Het Groene Hart

Het Groene Hart in een natuurgebied in de Randstad, het ligt tussen de steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht, het bestaat uit oer-Hollands landschap en bevat in totaal 32 natuurgebieden. In Het Groene Hart zijn veel weilanden met koeien, open vaarwater, moerassen en natuurgebieden, maar hoe lang blijft dit Groene Hart nog bestaan, want aan alle kanten wordt er aan gesneden !

Het Groene Hart

Het Groene Hart: het bezoekerscentrum

Het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen gelegen aan de Dorpsstraat 116 in 2412 BC Nieuwkoop, is heel interessant om een volledig beeld te krijgen van wat dit Groene Hart te bieden heeft.

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen adres en openingstijden

  • Dorpsstraat 116
  • 2412 BC Nieuwkoop
  • Tel 0172 520010
  • Openingstijden
  • April t/m oktober dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
  • November t/m maart woensdag + vrijdag t/m zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur
  • Alle schoolvakanties dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uurHet Groene Hart

Het Groene Hart: beter beschermen

De vraag is hoe lang blijft dit mooie gebied nog bestaan ? Aan alle kanten wordt er flink aan gesneden door gemeenten en steden die willen uitbreiden, en door de als maar langer wordende files is de vraag naar meer asfalt actueel, het mooie Groene Hart wordt in zijn voortbestaan bedreigd ! Als er geen actie wordt ondernomen dan zal binnen 50 jaar het mooie Groene Hart helemaal verscheurd worden door nieuwbouw en wegen, dan wordt Randstad een feit en is het Hart weg ! Natuurmomumenten beschermt momenteel 32 natuurgebieden in het mooie Groene Hart, maar is dat genoeg om de commercie te drukken ?

Het Groene Hart

Het Groene Hart: en de natuur

Met de 32 beschermde gebieden is een grote stap gezet om het mooie Groene Hart te beschermen, de Vechtplassen, Haarzuilens, Naardermeer, forten, landgoederen, natuurgebieden en Nieuwkoopse Plassen zijn zeer de moeite waard als je het mooie Groene Hart wilt bezoeken. Bijvoorbeeld de Nieuwkoopse Plassen die zijn in de zestiende eeuw ontstaan door vervening, je ziet er veel hooilanden, sloten, rietvelden, plassen, bossen en de ondoordringbare moerasbossen. Elk voorjaar broeden er de bruine kiekendief, de zwarte sterns, roerdompen en de purperreigers, en in de maanden april en mei bloeien dotterbloemen, koekoeksbloemen en staan de riet en hooivelden in volle groei. Ook groeien er de rietorchis en in de plassen en wateren zie je veel waterlelies, je kunt met de boswachter mee het water op in de excursieboot, verder zijn er kano’s roei en fluisterstille boten te huur.

Het Groene Hart

Het Groene Hart: ontdekken

Vanuit het bezoekerscentrum in Nieuwkoop kun je makkelijk het mooie Groene Hart intrekken, het bezoekerscentrum is een boerderij uit vroeger tijden, te samen met het restaurant is het éen geheel. Binnen is een expositie met de naam “Ontdek de geheimen van de Nieuwkoopse Plassen” ook zijn er vijf zoetwateraquaria waarin het leven in de plassen te zien is. Ook organiseert diverse vaar en wandelexcursies met thema’s van het seizoen, na afloop zul je concluderen dat het mooie Groene Hart uniek is in Nederland.

Het Groene Hart

Wil je dat het mooie Groene Hart behouden blijft dan kun je natuurmonumenten steunen door het kopen van een Glimmis, een Glimmis is een opvallende reflecterend Groen Hart, de Groene Harten vallen sterk op aan je tas, jas, of fiets. van de opbrengst maakt natuurmonumenten broed en nestelplaatsen voor de zeldzame Purperreigers, en in de buurt van Tienhoven worden trilvenen hersteld !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *