Kinderdijk en zijn molens

Kinderdijk en zijn molens een prachtig stukje Nederland op slechts 25 kilometer van Rotterdam.

Nederland dankt zijn bekendheid naast het water mede ook aan de molens die als een symbool van Nederland beschouwd worden. Kinderdijk met zijn molens, het  leuk om hier eens rond te kijken.

Kinderdijk en zijn molens

Kinderdijk en zijn molens: Molens in verschillende soorten

Molens in verschillende soorten, Kinderdijk met zijn molens in totaal staan hier negentien molens waaronder de Wipmolen, de Overwaardmolen en de Nederwaardmolen. De Wipmolen een molen met een vierkante bovenkant de as waaraan de wieken vastzitten vinden we in deze vierkante top die kan draaien. De Overwaardmolen die hier voorkomt vanaf 1740 is een houten molen, de nummers 1 tot 8 in Kinderdijk zijn Overwaardmolens. De Nederwaardmolen waarvan we er ook 8 kunnen zien in Kinderdijk is een stenen molen met een ronde vorm die dateert uit 1738. Deze molens heten ook wel “grondzeilers” omdat de wieken heel laag over de grond komen en omdat de molenaar ook vanaf de grond in de wieken klimt als hij de zeilen vast moet zetten. De kap van deze molen kan draaien. Kinderdijk met zijn molens, zeer leuk om deze eens te gaan bekijken met de kinderen.

Kinderdijk en zijn molens: Het gebied Kinderdijk

Het gebied Kinderdijk waar in totaal 19 molens staan ligt tussen de Lek en de Merwede in de Alblasserwaard. Sinds 1997 staat Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, het is een mooi gebied met veel oude boerderijen en aan de dijken kleine dorpen. Sinds de veertiende eeuw komen hier al windmolens voor die graan maalden, waar men planken mee zaagden en nog meer andere dingen mee deed, later bouwde men deze om tot watermolens. Deze watermolens hadden de functie om de Alblasserwaard droog te houden, dit gebied had namelijk regelmatig last van overstromingen. Kinderdijk met zijn molens is een stukje Nederland wat erg de moeite waard is en daarom ook veel toeristen trekt.

Kinderdijk en zijn molens: De molenaar

Kinderdijk met zijn molens, de molenaar op een Kinderdijk molen maalde hier vroeger veevoer en graan tegenwoordig maalt men meer uit hobby. Het beroep van molenaar leert en neemt men vaak over van familie. Wat is het leuke aan het beroep van molenaar en wat het gevaar? De molenaar geniet van het natuurelement de wind en van de vrijheid in en rond de molen. De molenaar moet voor verschillende zaken op zijn hoede zijn zoals voor de draaiende wieken die wel 100 kilometer per uur kunnen draaien, ook het klimmen in de wieken blijft altijd een risico en een molentrap die stijl is kan gevaar opleveren. Kinderdijk met zijn molens, het is zeer mooi om molenaar op zo een molen te kunnen zijn !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *