Alikruiken: Alikruiken rapen kopen en koken en welk jaargetijde

Alikruiken zijn heerlijke slakjes uit de zee, waar kun je ze rapen en kopen, en hoe maak je de alikruik klaar. Alles over alikruiken en een recept om ze klaar te maken !

Alikruiken: Alikruiken rapen kopen en koken

Alikruiken: Alikruiken rapen kopen en koken en welk jaargetijde

De gewone alikruik zo als op de foto te zien, is een slakje uit de familie van de alikruiken, in het Zeeuws wordt het slakje ‘krukel” genoemd, kreukel, karakol, alikruuk zijn andere benamingen van de krukel. Deze “krukels” zijn veel te vinden in de Zeeuwse wateren, maar verder zijn ze ook te vinden aan de kusten van Groot Brittanie, Belgie, Nederland en de Noord Atlantische kusten. Alikruiken rapen kun je in de Provincie Zeeland op plaatsen onderaan de dijken, waar meestal veel grote stenen liggen, heel het kanaal door Zuid Beveland en de dijken langs de Oosterschelde zijn goede vind plaatsen.

Het rapen of kopen van alikruiken

Ga je “krukelen” (alikruiken rapen of zoeken) dan raad ik aan om alleen alikruiken te pakken die op stenen vast gezogen zitten, de andere die op de grond liggen zijn dood of meestal lege schelpen. Ook kun je beter alleen grote alikruiken rapen,

 • Ten eerste : omdat je dan de kleine alikruik de kans geeft om verder te groeien
 • Ten tweede : omdat kleine alikruiken te klein zijn om te eten, er zit bijna geen vlees in.
 • Ten derde : als je allemaal even grote krukels hebt dan zijn ze allemaal even gaar !
 • Raap zoveel mogelijk krukels van 1,5 tot 2,5 cm dus echt de grootste, kom je echter op plaatsen waar regelmatig geraapt wordt dan zul je merken dat je iets kleiner moet rapen anders heb je niks te rapen.
 • Een kilo kreukels heb je snel in je emmer, maar persoonlijk heb ik graag minimaal 5 a 6 kilo voor 5 personen, op vindrijke plaatsen is dat een klein uurtje rapen !
 • Alikruiken kun je heel het jaar door rapen, maar april, mei en juni zijn ze wat minder vet en dik, maar zelfs in Yerseke eten ze bij Pasen kreukels met krentenbrood. kreukels rapen het hele jaar door

Verder kun je alikruiken kopen bij visspeciaal zaken, en soms ook bij de visboer op de markt, hou er wel rekening mee dat een krukels zwaar is en dat je dus weinig volume hebt in 1 kilo.

alikruikels

Kreukels klaarmaken: mijn speciaal recept

Zelf hou ik van alle schaal en schelpdieren zoals mosselen, oesters, kreeft, kreukels en meer van deze vissoorten, maar ik eet ze het liefst naturel of met weinig toevoegingen er in. Zo ook bij de alikruiken ben ik voorstander van weinig ingredienten, maar mijn recept is wel lekker pittig.

Een alikruikel kun je heel goed als voorgerecht serveren, of zo maar tussen door, en de Zeeuwen eten bij Pasen krukels mie Krentenbrood. Hoe je het gaat doen maakt niet uit, dit recept past bij elke gelegenheid.

Wat heb je nodig :

 • Pan 6 liter
 • 6 kilo alikruiken / zelf rapen: goed spoelen, doe ze in een emmer met water en roer met houten stok.
 • 1 Zakje peper / ik neem al snel 2 eetlepels peper dus zeg 15 a 20 gram.
 • Theelepel zout
 • 3 liter water
 • Roomboter 20 gr a 30 gr, door de roomboter is het kopje zachter.

In de reacties staat een reactie op 

Voor het recept neem je de pan van 6 liter, doe er 3 liter water in en breng dat aan de kook. Als het water bijna kookt voeg je de peper en de roomboter toe, en als het water flink kook dan schuif je langzaam de kreukels erin. Hou nu het water snel aan de kook en blijvend aan de kook, na 5 minuten koken kun je het vuur uit doen. De krukels zijn nu klaar en je kunt ze af laten koelen, want eten doe je als ze koud zijn. De alikruiken worden ook wel warm geserveerd maar dat doe ik zelf nooit.

Voor het eten van de krukels gebruik je een grote naald, liefst van minimaal 5 cm lengte. neem nu een alikruik in je hand tussen duim en wijsvinger, schuif eerst met de naald het beschermhoedje op de rand of zijkant van de schelp en prik dan in de bovenkant van de kreukel, trek deze langzaam uit de schelp en draai de schelp mee met de draairichting.

Kook de kreukels niet te lang want dan komen ze niet uit de schelp maar breken snel af, de krukels zijn makkelijk 2 a 3 dagen te bewaren maar zorg dat ze onder water staan in de pan. Koel bewaren en op kamertemperatuur eten.

Comments

 1. Hoi theelepeltje zout is natuurlijk wel gezond,maar zo diwijls eet je geen kreukels (ali kruiken)ik doe per volle emmer 10 volle paplepels zout en die kook ik in twee keer de helft met ongeveer 4 cm water boven de kreukels.
  Ik moet stiekem voor mijzelf zorgen want als de buren het zien of horen dat ik ze aan het wassen ben komen ze spontaan met pannetjes en of schaaltjes omdat ik volgens hun ze het lekkerste kan koken.
  Ps
  Voor dat ik ze was gooi ik een half pak jodium houdend zout bij de kreukels waardoor ze de gehele maaginhoud uitspuwen en mijn kookvocht geen gestolde eiwitachtige maaginhoud bevat.
  Groet Frans

    1. Het kan wel maar de smaak en pittigheid vliegt achteruit, enkele dagen bewaren is een betere oplossing volgens mij, maar dat moet schikken natuurlijk.

    2. Hoi, wat misschien ook een optie is om te bewaren, de gekookte kreukeltjes met het(door een koffiefilter) gezeefde kookvocht in een of meerdere schoongemaakte mayonaise of jam potten en in de oven nog pasteuriseren.

     1. Denk dat dit zeker een goede optie is, voor mij zelf helaas niet, ik ga alleen voor vers en bewaar ze maximaal 2 dagen.

    1. Zeker in de winter zijn ze ook te rapen, maar bij koud weer en zeker bij vorst gaan ze dieper in het water zitten. Dus bij koud weer zijn ze minder makkelijk te rapen.

 2. I.p.v. zout toevoegen kun je tijdens het rapen ook een paar cola flesjes vullen met zeewater. Thuis gewoon de slakken spoelen met kraanwater en eventueel een nachtje in kraanwater laten staan. Als je gaat koken het kraanwater afgieten en zeewater erbij. Dan heb je precies de goede zoutverhouding. Alleen peper toevoegen is voldoende.

  1. Als het zeewater schoon is zou ik dat zeker durven doen, anders geef ik de voorkeur aan gewoon kraanwater en wat toevoegingen van zout en peper.

 3. Joselien.

  Een Karakol is beslist geen Alikruik.
  Het is het Vlaamse woord voor Wulk/Zeeslak.
  Op de Antwerpse Vogeltjes markt nog steeds bij de frietzaak te koop.

  Zelf gebruik ik ook de methode met veel zout om de Alikruik zijn ingewanden schoon te laten spugen.
  Goed met schoonwater na spoelen en het zout is weg.

  Wijngaardslakken worden ook zo behandeld voor het koken maar dan tot 5 keer toe herhaald tot het water schoon is.

  1. Tee,

   Dit is overal te vinden, dus wij hebben een verschil van mening denk ik :

   Noemt men deze slak ook wel kreukel, karakol, alikruuk, alekreukel of krukel.

   1. Betweter je heb op iedereen kommentaar maar kreukels klaarmaken kan je helaas niet.ik vries ze gewoon in en eet 6 maanden later nog kreukels die goed op smaak zijn ,maar die van jou met theelepeltje zout kan ik begrijpen dat ze uit de vriezer niet smaken die smaken ziezo al niet

    1. Beste Hr Monsieur,

     Bedankt voor uw reactie, echter heb ik al zo veel kreukels verkocht en gekookt, daarom heb ik een eigen mening. Uw hebt die ook en daar heb ik niks op tegen. Vervolgens denk ik toch mijn eigen recept te nemen, en zeker niet in te vriezen, want ik hou van vers, en u niet waarschijnlijk.

     1. Mocht u de kreukels invriezen dan kunt u het beste alle ingredienten er in doen, en dan invriezen. Hoor wel wat u er van vond.

 4. de Karakol is inderdaad wel net als de Alikruik een zeeslak, maar Karakol is toch echt Vlaams voor een Wulk en dat is een heel andere slak, is veel groter en langgerekt van vorm.

 5. ik mis bij het recept het belang van grondig wassen. de kreukels zeker 3 keer wassen en het water steeds verversen. daarna de kreukels minstens een uur in zout water laten staan voordat je ze in weer schoon water laat koken. er is niets vervelender dan zand tussen je tanden.

 6. Ik ben een liefhebber. Als ik ze ga halen met laagwater neem ik in een gesloten emmer zeewater mee en na het schoonmaken laat ik ze een nacht in het water liggen. De volgende dag nog 1x spoelen met zout, peper en boter 5 min. Koken: top. Groet Martin

 7. Wouw het water komt me uit de mond gelopen zie dat er nog heel veel liefhebbers voor zijn,ik probeer ze in alle visgerechten uit om dat de kreukel,wij in tilburg noemen hem kneukel een prima smaakversterker is in meerdere visgerechten,maar ik ben nog aan het experimenteren he dus laat jullie mijn behaalde smakelijkste gerechtjes snel horen wat dacht je van de kreukel op de taise manier…….te gek voor woorden tot horens liefhebbers.gr peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *