Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger een artikel dat deze drie soorten reigers behandeld, hun leefwijze wat ze eten en hoe ze er uit zien. De reigers behoren tot de Ardeidae familie en tevens tot de orde van de reigerachtigen. Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger mooie vogels met alle drie hun eigen bijzonderheden.

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger: het leven van de blauwe reiger

De blauwe reiger valt op door zijn lange oranje snavel, zijn donkere kuif en zijn lange witte nek. Als de blauwe reiger vliegt is die lange hals opgevouwen in een s – vorm wat een kenmerkend gezicht is zo vliegt het dier met lange trage vleugelslagen over ons land waar hij het hele jaar door aanwezig is. De blauwe reiger is een veelzijdige eter hij eet zowel vis, kikkers als kleine zoogdieren zoals jonge konijnen, mollen en muizen, een alleseter dus. Als men de blauwe reiger langs de waterkant bezig ziet is opvallend dat hij zijn prooi in één keer naar binnen werkt. Verder is de blauwe reiger tijdens het voedsel zoeken erg geduldig hij kan uren achter elkaar bezig zijn om op een klein gebied voedsel te verzamelen waarbij de vogel als een standbeeld zo stil kan staan om dan ineens in actie te komen met zijn lange oranje snavel. Ook lopend jagen behoort tot de methodes van de blauwe reiger om voedsel te vergaren. De broedtijd van de blauwe reiger is vanaf Maart tot en met Mei, de vogels broeden meestal in kolonies. Soms bestaan deze kolonies uit meerdere reigersoorten bij elkaar. Het nest van de blauwe reiger wat hij jaren achter elkaar gebruikt is stevig maar rommelig. Deze nesten kunnen we vinden in de buurt van water hoog boven in oude bomen. Bij de blauwe reiger broeden het vrouwtje en het mannetje allebei ze wisselen elkaar af. De eieren van de blauwe reiger zijn groot en hebben een blauwgroenige kleur. Het broeden duurt ongeveer 30 dagen, de veren van de jongen zijn grijs van kleur na verloop van tijd gaan ze echter steeds meer op de ouders lijken. De jonge blauwe reigers hebben plusminus 50 dagen nodig voor ze in staat zijn om te vliegen.

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger: de purperreiger

De purperreiger, opvallende verschillen tussen de purperreiger en de blauwe reiger en de grote zilverreiger zijn het feit dat de purperreiger veel minder vaak voorkomt de vogel staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Ook is de purperreiger in tegenstelling tot de andere hier genoemde reigersoorten een trekvogel die alleen van April tot en met Oktober in ons land verblijft. Zodra het kouder wordt vertrekt de purperreiger naar zijn winterbestemming. De purperreiger verblijft in de winter in Afrika waar hij leeft ten zuiden van de Sahara. De vogel is rank van bouw 70 tot 90 centimeter groot en de vleugels hebben een spanwijdte van 120 tot 145 centimeter. De purperreiger is donker van kleur hij heeft een bruinrode nek met een zwarte streep. Het voedsel van de purperreiger bestaat in hoofdzaak uit vis, kleine zoogdieren en grote insecten. Een goede locatie om de purperreiger te zien is het natuurgebied De Zouweboezem, in dit moerasgebied leven veel verschillende soorten watervogels waaronder de purperreiger.

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger

Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger: het leven van de grote zilverreiger

Het leven van de grote zilverreiger speelt zich voornamelijk af in moerasgebieden en aan slootkanten. De grote zilverreiger is dol op kikkers en vis. In grote aantallen kunnen we de grote zilverreiger aantreffen in de buurt van de Oostvaardersplassen maar ook door het gehele land in de polders. Het dier gaat behendig met zijn prooi om deze eet hij zo dat de kop eerst naar binnen gaat dus vaak moet de vis eerst gekeerd worden nadat hij gevangen is. Zeker in de winter als voedsel schaarser is zal de grote zilverreiger zijn prooi keren boven land en niet boven water als er dan wat mis gaat is dit eenvoudiger te herstellen. De grote zilverreiger is een slanke vogel die 80 tot 100 centimeter lang is de vogel is wit van kleur en heeft een gele snavel met in de winter een zwarte punt. De hals van de grote zilverreiger is erg lang en dun, de spanwijdte van de vleugels kan reiken tot 170 centimeter de vogel heeft een trage vleugelslag. Van oorsprong is de grote zilverreiger een mediterrane vogel die nu echter zijn leefgebied heeft uitgebreid tot ons land. Ook deze vogel broedt in kolonies, hij doet dit eens per jaar en het aantal eieren dat de zilverreiger dan legt is drie of vier. Blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger interessante mooie vogels een verrijking voor de vogelstand van ons land.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *