Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque een fantastische manifestatie het ballonfiesta in Albuquerque in de Amerikaanse staat New Mexico wat het grootste ballonfestijn ter wereld is. Negen dagen lang balonnen plezier. Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque waar vele honderden ballonnen de lucht in gaan en veel bewondering wekken

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque: informatief

Jaarlijks organiseerd men in de maand Oktober in Albuquerque in de Amerikaanse staat New Mexico het ballonfiesta, het grootste ballonfestijn ter wereld waar het voor liefhebbers van de ballonvaart echt genieten is. Al vroeg kan men op het terrein van de fiesta honderden trailers zien staan en vele mensen zitten hier al vroeg te ontbijten. Op het fiestaterrein zijn vele eetgelegenheden te vinden voor elk wat wils. Ook zijn er allerlei spullen te koop van mokken tot quilts en nog vele andere zaken de meeste bedrukt met een ballonmotief. In Amerika beginnen evenementen vaak met het zingen van het Amerikaanse volkslied hier gebeurt dat ook en zodra de eerste tonen klinken stijgt er een ballon op waar aan de onderkant de Amerikaanse vlag aan hangt.

Later gaan dan steeds groepen van tussen de 20 en 50 ballonnen de lucht in. Verschillende dagen van het negen dagen durende festival gaan alle deelnemende ballonnen de lucht in, op de andere dagen plusminus de helft, een genot om naar te kijken of om mee te varen. Iedere morgen vroeg wordt er door tien ballonnen een verkenningsvlucht gemaakt, deze geven dan een lichtshow door gebruik van propaanbranders, deze vluchten zijn leerzaam voor de andere piloten men kan dan goed zien welke windrichtingen er zijn op verschillende hoogtes. De ballonnen zijn vaak bijzonder mooi uitgevoerd bijvoorbeeld in diervorm, in fruitvorm, als postkoets of als bierglas. Een massa – start is geweldig om mee te maken zowel als toeschouwer als wanneer men meevaart als passagier. De ballonnen zijn uitgevoerd in alle kleuren van de regenboog wat een rijk palet aan kleuren in de lucht geeft. Vaart men als passagier mee dan wordt men ingeschakeld om mee uit te kijken naar elektriciteitskabels en naar andere ballonnen.

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque: de fiesta van 2008

In 2008 deden er 621 deelnemers mee die kwamen uit 42 verschillende Amerikaanse staten en uit 24 verschillende landen. Al deze ballonnen stijgen tijdens vier dagen van de negen allen op, in Nederland is er een beperking en mogen er slecht 35 ballonnen tegelijk de lucht in van één plaats. Het deelnemeraantal in 2008 is niet zo hoog, na een recordaantal van 1018 in het jaar 2000 heeft men het maximale aantal deelnemers op 800 gezet. De economische crises oefent echter wel invloed uit op het aantal deelnemers.

In het jaar 2008 was er één deelnemende piloot uit Nederland, die vloog in een Amerikaanse luchtballon van een vriend. Het is begrijpelijk dat Albuquerque de erenaam ‘ ballonhoofdstad ‘ van de wereld heeft gekregen.

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque

Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque: een bijzonder evenement

In Albuquerque mogen de toeschouwers en de deelnemers zonder voorbehoud tussen de ballonnen lopen en alles bekijken. De startmeesters zorgen er eventueel voor dat de mensen als ze bij de start even aan de kant moeten opzijgaan. Wat ook bijzonder is is het verschijnsel dat de luchtballonnen door de windrichtingen in Oktober en door het klimaaat uit tegenovergestelde richting weer terugkeren bij de startplaats, men noemt dit de ‘ Albuquerque – box ‘. In de week organiseerd met precisisievaarten waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Nadat in de middag het veld er rustig bijligt en de deelnemers even een uiltje knappen, komt men ’s avonds weer volop op de been om naar het vuurwerk en de verlichte ballonnen te kijken. Het is wel belangrijk dat er voor alle festiviteiten goede weersverwachtingen zijn droog en weinig wind. Ballonvaart ballonfiesta Albuquerque een geweldig evenement.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *