Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay gestart als hobby en verzameling uitgebreid tot een klein commercieel dierenpark wat te vinden is aan de A. Kuyperweg in Beesd. Dierenpark de Paay gezellig en gastvrij met ongeveer 90 verschillende diersoorten die men vanaf de paden goed kan zien omdat velen hier dichtbij zijn gehuisvest.

Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay: Ontstaan van Dierenpark de Paay

Het ontstaan van Dierenpark de Paay is terug te voeren naar een vader die onderwijzer was en naast zijn werk een actief vogelliefhebber en verzamelaar. In de jaren tachtig gaf de hobby aanleiding om te verhuizen naar de A. Kuyperweg in Beesd. Men renoveerde het zwaar verwaarloosde woonhuis toen de renovatie klaar was overleed echter de vader. Een zoon nam het woonhuis en perceel over evenals de hobby en verzameling van zijn vader, een interne verbouwing zorgde ervoor dat het woonhuis tevens geschikt werd als bedrijfspand voor een dierenpark in ontwikkeling. Hokken werden gebouwd en als eerste particulier in Nederland kreeg de eigenaar toestemming om uilen te houden. Deze uilen trokken bezoekers uit de directe omgeving aan die soms wat geld gaven om de dieren te kunnen verzorgen en uit te kunnen breidden. Er kwamen naast vogels ook zoogdieren zoals apen en neusberen en in het jaar 2000 werd besloten om het dierenpark commercieel te maken. Enige dagen per week (ook in het weekend ) zijn bezoekers tegen een kleine toegangsprijs welkom. Jaarlijks komen plusminus 15000 mensen het dierenpark bekijken. Een klein, gezellig dierenpark ook erg leuk voor kinderen en zeer geschikt om hier kinderfeestjes te houden.

Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay: de kangoeroeweide

In het dierenpark is het mogelijk om tussen de kangoeroes te lopen in de kangoeroeweide omdat deze voor bezoekers toegankelijk is. Men kan hier genieten van de Benett Walaby’s die hier vrolijk rond springen alleen of samen met jongen in hun buidel. Educatieve informatieborden verschaffen de bezoeker informatie over de Benett Walaby’s, hun gedrag en leefwijze.

Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay: de kwetsbaarheid

Een dierenpark is erg kwetsbaar en kan met verschillende soorten tegenslag te maken krijgen die bepaalde dieren of diersoorten soms het leven kosten. Ook Dierenpark de Paay kan hier over mee spreken aan botulisme zijn alle lepelaars van het dierenpark doodgegaan. Door een regionale watersnood die het nodig maakte om mens en dier te evacueren moest ook het dierenpark leeggemaakt worden. De dieren werden overal in het land bij bevriende dierenliefhebbers onder gebracht, de kangoeroes zijn binnen enkele maanden allen overleden waarschijnlijk door stress al valt dit moeilijk te bewijzen. De ooievaars waar het dierenpark blij mee is zorgen soms tevens voor een tegenvaller door voortijdig de zelfgekweekte muizen op te eten, de hagedissen te verorberen en ook jonge eendjes zijn voor hun eetlust niet veilig.

Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay: grisons

De grisons een Zuid – Amerikaanse martersoort zijn de trots van de dierentuin omdat deze maar in twee dierentuinen over de hele wereld te zien zijn. Mensen komen soms van heel ver om deze bijzondere dieren te bekijken. Er zijn mensen die de gehele wereld over reizen om in dierentuinen en dierenparken de bijzondere, zeldzame soorten te bekijken.

Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay: het personeel

Het dierenpark waarvan de verzorging van de dieren, het verzorgen van het voedsel en het netjes houden van het park veel werk is onderhoud de eigenaar samen met tientallen vrijwilligers, met jongelui die wat zakgeld bij willen verdienen en met stagiares. Tijd voor vakantie of een vrije dag is er niet of maar heel zelden ook in het weekend hebben de dieren verzorging nodig, het draaiende houden van een klein particulier dierenpark vraagt veel inzet en een grote liefde voor dieren. Het voedsel wat de dieren wekelijks nodig hebben is veel zo’n 50 kilo cavia’s, ratten en muizen daarnaast verschillende honderden kilo’s kuikens en tevens veel doorgedraaid fruit. Om de dieren dagelijks van eten te voorzien kost veel tijd, het eten wordt van verschillende adressen betrokken.

Dierenpark de Paay

Dierenpark de Paay: een leuk dagje uit

Leuk om eens een kijkje te nemen in het dierenpark in Beesd waar met veel inzet de dieren worden verzorgd, wel 90 verschillende soorten. Het dierenpark heeft kangoeroes, grisons, papegaaien, uilen, vossen, neusberen, roofvogels, kraanvogels, otters, mini koeien, Japanse herten, ooievaars en ook een zwarte ooievaar en penseeloorzwijnen. Het dierenpark verkrijgt de dieren via een handelaar, of van dierenparken of dierentuinen uit binnen – en / of buitenland.

Zowel de penseeloorzwijnen als de laplanduilen komen uit München, de zwarte ooievaar uit België. Vaak als men dieren van buitenlandse dierentuinen bekomt gaat dit gepaard met een enorme papierwinkel. De reden hiervoor is het Europese dierentuinen besluit wat in het leven is geroepen om misstanden in Zuid – Europese dierentuinen aan te kunnen pakken. Het is wel jammer dat in dit geval net zoals meestal ook de goeden weer moeten leiden onder de kwaden die maar wat aan rommelen. Bij velen roept deze papierwinkel flinke ergernis op. Als men nieuwe dieren krijgt wordt vaak geruild met eigen dieren zodat de transactie zonder geldmiddelen kan verlopen. Vaak gaat aan het opbouwen van een groot onderscheiden dierenbestand gereis door heel Europa vooraf. Dierenpark de Paay leuk als dagje uit.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *