Kraanvogels in Nederland

Kraanvogels in Nederland, een bepaalde tijd van het jaar zijn er Kraanvogels in Nederland in de koudere tijden van het jaar trekken de vogels weg naar warmere plaatsen. We volgen de vogels in hun leven en in hun trek, de kraanvogel in Nederland en elders interessant. Kraanvogels zijn zeer uniek in Nederland !!

Kraanvogels in Nederland

Kraanvogels in Nederland: De kraanvogel

De kraanvogel heeft wel wat weg van een reiger en is wel een meter tot 1 meter 20 lang. Grijze veren, een zwart uiteinde van zijn staart, een rode plek op zijn kruin en zowel over zijn nek als over de zijkant van zijn kop een witte band dit zijn allemaal kenmerken van een kraanvogel. De vogel voedt zich met zowel gewervelde – als ongewervelde dieren zoals wormen, knaagdieren, hagedissen, insecten, slakken, enzovoort. Tevens doe je het dier plezier met zaden, vruchten, wortelstokken en bladeren.

Kraanvogels in Nederland: De kraanvogel trek

Kraanvogels in Nederland en de kraanvogel trek, veelvuldig komt de kraanvogel voor in Scandinavië Oost-Europa en in mindere mate ook in West- en Noord-Europa. In de koudste jaargetijden trekt de kraanvogel weg naar warme landen en continenten zoals India, Afrika, Australië, Frankrijk, Spanje en anderen.

De trek naar het zuiden begint in het vroege najaar en de vogels doen dan verschillende pleisterplaatsen aan waar ze een poosje verblijven en uitrusten. Kraanvogel pleisterplaatsen zijn plaatsen in moerasachtig gebied of met ondiep water in de buurt, want de kraanvogel staat tijdens de nacht graag met zijn poten in ondiep water. Overdag zijn ze bezig om voedsel te zoeken op akkers en weilanden. De Rügen-Bock regio in Noord – Duitsland is één van de bekende pleisterplaatsen die de vogels aandoen, op top dagen is het mogelijk hier wel 60.000 of meer kraanvogels bij elkaar te kunnen zien. Andere bekende pleisterplaatsen zijn het Diepholzer Moor bij Osnabrück en het Lac du Der in Frankrijk. Sta je bij het Diepholzer Moor bij Osnabrück en zie je tijdens een mooie zonsondergang de kraanvogels bij duizenden tegen de prachtig gekleurde lucht naar een slaapplaats zoeken en hun Kroe, kroe geluid klinkt je in de oren schitterend om dit te mogen beleven. Kraanvogels in Nederland en de kraanvogel trek fascinerend.

Kraanvogels: De broedtijd van de kraanvogels in Nederland

De kraanvogel in Nederland, de broedtijd van de kraanvogel begint als de vogels in het voorjaar terug komen van hun reis naar het noorden. Soms als tijdens hun terugtocht of anders in het broedgebied voeren de kraanvogels die een vrouwtje gevonden hebben een baltsdans uit. Tijdens deze paringsdans springen de vogels dan met hun vleugels uitgestrekt om elkaar heen, hun sprongen zijn soms wel enkele meters hoog. Als de vogel gaat broeden trekt hij zich terug op een rustige, moeilijk te vinden plaats, de vogel is dan erg schuw. Als het jong of de jongen, meestal 1 of 2, geboren zijn verlaten deze samen met de ouders het nest om op een zo beschut mogelijke plaats te worden grootgebracht. De kraanvogel in Nederland is op de pleisterplaatsen een lust voor de vogel liefhebber. De kraanvogel in Nederland !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *