Kinderen en een hondenbeet

Kinderen en een hondenbeet

Kinderen en een hondenbeet, verrassend aan dit feit is dat de meeste van deze beten thuis plaatsvinden door een hond waar het kind mee bekend is. In Nederland worden ieder jaar tienduizenden mensen door een hond gebeten waaronder ook kinderen onder de 5 jaar, zij weten nog niet zo goed hoe ze met een hond om moeten gaan. Het is belangrijk om ze regels hiervoor aan te leren om de kans op een hondenbeet minder te maken. Niet enkel bepaalde rassen bijten, de beten worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan hondenrassen.  Kinderen en een hondenbeet !

Kinderen en een hondenbeet

Kinderen en een hondenbeet en lichamelijke gevolgen van een hondenbeet

Lichamelijke gevolgen van een hondenbeet, er kan een kneuzing optreden de huid vertoont een opzwelling en later een blauwe plek. Ook kan een open wond ontstaan en bij deze is de kans op infectie groter, was de wond goed schoon en desinfecteer deze. Houd de wond in de gaten zodra er koorts, pusvorming of andere bijzondere verschijnselen optreden ga dan zeker naar de huisarts. Ook kan de huisarts een beschermende injectie tegen tetanus geven, door een hondenbeet is het mogelijk dat de hond een bacterie heeft overgedragen die tetanus kan veroorzaken wees hier alert op.

Kinderen en een hondenbeet en psychische gevolgen van een hondenbeet

Psychische gevolgen van een hondenbeet, het kind zal erg geschrokken zijn en moet deze vervelende gebeurtenis eerst verwerken. Geef het kind aandacht en de tijd hiervoor zodat de kans op een angst voor honden en de kans op nachtmerries zo klein mogelijk wordt. Spelenderwijs kan het kind op een heel goede manier zijn ervaring verwerken, laat het kind ook zijn verhaal vertellen en eventueel tekenen.

Kinderen en een hondenbeet neem voorzorgsmaatregelen

Kinderen met een hondenbeet, neem voorzorgsmaatregelen om dit te proberen te voorkomen, het kind en de hond moeten met elkaar om leren gaan. Hieronder enige nuttige basisregels om het kind aan te leren in zijn omgang met honden.

Als de hond eet laat hem dan met rust.

Als de hond jongen heeft bemoei je er dan niet mee maar laat de hond zijn gang gaan.

Als de hond slaapt laat hem dan lekker rustig slapen.

Aanvullende regels om het kind een gedrag aan te leren wat zowel voor het kind als voor de hond goed is en de kans op hondenbeten kleiner maakt.

Leer het kind dat aan de hond zijn oren of staart trekken of op andere manieren de hond plagen niet goed is, en dat deze dat niet fijn vind.

Als twee honden vechten leer het kind om zich er niet mee te bemoeien en eventueel een volwassene te hulp te roepen.

De hond lang in de ogen kijken ervaart hij als een bedreiging wijs het kind hierop.

Als een vreemde hond een houding aanneemt die het kind niet prettig vind leer hem aan om dan langzaam en behoedzaam achter uit te lopen zonder de hond aan te kijken en zonder wilde bewegingen te maken.

Raak een vreemde hond pas aan als zijn baas hier toestemming voor heeft gegeven vertel het kind dat iedere hond anders kan reageren.

Voor de ouders wil ik hier nog een belangrijke zaak bij vermelden, laat een jong kind nooit met de hond alleen, het blijkt dat bij de meeste hondenbeten het kind met de hond alleen was. Wat ook belangrijk is probeer er voor te zorgen dat de hond niet jaloers word op het kind. Geef de hond aandacht als het kind erbij is en neem hem ook regelmatig mee als je met het kind weggaat en ga er ook wel eens alleen met de hond op uit zonder het kind.

Eerste hulpmaatregelen voor kinderen en een hondenbeet

Eerste hulpmaatregelen voor kinderen met een hondenbeet, wat kun je doen als het kind door een hond gebeten is.

Verwijder de hond en laat hem tot rust komen.

Troost het kind en blijf zelf rustig jouw paniek slaat in zo een geval over op het kind.

Maak de wond schoon, gebruik hiervoor kraanwater.

Desinfecteer de wond, doe dit met Betadine – jodium.

Raadpleeg even de huisarts voor advies.

Een hondenbeet is een vervelende situatie voor het kind geef hier aandacht aan en neem dit serieus.

 

Kinderen met een hondenbeet, geef er altijd aandacht aan !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *