Artrose gewrichtsaandoening

Artrose gewrichtsaandoening een veel voorkomende kwaal bij ouderen, hinderlijk en pijnlijk. De gewrichtsaandoening Artrose kan zich in alle gewrichten voordoen maar komt het meeste voor in heupen, knieën, nek en onderrug. 

Artrose gewrichtsaandoening

Artrose gewrichtsaandoening: Zijn klachten

De gewrichtsaandoening Artrose en zijn klachten, een gewricht heeft om het uiteinde van het bot het gewrichtskraakbeen, dit is een gladde laag die dik hoort te zijn en ervoor zorgt dat de botten in het gewricht soepel ten opzichte van elkaar kunnen functioneren. Is het kraakbeen aangetast of helemaal weg noemt men dit artrose. Hierbij treden pijn en stijfheid op als de voornaamste klachten. Na een rustperiode is opnieuw gaan bewegen vaak pijnlijk men noemt dit startpijn, ook stijfheid na een rustperiode hoort bij Artrose gewrichtsaandoening men noemt dit startstijfheid. Door te gaan bewegen wordt het gewricht en de spieren eromheen minder stijf, maar opgang komen ’s morgens is voor mensen met artrose iedere keer weer een strijd tegen pijn en stijfheid. Door weinig te bewegen verliest het gewricht aan kracht en stabiliteit.

Artrose gewrichtsaandoening: Bewegen erg belangrijk

Bewegen erg belangrijk bij de gewrichtsaandoening Artrose, train spieren en gewrichten goed zodat het gewricht meer kan verdragen dan zal de pijn ook minder zijn. Waak wel voor overbelasting. Bij heup- en knieklachten is fietsen een bewegingsvorm waarbij de heup en knie wel bewogen maar niet te veel belast worden. Door de beweging ontstaan sterkere spieren en de kwaliteit van het kraakbeen zal beter blijven. Ook kan een fysiotherapeut door middel van oefentherapie goede resultaten boeken, om het resultaat op zijn best te laten zijn is het belangrijk om te oefenen en te bewegen in periodes als de pijn niet op zijn heftigst is. Ook overgewicht heeft een negatief effect bij Artrose gewrichtsaandoening, probeer hier verandering in aan te brengen.

Artrose gewrichtsaandoening: Hulpmiddelen en veiligheid

Hulpmiddelen en veiligheid bij Artrose gewrichtsaandoening, zorg voor hulpmiddelen en maak de kans op valpartijen zo klein mogelijk. Voor mensen met Artrose in het knie of heupgewricht kan een stok een goed hulpmiddel zijn. Is de Artrose aan de rechterkant dan moet de stok links gebruikt worden, het gewricht met Artrose word dan veel minder belast [ dit kan wel 75% schelen] en dus zal de pijn minder zijn. Ook een rollator is een mogelijkheid, maar het gevaar bij een rollator is dat er geen steun bij gezocht kan worden bij het opstaan als de rollator niet op de rem staat, heel wat ongevallen heeft een weg rijdende rollator al veroorzaakt. Bij douchen kan gebruik gemaakt worden van een douchezitje of van een douchestoel. Ook handgrepen in badkamer en wc kunnen helpen, zoek echter geen steun bij de wastafel deze kan afbreken. Artrose gewrichtsaandoening zoek naar hulpmiddelen om de klachten te verminderen en draaglijker te laten zijn.

Artrose: Operatie Artrose gewrichtsaandoening

Artrose gewrichtsaandoening een operatie kan uitkomst bieden, zeker bij vervanging van het aangetaste heupgewricht of kniegewricht zijn de resultaten goed. Mensen hebben geen pijn meer en zijn weer veel mobieler. Artrose gewrichtsaandoening een pijnlijke kwaal gebruik hulpmiddelen, blijf in beweging en ook een operatie kan overwogen worden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *