Japanse recepten teriyaki

Japanse recepten teriyaki het basisrecept is een heerlijk recept met als resultaat witte rijst met een heerlijk teriyaki groente-kipgerecht, hierop zijn echter zoveel variaties mogelijk dat men dit recept vele keren kan gebruiken waarbij het resultaat iedere keer weer anders is maar altijd bijzonder lekker. Japanse recepten teriyaki eenvoudig en snel klaar te maken en altijd een succes. 

Japanse recepten teriyaki

Japanse recepten teriyaki: ingrediënten basisrecept

500 gram witte rijst

500 gram kipfilet

1 flesje teriyaki marinade

Plusminus 250 gram groene peultjes

Plusminus 250 gram tauge

Zonnebloemolie om het vlees in te bakken

Japanse recepten teriyaki

Japanse recepten teriyaki: de bereidingswijze

We beginnen met het in blokjes snijden van de kipfilet, met verse en malse kipfilet die men zelf thuis direct voor gebruik in kleine blokjes snijd behaalt men het beste resultaat.

Doe de gesneden kipfiletblokjes in een glazen schaal en zet deze net onder met teriyaki marinadesaus en laat het vlees minimaal 15 minuten hierin marineren op kamertemperatuur. Was de peultjes haal aan allebei de kanten de puntjes eraf en snij de peultjes in twee of drie kleine stukken. Spoel de tauge af onder de kraan en laat deze in een vergiet goed uitlekken. Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven.  Men bakt de kipblokjes in een bakpan waarin men 4 a 5 eetlepels zonnebloemolie verwarmt bak de blokjes gaar en lichtbruin van kleur in ongeveer 5 minuten en voeg de klein gesneden peultjes toe en bak deze 1 a 2 minuten mee en voeg dan als laatste de tauge toe en roer alles goed door elkaar en laat dit nog 1 a 2 minuten op het vuur staan onder voortdurend roeren en het teriyaki kipgerecht is klaar om te serveren. Giet de rijst af als dit nodig is en ook de rijst is serveer klaar.

Japanse recepten teriyaki

Japanse recepten teriyaki: variatiemogelijkheden

Natuurlijk is de eerste mogelijkheid al om inplaats van rijst een pastasoort naar keuze te koken en dat bij het gerecht te serveren, men volgt hiervoor de aanwijzingen die op de zak staan vermeld. Als tweede mogelijkheid kan men met het vlees variëren kies in plaats van kipfilet bijvoorbeeld voor filetlapjes van het varken en volg gewoon de aanwijzingen van het basisrecept op. Ook kan men voor rundvlees kiezen de combinatie met tauge en peultjes is dan heel lekker. Kies bijvoorbeeld voor rosbief of biefstuk, gebruik enkel soorten die geschikt zijn om kort te bakken. Ook bij rundvlees kan men gewoon het basisrecept volgen. Gebruikt men andere groenten dan kunnen dit bijvoorbeeld rode paprika’s en champignons zijn. Gebruik de hoeveelheden zoals in het recept vermeld let er wel op dat sommige groenten iets langer gebakken moeten worden als de groenten die in het basisrecept gebruikt worden. De hoeveelheden van dit recept zijn voor vier tot vijf personen en het gerecht is ook voor beginnende kokers makkelijk te doen. Japanse recepten teriyaki probeer zowel het basisrecept als de variatiemogelijkheden en geniet iedere keer weer van een heerlijke Japanse maaltijd, eet smakelijk.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *