Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade drie heerlijke recepten eenvoudig te maken en heerlijk van smaak. Aardappelsalade een voedzaam gerecht wat goed van te voren klaar te maken is. Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade met als hoofdbestanddeel natuurlijk de aardappel het Nederlandse volksvoedsel.

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade: drie heerlijke recepten

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade altijd een succes, te gebruiken als hoofdgerecht, lunchgerecht of bijgerecht. De recepten zijn geschikt voor 4 tot 6 personen en smaken het lekkerst als de smaken de tijd krijgen om in te trekken maak ze dus een halve dag of langer van te voren en zet ze zolang afgedekt in de koelkast. Het eerste recept is aardappelsalade aangemaakt met mayonaise en voor de liefhebbers met wat yoghurt. Het tweede recept is aardappelsalade aangemaakt met een dressing, zelf maak ik meestal aardappelsalade op twee manieren omdat één van onze kinderen geen mayonaise lust. Het derde recept is aardappelsalade met vlees. De eerste twee recepten kunnen gebruikt worden als lunchgerecht of als bijgerecht bij de barbeque, wil ik deze aardappelsalades als hoofdgerecht serveren dan bak ik er braadworsten of gehaktballen bij en maak tevens een salade erbij. Een gemengde groene salade of een tomatensalade smaken hier heel goed bij. Het derde recept wat al vlees bevat kan men serveren aangevuld met een lekkere verse groentesalade. Verwen gasten of gezinsleden met een heerlijke aardappelsalade.  Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade een heerlijk gerecht.

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade: de ingrediënten

Recept 1: aardappelsalade aangemaakt met mayonaise:

  • 2 kilo aardappelen
  • 2 rode uien
  • Zoet – zure augurken plusminus 20 stuks als ze groot zijn iets minder
  • Zout en kruidenzout voor het op smaak brengen van de aardappelsalade
  • Mayonaise en eventueel wat yoghurt

Recept 2: aardappelsalade aangemaakt met dressing

  • 2 kilo aardappelen
  • 2 rode uien
  • Zoet – zure augurken plusminus 20 stuks als ze groot zijn iets minder
  • Zout en kruidenzout om het gerecht op smaak te brengen
  • Zonnebloemolie, olijfolie, azijn en citroensap voor de dressing allen in kleine hoeveelheden.

Recept 3: aardappelsalade met vlees

Voor dit recept gebruikt men het basisrecept en kiest voor de variant met mayonaise of met dressing. Aan dit basisrecept wordt nog toegevoegd:

200 gram vleeswaren naar eigen smaak en keuze, lekkere combinaties zijn boterhamworst, ham of salami of 5 frankfurterworsten of 200 gram gerookte spekblokjes.

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade: de bereidingswijze

Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade we starten met het koken van de aardappelen omdat het lekkerste resultaat verkregen wordt als men de aardappelen in de schil kookt en pelt als ze gaar en afgekoeld zijn, het is belangrijk dat de aardappelen tegelijk gaar zijn dit is te bereiken als alle aardappelen dezelfde dikte hebben de lengte van de aardappelen speelt hierbij geen rol. We wassen de aardappelen, doen ze in een grote pan met water waarbij de aardappelen net onder staan en steken de vuurpit aan om het water aan de kook te brengen. Kookt het water zet de vuurpit dan zachter en kook de aardappelen gaar in plusminus 10 minuten, natuurlijk is de kooktijd afhankelijk van de dikte van de aardappelen. Zorg dat de aardappelen wel gaar zijn maar zeker niet te zacht want dan worden het bij het snijden geen mooie blokjes. Om de gaarheid te bepalen kan men met een vork in een aardappel prikken wanneer de pel van de aardappel scheurt of loslaat is de aardappel meestal net te gaar let hier dus op. Als de aardappelen gaar zijn giet men ze af en laat ze afkoelen, daarna pelt men de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige mooie blokjes.

Doe de blokjes in een mooie schaal, maak dan de uien schoon en snipper ze klein ook deze kunnen in de schaal worden gedaan bij de aardappelblokjes. Snij van de augurken de topjes aan beide kanten eraf en snij de augurken in plakjes en voeg deze aan de ingrediënten in de schaal toe. Bestrooi alles met zout en kruidenzout en voeg dan de mayonaise toe eventueel aangevuld met twee eetlepels yoghurt, zorg dat de salade smeuïg is maar niet te nat en ook niet te droog, roer alles goed door elkaar en zet de aardappelsalade tot gebruik afgedekt in de koelkast. Wil men dressing toevoegen in plaats van mayonaise doe dan de volgende hoeveelheden in een klein schaaltje: een halve theelepel azijn, enkele druppels citroensap en van zowel olijfolie als van zonnebloemolie elks 5 eetlepels roer dit door elkaar en proef de smaak is deze te flauw voeg dan voorzichtig een klein beetje azijn toe, is de dressing te zuur voeg dan van beide olieën een eetlepel toe tot de smaak goed is. Maak de aardappelsalade onder goed roeren aan met de dressing, is de dressing niet voldoende maak dan in dezelfde verhouding nog een halve portie aan en roer ook deze nog door de aardappelsalade. Aan deze beide salades kan vlees worden toegevoegd, is de keuze gevallen op vleeswaren snij deze dan in smalle reepjes en roer door de salade. De frankfurterworsten snijd men in plakjes voor men deze toevoegd. De gerookte spekblokjes bakt men in een koekenpan een paar minuten aan, gebruik hiervoor geen olie of vet de blokjes zijn vet genoeg van zichzelf roer wel voortdurend in de pan zodat de spekjes niet verbranden. Als de spekblokjes lichtbruin zijn haal ze dan met een schuimspaan uit de pan en meng ze door de salade. Om de salade te bewaren zet men deze afgedekt in de koelkast. Aardappelsalade kartoffelsalade huzarensalade eet smakelijk.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *