Eekhoorn rode eekhoorn

Eekhoorn rode eekhoorn in Nederland komt alleen de rode eekhoorn voor in verschillende soorten, over de gehele wereld kennen we wel plusminus 270 verschillende soorten eekhoorns. Eekhoorn rode eekhoorn hoe ziet een eekhoorn eruit, wat eten ze, waar kunnen we ze tegenkomen en nog meerdere zaken komen in dit artikel aan de orde. 

Eekhoorn rode eekhoorn

Eekhoorn rode eekhoorn: hoe ziet de eekhoorn er uit

De eekhoorn heeft meestal een roodbruine vacht samen met een spierwitte buik al er zijn er ook eekhoorns wiens vacht lichtrood of zwart is. Het mannetje en het vrouwtje van de eekhoorn zijn beiden even groot, hun gewicht schommelt tussen de 250 en 400 gram en van hun tenen tot aan hun kop meet de eekhoorn ongeveer 20 centimeter. Het mooie sieraad van de eekhoorn zijn pluimstaart is ongeveer 15 centimeter lang. De vacht van de eekhoorn verhaart tweemaal per jaar uitgezonderd de oorpluimen en de pluimstaart die dit jaarlijks één keer doen. De meeste eekhoorn soorten hebben witte nagels al kunnen ze bij donkere soorten ook zwart van kleur zijn. Een eekhoorn heeft bolle ogen die aan de zijkant van zijn kopje zitten en waarmee hij alles zeer goed in de gaten houdt. Zijn oren zijn klein al lijken ze door de oorpluimen groter, de oren van de eekhoorn zijn erg gevoelig voor geluid. De mooie pluimstaart gebruikt de eekhoorn als stuur tijdens het springen en rennen door de staart hebben ze een goede balans. De staart dient voor nog meer doeleinden bij koude geeft de staart warmte en tijdens warmte gebruikt de eekhoorn zijn staart als parasol. Rust het dier dan ligt de staart als een mooie krul op zijn rug. De korte voorpoten en de langere krachtigere achterpoten maken het dier zeer geschikt als springer en klimmer. Hun tenen zijn klauwtjes met daaraan zeer scherpe nagels die een voordeel zijn bij het klimmen.

Eekhoorn rode eekhoorn

Eekhoorn rode eekhoorn: en hun leefgebied

Ouder bosgebied is voornamelijk het leefgebied van de eekhoorn hier kunnen ze voldoende voedsel vinden en zijn er genoeg mogelijkheden om te nestelen. De eekhoorn is een uitzondering bij de zoogdieren omdat het dier overdag actief is voornamelijk vroeg inde morgen en laat in de middag. Ze zijn dan erg actief in het zoeken naar voedsel zowel in de bomen als op de bodem van het bos.

Eekhoorn rode eekhoorn

Eekhoorn rode eekhoorn: en hun voedsel

Eekhoorn rode eekhoorn en hun voedsel wat eet de eekhoorn? De eekhoorn eet heel graag eikels, kegels en boomzaden die in een naaldbomenbos volop te vinden zijn. Tijdens andere jaargetijden eet de eekhoorn ook bladeren, bessen, knoppen en paddenstoelen. In de zomer en de herfst verzamelt het dier veel voorraden zodat hij tijdens de koude winter minder actief hoeft te zijn. Om de verstopte voorraden terug te vinden heeft de eekhoorn veel gemak van zijn goed ontwikkeld reukvermogen zeker omdat zijn geheugen niet zijn sterkste punt is. Toch worden niet alle voorraden terug gevonden en zo verspreiden de boomzaden zich door het hele bos. Eekhoorn rode eekhoorn.

Eekhoorn rode eekhoorn

De eekhoorn: de bewegingen van een eekhoorn

Een eekhoorn is handig en snel en een echte boomklimmer hun gewicht maakt het eenvoudig om van boom naar boom te kunnen springen, vaak verblijven ze dan ook in het bovenste gedeelte van de bomen. Zijn ze op de grond bezig met het zoeken naar voedsel dan zetten ze hun hele voet op de grond en verplaatsen ze zich met zeer sierlijke sprongen. Eekhoorns zijn erg attent op gevaar, dreigt er gevaar dan kunnen ze zeer lang stil op één plaats blijven zitten bevangen door angst. Eekhoorn en de rode eekhoorn een lust om naar de bewegingen van dit sierlijke diertje te kijken.

Eekhoorn rode eekhoorn

De voortplanting van de eekhoorn rode eekhoorn

De voortplanting van de eekhoorn vindt plaats van December tot Februari en ook in de maanden Mei en Juni. Verschillende mannetjes achtervolgen één vrouwtje maar als de paring eenmaal is geschied dan vertrekt het mannetje en kijkt zowel naar het vrouwtje als naar de jonge eekhoorntjes niet meer om. Na een draagtijd van 5 a 6 weken worden tussen de 2 en 5 jonge eekhoorntjes geboren, bij de geboorte zijn deze zowel kaal als blind. Na ongeveer drie weken zijn de eekhoorntjes behaard en na plusminus 4 weken gaan de oogjes open. Ze worden door hun moeder gezoogd voor een tijd van tien weken ze groeien daarna erg vlug naar de zelfstandigheid en de moeder verjaagd al haar jongen dan uit haar territorium. Na ongeveer tien maanden zijn eekhoorns geslachtsrijp en in het wild kan een eekhoorn ongeveer 7 jaar oud worden. Eekhoorn rode eekhoorn eekhoorns altijd leuk om naar te kijken.

Eekhoorn rode eekhoorn

De eekhoorn: en zijn vijanden

De eekhoorn heeft verschillende natuurlijke vijanden zoals roofvogels en vossen, ook de boommarter is een vijand van de eekhoorn. Net als bij alle dieren vormen natuurlijk jonge, zieke en zwakke eekhoorns het beste doelwit. Ook het steeds drukker wordende verkeer zorgt voor een toenemend aantal slachtoffers onder de eekhoorns. Eekhoorn rode eekhoorn het wekt altijd vertedering op om eekhoorns bezig te zien in het bos.

Eekhoorn rode eekhoorn

De eekhoorn: en de geluiden die hij maakt

Eekhoorn rode eekhoorn welke geluiden maakt de eekhoorn? De eekhoorn maakt verschillende geluiden zoals “tjuk- tjuk- tjuk”als ze opgewonden zijn ze zwaaien dan tevens met hun staart en stampen met hun achterpoten op de grond. Tevens kunnen eekhoorns blazen en grommen. Jonge eekhoorns die met elkaar aan het spelen zijn lijken net kinderen die krijsen en lachen tijdens hun spel. Als de eekhoorn zich rustig en tevreden voelt hoor je dikwijls “ moek- moek- moek”. Eekhoorn rode eekhoorn de eekhoorn is een vertederend dier wat zeker ook bij kinderen erg geliefd is.

Jaren geleden gingen wij met vakantie naar de Miggelenberg bij Hoenderloo, daar zag je dagelijks veel eekhoorntjes, ze aten nootje op de tuintafel !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *