Alikruiken: Alikruiken rapen kopen en koken en welk jaargetijde

Alikruiken zijn heerlijke slakjes uit de zee, waar kun je ze rapen en kopen, en hoe maak je de alikruik klaar. Alles over alikruiken en een recept om ze klaar te maken !

Alikruiken: Alikruiken rapen kopen en koken

Alikruiken: Alikruiken rapen kopen en koken en welk jaargetijde

De gewone alikruik zo als op de foto te zien, is een slakje uit de familie van de alikruiken, in het Zeeuws wordt het slakje ‘krukel” genoemd, kreukel, karakol, alikruuk zijn andere benamingen van de krukel. Deze “krukels” zijn veel te vinden in de Zeeuwse wateren, maar verder zijn ze ook te vinden aan de kusten van Groot Brittanie, Belgie, Nederland en de Noord Atlantische kusten. Alikruiken rapen kun je in de Provincie Zeeland op plaatsen onderaan de dijken, waar meestal veel grote stenen liggen, heel het kanaal door Zuid Beveland en de dijken langs de Oosterschelde zijn goede vind plaatsen.

Het rapen of kopen van alikruiken

Ga je “krukelen” (alikruiken rapen of zoeken) dan raad ik aan om alleen alikruiken te pakken die op stenen vast gezogen zitten, de andere die op de grond liggen zijn dood of meestal lege schelpen. Ook kun je beter alleen grote alikruiken rapen,

  • Ten eerste : omdat je dan de kleine alikruik de kans geeft om verder te groeien
  • Ten tweede : omdat kleine alikruiken te klein zijn om te eten, er zit bijna geen vlees in.
  • Ten derde : als je allemaal even grote krukels hebt dan zijn ze allemaal even gaar !
  • Raap zoveel mogelijk krukels van 1,5 tot 2,5 cm dus echt de grootste, kom je echter op plaatsen waar regelmatig geraapt wordt dan zul je merken dat je iets kleiner moet rapen anders heb je niks te rapen.
  • Een kilo kreukels heb je snel in je emmer, maar persoonlijk heb ik graag minimaal 5 a 6 kilo voor 5 personen, op vindrijke plaatsen is dat een klein uurtje rapen !
  • Alikruiken kun je heel het jaar door rapen, maar april, mei en juni zijn ze wat minder vet en dik, maar zelfs in Yerseke eten ze bij Pasen kreukels met krentenbrood. kreukels rapen het hele jaar door

Verder kun je alikruiken kopen bij visspeciaal zaken, en soms ook bij de visboer op de markt, hou er wel rekening mee dat een krukels zwaar is en dat je dus weinig volume hebt in 1 kilo.

alikruikels

Kreukels klaarmaken: mijn speciaal recept

Zelf hou ik van alle schaal en schelpdieren zoals mosselen, oesters, kreeft, kreukels en meer van deze vissoorten, maar ik eet ze het liefst naturel of met weinig toevoegingen er in. Zo ook bij de alikruiken ben ik voorstander van weinig ingredienten, maar mijn recept is wel lekker pittig.

Een alikruikel kun je heel goed als voorgerecht serveren, of zo maar tussen door, en de Zeeuwen eten bij Pasen krukels mie Krentenbrood. Hoe je het gaat doen maakt niet uit, dit recept past bij elke gelegenheid.

Wat heb je nodig :

  • Pan 6 liter
  • 6 kilo alikruiken / zelf rapen: goed spoelen, doe ze in een emmer met water en roer met houten stok.
  • 1 Zakje peper / ik neem al snel 2 eetlepels peper dus zeg 15 a 20 gram.
  • Theelepel zout
  • 3 liter water
  • Roomboter 20 gr a 30 gr, door de roomboter is het kopje zachter.

Voor het recept neem je de pan van 6 liter, doe er 3 liter water in en breng dat aan de kook. Als het water bijna kookt voeg je de peper en de roomboter toe, en als het water flink kook dan schuif je langzaam de kreukels erin. Hou nu het water snel aan de kook en blijvend aan de kook, na 5 minuten koken kun je het vuur uit doen. De krukels zijn nu klaar en je kunt ze af laten koelen, want eten doe je als ze koud zijn. De alikruiken worden ook wel warm geserveerd maar dat doe ik zelf nooit.

Voor het eten van de krukels gebruik je een grote naald, liefst van minimaal 5 cm lengte. neem nu een alikruik in je hand tussen duim en wijsvinger, schuif eerst met de naald het beschermhoedje op de rand of zijkant van de schelp en prik dan in de bovenkant van de kreukel, trek deze langzaam uit de schelp en draai de schelp mee met de draairichting.

Kook de kreukels niet te lang want dan komen ze niet uit de schelp maar breken snel af, de krukels zijn makkelijk 2 a 3 dagen te bewaren maar zorg dat ze onder water staan in de pan. Koel bewaren en op kamertemperatuur eten.

Comments

  1. Hoi theelepeltje zout is natuurlijk wel gezond,maar zo diwijls eet je geen kreukels (ali kruiken)ik doe per volle emmer 10 volle paplepels zout en die kook ik in twee keer de helft met ongeveer 4 cm water boven de kreukels.
    Ik moet stiekem voor mijzelf zorgen want als de buren het zien of horen dat ik ze aan het wassen ben komen ze spontaan met pannetjes en of schaaltjes omdat ik volgens hun ze het lekkerste kan koken.
    Ps
    Voor dat ik ze was gooi ik een half pak jodium houdend zout bij de kreukels waardoor ze de gehele maaginhoud uitspuwen en mijn kookvocht geen gestolde eiwitachtige maaginhoud bevat.
    Groet Frans

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>