Breda Noord Brabant Nederland

Breda Noord Brabant Nederland een gezellige stad die zijn bezoekers veel te bieden heeft en de titel ‘beste grote binnenstad van Nederland’ heeft gekregen. De stad Breda ligt westelijk in de provincie Noord-Brabant kent een rijke geschiedenis en heeft vele monumentale gebouwen. Breda Noord Brabant Nederland heeft naast de rijke geschiedenis nog meer te bieden zoals vele terassen, restaurants, eetgelegendheden, goede winkelmogelijkheden, natuur en cultuur.

Breda Noord Brabant Nederland

Breda Noord Brabant Nederland: de geschiedenis

De stad Breda telt 142.000 inwoners en heeft altijd een sterke binding gehad met het geslacht van Nassau, het Nassaumonument wat we in de stad vinden is hier een teken van. Breda in het verleden een belangrijke vesting- en garnizoensstad is ook momenteel nog van belang voor het Nederlandse leger omdat de Koninklijke Militaire Academie hier gevestigd is. Breda een echte Oranjestad.

Breda Noord Brabant Nederland

Breda Noord Brabant Nederland: het Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda wat deels gerenoveerd werd rond 1900 is niet vrij te bezichtigen omdat de Koninklijke Militaire Academie zich in het gebouw heeft gevestigd. Bezichtiging is mogelijk op de jaarlijkse Brabantse Kastelendag en via de plaatselijke VVV kan men een rondleiding met een gids regelen om het gebouw van binnen te kunnen bekijken. Het kasteel ligt op een soort eiland en als men rond het gebouw loopt

krijgt men een goede kijk op het geheel. In de tuin vinden we als overblijfsel uit vroeger jaren nog twee oude kanonnen. Twee torens te weten de duiventoren en de granaattoren zijn eveneens overgebleven uit vroeger jaren deze torens dateren uit het begin van de zestiende eeuw en werden in opdracht van Hendrik III van Nassau gebouwd om de vestingswerken van de stad uit te breiden. Tussen de twee poorten in ligt de waterpoort het Spanjaarsgat die enkel van de buitenkant te zien is, deze waterpoort dankt zijn naam aan het feit dat de Spanjaarden bij de belegering van 1590 een gat in hun verdediging lieten vallen wat de mogelijkheid gaf om de stad door een list van Prins Maurits terug te veroveren. In het Turfschip werden soldaten ongezien de stad in gesmokkeld, deze soldaten konden ’s nachts de stad nemen in een verassingsaanval. Rond het kasteel heeft de historische kern van de stad zich gevestigd.

Breda Noord Brabant Nederland

Breda Noord Brabant Nederland: de Grote Kerk van Breda

De Grote Kerk van Breda die ook wel Onze Lieve Vrouwekerk wordt genoemd werd gebouwd in Brabants Gotische stijl in 1410. De toren vormt met zijn hoogte van bijna 100 meter een herkenningspunt van de stad. Hoewel de kerk die sinds 1637 protestants is is ontdaan van zijn roomse versierselen staat de kerk door haar bouw en unieke ligging bekend als één van Nederlands mooiste. In de kerk vinden weinig kerkdiensten meer plaats. In de Prinsenkapel liggen zeventien leden van het geslacht van Nassau begraven, de Prinsenkapel werd gebouwd in opdracht van Hendrik III van Nassau – Breda, deze kapel ligt ten noorden van het koor in de kerk. Het lag in de bedoeling dat ook Willem van Oranje hier begraven zou worden maar omdat de stad in de tijd van zijn dood in Spaanse handen was is Willem van Oranje bijgezet in de Nieuwe Kerk van Delft. De kerk kan bezichtigd worden en binnen is volop informatie te verkrijgen.

Breda Noord Brabant Nederland

Breda Noord Brabant Nederland: beste grote binnenstad van Nederland

Breda heeft ons op vele punten zoals cultuur, natuur, geschiedenis, evenementen, winkelen en gastvrijheid en gezelligheid veel te bieden en verdient de titel ‘beste grote binnenstad van Breda’ dan ook. Een bezoek aan Breda is altijd genieten. De goed onderhouden straten brengen ons een historisch gevoel wat nog is wordt benadrukt door de mooie monumentale gebouwen. In de stad kan ook de inwendige mens zijn hart ophalen met de vele eetgelegenheden en terassen die er zijn. Vele musea en exposities worden in de stad aangeboden. De binnenstad van Breda kan men onder begeleiding van een gids bezichtigen zowel te voet als op een paardenkar. Natuur in en rond de stad zien we onder andere aan de zuidkant van de stad waar een mooi bosgebied ligt, ten westen van de stad ligt een tuinbouwgebied waar we ook glastuinbouw vinden bijvoorbeeld voor het telen van aardbeien. In de stad vinden we het Valkenbergpark waar een speeltuin is voor de kinderen, een mooie grote fontein en meerdere beelden. In het park worden ook concerten en andere evenementen gegeven tevens is het park de plaats waar men jaarlijks op koninginnedag een vrijmarkt voor kinderen organiseerd. De aanwezigheid van een haven en een kade zorgen altijd voor gezellige bedrijvigheid ook is het mogelijk om tochtjes te maken door de haven en de singels. Voor liefhebbers van winkelen heeft de stad naast winkelplein ’t Sas en winkelcentrum de Barones ook heel wat heerlijke winkelstraatjes rondom de Grote Markt aan te bieden. Breda Noord Brabant Nederland een stad om trots op te zijn.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *