COPD chronische bronchitis longemfyseem

COPD chronische bronchitis longemfyseem zijn longaandoeningen waar veel mensen aan leiden en wereldwijd ook ieder jaar tussen de twee en drie miljoen aan sterven. Helaas zijn deze aandoeningen nog niet te genezen. COPD chronische bronchitis en longemfyseem een ernstige zaak.

COPD chronische bronchitis longemfyseem

COPD: COPD chronische bronchitis longemfyseem

COPD is de verzamelnaam waaronder zowel chronische bronchitis als longemfyseem vallen, de afkorting COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease. De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken een andere oorzaak kan een aangeboren enzymgebrek zijn. Benauwdheid is één van de belangrijkste klachten bij COPD chronische bronchitis en longemfyseem.

COPD: De symptomen van COPD

Symptomen van COPD kunnen zijn:

  • Benauwdheid veroorzaakt door inspanning.
  • Benauwdheid veroorzaakt door factoren uit de omgeving waardoor de luchtwegen vernauwen.
  • Vermoeidheid.
  • Aanhoudend hoesten en daarbij slijm opgeven.
  • Kortademigheid veroorzaakt doordat de longen minder rekbaar zijn.
  • Een piepende ademhaling.
  • Een vol gevoel hebben.
  • Gewichtsverlies. 

 

COPD: Chronische bronchitis en longemfyseem

Chronische bronchitis en longemfyseem, chronische bronchitis is een aandoening waarbij de weerstand van de longen minder wordt, waarbij het weefsel van de longen stugger wordt en er tevens meer littekenvorming optreed. Veel hoesten en daarbij slijm opgeven, benauwdheid en een piepende ademhaling zijn klachten die veel voorkomen bij chronische bronchitis. Bij longemfyseem worden de wanden van de longblaasjes al maar meer vernietigd waardoor het steeds moeilijker wordt voor het lichaam om zuurstof op te nemen, de klachten die hier voornamelijk bij optreden zijn benauwdheid bij inspanning en veel voorkomende kortademigheid. Het aantal mensen met COPD is de laatste tientallen jaren toegenomen omdat ook het aantal rokers is gestegen.

COPD chronische bronchitis longemfyseem: Prikkels die COPD kunnen beïnvloeden

Prikkels die COPD kunnen beïnvloeden zijn de rook van sigaretten en uitlaatgassen van gemotoriseerd verkeer. Door bepaalde weersomstandigheden kunnen de klachten ook verergeren zoals door koude lucht, door nat weer en mist en bij forse verschillen in temperatuur. Parfumgeuren, etensluchtjes en de reuk van schoonmaakmiddelen kunnen eveneens een negatieve prikkel vormen waarop het lichaam reageert. Door al deze prikkels vernauwen de luchtwegen zich en volgt benauwdheid het is niet noodzakelijk dat het lichaam direct na het contact met de prikkel hierop reageert daar kan enige tijd tussen zitten.

COPD: De behandeling van COPD chronische bronchitis longemfyseem

De behandeling van COPD chronische bronchitis longemfyseem is niet gericht op genezing maar op verbetering van de levenskwaliteit. Twee maatregelen kunnen effect hebben de belangrijkste hiervan is het stoppen met roken. De andere maatregel is het slikken van medicijnen dit kan zijn om de ontsteking tegen te gaan, om het slijm dunner te maken in de longen zodat men het eenvoudiger op kan hoesten of om de luchtwegen wijder te maken zodat de ademhaling makkelijker gaat.

Men kan last hebben van gewichtsverlies meestal wordt dit veroorzaakt doordat het ademhalen veel meer inspanning en energie kost dan gebruikelijk en mensen die tevens last hebben van een vol gevoel eten daardoor ook minder. Raadpleeg een diëtiste zodat deze je kan helpen en adviseren.

Om het volle gevoel minder te laten zijn moet men er op letten dat men tijdens de maaltijd rechtop op de stoel zit, zodat het ademen makkelijker gaat en het middenrif minder op de maag drukt. Om de vermoeidheid minder te laten worden is het belangrijk dat de conditie verbeterd word men kan dit bewerkstelligen door zeer regelmatig te wandelen, fietsen of zwemmen ook kan men op verschillende plaatsen in het land bij fysiotherapeuten terecht voor een training programma dat speciaal is gericht op mensen met COPD. COPD chronische bronchitis longemfyseem verbeter de conditie dit is belangrijk.

COPD chronische bronchitis longemfyseem: COPD patiënten met hun dagelijkse bezigheden en hun werk

COPD patiënten met hun dagelijkse bezigheden en hun werk die veel energie vragen. De ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol laat deze ook de hoofdrol spelen en pas het werktempo hierbij aan . Adem rustig tijdens inspanning. Voor mensen die werken is belangrijk dat ze in een zoveel mogelijk prikkel vrije ruimte hun werk kunnen verrichten ze zullen hierbij zeker prioriteiten moeten stellen en niet te veel willen doen. Geef het aan als het niet gaat en ploeter niet eindeloos door. COPD chronische bronchitis longemfyseem pas het tempo hierop aan.

COPD chronische bronchitis longemfyseem: COPD chronische bronchitis longemfyseem bij rokers

COPD chronische bronchitis enlongemfyseem bij rokers er is gebleken dat zelfs bij mensen die zeer veel jaren gerookt hebben de kans om deze aandoeningen te krijgen spectaculair lager is. Voor alle mensen die roken is dit artikel een waarschuwing tevens neemt men een preventieve maatregel als men nu direct stopt met roken. Roken is de grootste veroorzaker van COPD chronische bronchitis en longemfyseem.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *