Brood bakken speltvolkorenbrood: speltbrood bakken uit de broodmachine en oven

Mijn recept van Brood bakken speltvolkorenbrood is een heerlijk recept, wat ik deze week zelf heb ontwikkeld, het is smakelijk en lekker zacht. Voor het recept gebruik ik speltbloem wat veel meer vitaminen, mineralen en eiwitten bevat dan gewone tarwe.

Brood bakken speltvolkorenbrood

Brood bakken speltvolkorenbrood: speltbrood bakken uit de broodmachine en oven

Mijn recept van Brood bakken speltvolkorenbrood is heel eenvoudig, alleen wil ik het wel aanbieden met diverse mogelijkheden, dus met verschillende ingredienten en wisselende maten. En ook bak ik zelf met een broodmachine, voor de oven ga ik tips geven zodat mensen ook in de oven kunnen bakken.

Brood bakken speltvolkorenbrood: broodmachine

Mijn persoonlijk recept ga ik eerst schrijven, met daarna eventuele wijzigingen in het recept. Dat recept heeft  dus mijn voorkeur !

  • Speltbloem 400 gr
  • Gewone bloem 100 gr
  • Zout 2 theelepels zeg 10 a 11 gr.
  • Gist 7 gram instant of 20 gram vers, vers in stukjes toevoegen
  • Zonnebloem olie koud geperst 3 eetlepels
  • Bier 300 ml gewoon bier / pas ook gebakken met Erdinger weissbier was ook een succes.
  • Eventueel 3 gram enzymen en 3 ascorbinezuur = vit C toevoegen, ik heb dit nu niet gedaan maar is een aanvulling.

Brood bakken speltvolkorenbrood

Zorg dat alles op kamer temperatuur is, ook de ruimte en de spullen waar mee gewerkt wordt, en dan het liefst boven de 20 graden.

Daarna kunnen de ingredienten in de brood machine, zelf doe ik eerst het lauwe bier er in, daar de gist boven op, dit laat ik 5 minuten staan. Daarna mag de olie, het zout, de bloem en het speltmeel er in en kan de machine gestart worden.

In plaats van bier kun je lauw water nemen, maar daar ben ik geen voorstander van, ook kun je de zonnebloem olie eruit laten maar dat is niet mijn smaak. Ook kun je gewoon 500 gram speltbloem nemen en dan geen gewone bloem !

Brood bakken speltvolkorenbrood: uit de oven

Het recept voor de oven heb ik niet zelf gebruik, omdat ik dus met een broodmachine werk, maar ik zal de tips geven zodat het moet lukken.

  • Speltbloem 400 gr
  • Gewone bloem 100 gr
  • Zout 1,5 theelepels zeg 8 a 9 gr.
  • Gist 7 gram instant of 20 gram vers, vers eerst oplossen in water of bier
  • Zonnebloem olie koud geperst 3 eetlepels
  • Bier 250 ml gewoon bier / pas met Erdinger weissbier gebakken was ook heerlijk.
  • Eventueel 3 gram enzymen en 3 ascorbinezuur = vit C toevoegen, ik heb dit nu niet gedaan maar is een aanvulling.

Ook hier : In plaats van bier kun je lauw water nemen, maar daar ben ik geen voorstander van, ook kun je de zonnebloem olie eruit laten maar dat is niet mijn smaak. Ook kun je gewoon 500 gram speltbloem nemen en dan geen gewone bloem !

Zorg dat alles op kamer temperatuur is, ook de ruimte en de spullen waar mee gewerkt wordt, en dan het liefst boven de 20 graden.

Daarna deze ingredienten in 15 a 20 minuten kneden tot een bal, door het gebruik van de olie is het mogelijk dat het kneden te vettig is, doe dan wat speltbloem erbij totdat het kneden goed gaat.

Doe de bal nu in een kom met bv een theedoek er over, na dertig minuten nogmaals 5 a 10 minuten goed kneden, om daarna 1,5 uur te laten rijzen. Oven voor verwarmen op 220 graden, en het brood bakken op 220 graden, met de bovenkant precies in het midden van de oven. Gebruik je water dat warmer is dan rond 20 graden dan mag de rijs tijd korter.

Laat na het bakken het brood afkoelen, om daarna dunne boterhammen te snijden van maximaal 1 centimeter dik, dat vind ik zelf het lekkerst !!

Brood bakken speltvolkorenbrood een heerlijk brood !!

Meer bakken met speltmeel : Klik hier

Comments

    1. Dat is een goede vraag :

      Zelf wist ik niet of er en wat het verschil is tussen spelt en volkoren, hier in Hongarije ben ik spelt tegen gekomen, en heb daar brood van gebakken om daarna het recept op mijn website te plaatsen. Maar ik heb dus meel gebruikt van spelt !

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *