D Day 1944

D Day 1944 de geallieerde landingen in Normandië begonnen op 6 Juni 1944 en deze dag staat algemeen bekend als D Day. Al vele malen vonden er herdenkingen van D Day plaats waar in tegenstelling tot bij de landingen in 1944 wel veel Nederlanders bij aanwezig zijn. D Day 1944 hier begon de bevrijding van Europa.

D Day 1944

D Day 1944: cijfers over de invasie

Na D Day werden duizenden voertuigen ingezet om de fronttroepen te voorzien van voedsel, materieel en munitie, de inzet van deze voertuigen was van groot belang voor de uiteindelijke bevrijding van Europa. De cijfers:

  • Plusminus 6500 schepen werden gebruikt om alle troepen over het kanaal te brengen op 6 Juni 1944.
  • Voor de invasie werden door de Amerikaanse luchtmacht en door de Britse Royal Air Force ruim 15.000 vliegtuigen ingezet.
  • In de nacht van 5 op 6 Juni zijn in Normandië veel parachutisten gedropt, deze waren voornamelijk afkomstig van de 82nd en 101st Airborne Divisions. Het totale aantal Britse, Amerikaanse en Canadese parachutisten haalde bijna de 24.000.
  • Het aan land brengen van voertuigen ging door tot eind Augustus 1944. In totaal bracht men 202.789 Britse of Canadese voertuigen aan land en 235.682 voertuigen van Amerikaanse herkomst, samen zijn dit het geweldige aantal van 438.471 voertuigen. Deze voertuigen kwamen aan land op verschillende stranden langs de Normandische kust.
  • Utah strand (Utah beach) hier kwamen 1700 voertuigen aan land en tevens 20.000 Amerikaanse soldaten.
  • Gouden strand (Gold beach) hier kwamen 25.000 Britse soldaten aan wal.
  • Juno strand (Juno beach) hier werden 3200 voertuigen, 2500 ton materieel en 15.000 soldaten uit Canada aan land gezet.
  • Omaha strand (Omaha beach) hier kwamen 34.000 Amerikaanse soldaten aan land en 100 ton materieel. De bedoeling was om hier 2500 ton materieel aan land te zetten maar dit plan werd niet geheel uitgevoerd.
  • Sword strand ( Sword beach) hier landen ruim 2600 voertuigen en tevens meer dan 28.000 Britse soldaten.
D Day 1944

D Day 1944: de herdenkingen

Iedere vijf jaar word D Day herdacht in Normandië, hierbij zijn een iedere keer weer afnemend aantal veteranen uit de Verenigde Staten, Canada en Groot – Brittannië aanwezig evenals velen uit Nederland, België, Italianen en Duitsers al zijn deze laatsten er slechts weinigen. Voor sommige dorpen in Normandië is de herdenking van D Day een echt commercieël gebeuren geworden, nemen we als voorbeeld Ste. Mère – Eglise. Dit kleine Franse dorp op het platteland met zijn kerk midden in het dorp, een pleintje met bomen, slaperige straatjes en een paar kleine winkeltjes werd vanaf de nacht van 5 op 6 Juni 1944 actief bij de invasie betrokken. In die nacht bleef de Amerikaanse parachutist John M. Steele er met zijn parachute aan de kerktoren hangen, hij hield zich als dood en redde daarmee zijn leven. Het dorp houdt dit gebeuren in de herinnering door een pop die nu ruim 65 jaar later nog steeds aan de kerktoren hangt om het gebeurde uit te beelden. Tijdens de herdenkingen van D Day doet het dorp goede zaken men verkoopt er vlaggen, petten, mokken, stickers en shirtjes al deze artikelen gaan gewillig over de toonbank om verkocht te worden. Voor zo’n 15 euro per fles kan men er een fles D Day -wijn kopen en wat ook een topproduct is is een verklikker waarmee de geallieerde soldaten elkaar konden onderscheiden. Een militaire dumpwinkel verkoopt jassen, veldflessen, riemen en nog allerlei andere producten. Tijdens de herdenkingen komen we vele mensen tegen die in militaire kleding gekleed gaan, bij sommigen heeft de aanschaf van deze kleding veel geld gekost evenals de reis naar en het verblijf in Normandië. Een reden om dit te doen is vaak als eerbetoon voor de gesneuvelde soldaten en om te blijven herinneren dat de bevrijding van Europa hier begonnen is met inzet van vele soldaten uit andere landen. D Day 1944.

D Day 1944

D Day 1944: de Nederlandse inbreng

Nederlanders waren niet aanwezig bij de bestorming van de Normandische kust. Prins Bernhard kwam op 19 juni 1944 bij Courseulles – sur – Mer aan land. 1200 manschappen van de Irene Brigade kwamen op de avond van 7 augustus aan land in Normandië, deze 1200 manschappen waren een bonte verzameling van marechaussees, Engelandvaarders en militairen. Zij werden ingezet om de geallieerde grenzen te verdedigen. Bij de herdenkingen van D Day 1944 zijn de Nederlanders flink vertegenwoordigd.

D Day 1944

D Day 1944: bezoek van Amerikaanse presidenten

De presidenten van Amerika bezoeken naar goede traditie minstens één keer tijdens hun presidentschap Normandië. In 1994 bracht president Clinton er zijn bezoek, in 2004 was de beurt aan de toenmalige president Bush en het laatste bezoek van de huidige president Obama vond plaats al vrij kort na diens aantreden. President Obama bracht een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Colleville- sur – Mer op zatermiddag 6 Juni, tijdens dit bezoek waren eveneens premier Harper van Canada, premier Sarkozy van Frankrijk, de Britse kroonprins Charles en de Britse premier Brown aanwezig.

D Day 1944

De Amerikaanse begraafplaats in Colleville – sur – Mer ligt hooggelegen boven Omaha beach waar de Amerikanen op D Day een bloedige strijd hebben gestreden en verliezen hebben geleden. Er liggen op het keurig onderhouden Amerikaanse kerkhof 9387 Amerikaanse soldaten begraven onder wie generaal Theodore Roosevelt jr. Onder een steen bij de ingang van de begraafplaats ligt een capsule met daarin een ooggetuigeverslag van een journalist die getuige was bij de landingen. Deze steenkoker mag geopend worden 100 jaar na D Day op maandag 6 Juni 2044. D Day 1944 een gebeurtenis om nooit te vergeten.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *