Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn heerlijk om deze verse kruiden in de keuken te gebruiken. Kruiden, basilicum, munt, peterselie, rozemarijn waar komen ze oorspronkelijk vandaan, welke soorten kennen we en afsluitend een recept met één van deze heerlijke verse kruiden.

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Kruiden: Het kruid basilicum

Het kruid basilicum maakt deel uit van de Labiatae familie en kennen we ook onder de naam bazielkruid, het land van herkomst is onbekend. We kunnen basilicum gebruiken in de verse vorm, in poedervorm of gedroogd. Basilicum past heel goed bij tomaten en tomaatgerechten bijzonder lekker in tomatensoep en bolognesesaus. Ook kan het kruid gebruikt worden in kruidenlikeur en bij zowel vlees als vis. Het heeft een wat bittere smaak, voeg basilicum pas op het laatst aan het gerecht toe voor de beste smaak. Bewaar verse basilicum liever niet in de koelkast omdat de blaadjes dan zwart kunnen worden. Basilicum, munt, peterselie, rozemarijn, eet gezond en gebruik deze lekkere, verse kruiden..

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Kruiden: Het kruid munt

Het kruid munt kennen we in vele verschillende soorten net als basilicum behoort munt ook tot de Labiatea familie de plaats van herkomst van het kruid munt is Europa, in dit artikel gaat het voornamelijk over witte munt. Het kruid munt kunnen we gebruiken om hier muntthee mee te zetten doe enkele takjes in een glas kokend water laat dit trekken tot een lekkere geurende thee ontstaat ook kent munt verschillende medicinale toepassingen en ook van koekjes en snoep is het regelmatig één van de bestanddelen. Ook als garnering maakt het een goede beurt. In de keuken kan munt gebruikt worden bij bijvoorbeeld schapen- en lamsvlees waar het heel goed bij past maar ook aardbeien met munt is een bekende combinatie. Gebruik niet teveel van het kruid want dan kan de munt gaan overheersen. Als men verse munt gebruikt snij deze dan door de blaadjes op elkaar te leggen en fijn te snijden doe dit pas direct voor het gebruik omdat de blaadjes zwart kunnen worden als ze te lang gesneden gereed liggen. Munt kunnen we op twee manieren bewaren in de groentela van de koelkast verpakt in een bewaardoos en daarin tussen vochtig keukenpapier gelegd of we kunnen het invriezen. Snij hiervoor de blaadjes klein meng ze met olijfolie en vul daarmee de vakjes van een ijsblokhouder driekwart vol. Hoe gebruiken en bewaren we de kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn velen weten niet wat ze met deze kruiden allemaal kunnen doen en hoe we ze het beste kunnen bewaren lees de informatie goed en het word heerlijk koken met gebruik van deze verse kruiden.

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Kruiden: Het kruid peterselie

Het kruid peterselie komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied en hoort tot de Umbelliferae familie. Peterselie kennen we in twee soorten de platte – en de krulpeterselie we kunnen ze op dezelfde manier gebruiken tevens is krulpeterselie erg mooi als garnering. Peterselie geeft aan zowel warme als koude gerechten een frisse smaak. Om de optimale smaak van het kruid te behouden voegt men de peterselie pas op het laatst aan het gerecht toe. Zowel de blaadjes als de steeltjes van peterselie kunnen gebruikt worden al zijn deze laatste wel wat harder voor garnering kan men ze het beste heel laten voor gebruik in gerechten is het beter ze fijn te snijden. Hoe gebruiken en bewaren we de kruiden basilicum, munt, peterselie, rozemarijn en peterselie kunnen we invriezen in een ijsblokjeshouder die we voor driekwart vol doen met een mengsel van olijfolie met fijn gesneden peterselieblaadjes erdoor. Ook kan het kruid peterselie tussen vochtig keukenpapier in een bewaardoos gelegd worden en zo in de koelkast bewaard worden.

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Het kruid rozemarijn

Het kruid rozemarijn behoort ook tot de Labiatea familie en komt oorspronkelijk uit Portugal, het Middellandse-Zeegebied en het Noordwesten van Spanje. Rozemarijn word veelvuldig voor medicinale doeleinden gebruikt wil men het in de keuken gebruiken dan is het geschikt voor het kruiden van vlees of gekookte vis. Ook in marinades is rozemarijn een goede keuze. Probeer het ook eens in oven- en stoofschotels en de combinatie van aardappelen met rozemarijn uit de oven is ook zeker de moeite waard. Gebruikt men het kruid rozemarijn in gerechten snij de naalden dan fijn voor gebruik in marinades kan men ze heel laten. Om rozemarijn in te vriezen doe het dan in een diepvrieszakje men kan ze ook op een droge plaats op zijn kop laten drogen om ze daarna in een afgesloten potje te bewaren. Hoe gebruiken en bewaren we de kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn.

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Peterseliepesto is een voorbeeld waarin we een heerlijk gerecht maken met peterselie.

Peterseliepesto

De ingrediënten:

4 teentjes knoflook

60 gram hazelnoten

1 bosje platte peterselie en 1 bosje gekrulde peterselie

120 gram Parmezaanse kaas

120 milliliter olijfolie

peper

Maak hiervan een heerlijke peterseliepesto die goed past bij alle soorten pasta en die men enkele dagen in de koelkast kan bewaren.

Kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Het kruid peterselie: De bereiding van de peterseliepesto

De bereiding van de peterseliepesto beginnen we met het fijnhakken en roosteren van de hazelnoten rooster deze in een droge pan zonder vet te gebruiken, pel en snij de knoflookteentjes klein doe deze bij de hazelnoten in de pan en roer dat goed door elkaar laat het mengsel daarna afkoelen.

We wassen de peterselie laten ze goed uitlekken en maken de blaadjes voorzichtig droog door ze tussen keukenpapier of een schone theedoek te leggen en dan aan te drukken trek de blaadjes van de steeltjes en snij deze fijn.

We doen de gesneden peterselie het mengsel van hazelnoten en knoflook met de olijfolie in een schaal en maken dit fijn met een groentehakker of staafmixer, rasp de kaas en voeg deze toe. Maak alles nog een keer fijn en kruid het op smaak met de peper. Eet smakelijk.

Kruiden gezond koken en heerlijk eten met gebruik van deze kruiden en is er nog een beetje over volg dan de bewaartips op.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *