Kievitseieren vogeleieren herkennen

Kievitseieren vogeleieren herkennen in dit artikel een weergave van eieren en een kort verhaal over de kievit, mooie foto’s van kievitseieren in gemengde kleuren ! 

Kievitseieren vogeleieren herkennen

 

Kievitseieren vogeleieren herkennen: de kievit

Een kievit is een mooie weidevogel die iedereen herkent door het lange horizintale kuifje aan de achterkant van de kop, de kievit leeft een broed in veelal vochtige weiden of akkers. De mooie zwarte vogel met witte buik heeft een groene en soms paarse glans op de zwarte veren, het is een heel statige vogel en eigenlijk niet te verwarren met een andere vogel.

Als de broedtijd aanbreekt gaat het mannetje een aantal nesten bouwen die zo veel als mogelijk aan het oog onttrokken zijn, daaraan volgend gaat het wijfje in één van deze nesten broeden, ze legt normaal gezien 4 eieren. Het nest wordt zowel door het mannetje als door het vrouwtje bebroed, en ook het verzorgen van de jongen is een taak van beiden

Kievitseieren vogeleieren herkennen in Nederland

De hoeveelheid kieviten is de laatste jaren flink verminderd in Nederland, vermoedelijk door de intensieve landbouw en de verkavelingen van het land zijn er veel minder schuilplaatsen, want al het land wordt nu benut. De kievit past zich echter snel aan en broed ook op andere plaatsen, en op verschillende soorten open terrein. Aan het begin van de winter vormen deze charmante vogels grote groepen en trekken dan in korte etappes naar het zuiden, het grootste deel van de groep vogels die in Nederland leven blijft ook in Nederland en gaat samen met groepen uit andere Noord Europese landen.

Kievitseieren vogeleieren herkennen: het ei

Als ik de verschillende foto’s bekijk en ook de verschillende eieren op de foto’s dan constateer ik dat de eieren niet allemaal egaal van kleur zijn en ook niet van de zelfde kleur zijn.

kievitseieren vogeleieren herkennen

Op deze foto in het gras zie ik de zelfde stippels maar lijken de eieren wat met beige en licht blauw of licht groen !kievitseieren vogeleieren herkennen

 Bij deze foto is duidelijk te zien dat alle bovenstaande kleuren op een kievitsei voor kunnen komen, kievitseieren zijn dus afwisselend van kleur

 

kievitseieren vogeleieren herkennen

Op deze foto zie ik zelf een kievitsei wat naast licht blauw of licht groen zelfs de kleur wit heeft !

Vermoedelijk leggen niet alle kieviten 4 eieren want deze nesten geven ook andere aantallen aan. Het is verboden om kievitnesten uit te halen, daarbij leggen de vogels hun eerste eieren die van de beste en sterkste kwaliteit zijn ook wat overleven betreft. De tweede leg is van mindere kwaliteit ook omdat het veel moeite kost om een leg van 4 eieren te doen, dus als de eerste leg geraapt word dan gaat de kievit een tweede leg doen die dus minder goed is en misschien niet eens overleeft, maar zeker het volgende jaar zelf niet kan leggen en broeden.

De oorzaak dat er op sommige eieren meer stippen of stippels zitten is dat deze eieren moeilijk gelegd zijn, en dat houd in dat ze langer in het baaringskanaal van de vogel zijn blijven zitten, minder stippen is dus een sneller gelegd ei !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *