Leuven Belgie Universiteit

Leuven Belgie Universiteit vroeger was Leuven in bestuurlijk opzicht een zeer belangrijke stad van Belgie toen de residentie zich echter in 1267 verplaatste naar Brussel raakte Leuven deze vooraanstaande positie kwijt. Toen is men er toe over gegaan om een universiteit op te richten die de eerste universiteit van de Lage Landen zou worden. Leuven Belgie Universiteit naast universiteitstad is Leuven tevens een gezellige stad met vele terrasjes en een rijk historisch verleden wat terug te zien is in verschillende prachtige oude gebouwen. Leuven Belgie Universiteit een stad die zal verrassen. 

Leuven Belgie Universiteit

Leuven Belgie Universiteit: het ontstaan van de universiteit

Nadat in 1267 de bestuurlijke taken overgeheveld werden naar Brussel heeft Leuven zijn best gedaan om een stad te worden die belangrijk werd op intellectueel gebied. Men richtte de eerste universiteit op van de Lage Landen, plusminus 150 jaar lang zou de universiteit van Leuven zowel de eerste als de enigste blijven in de Lage Landen. Voor de oprichting van de universiteit moesten de mensen uit de omgeving ver reizen om universitair onderwijs te kunnen volgen. Een bekende geleerde uit die tijd die onderwijs volgde in Leuven was Erasmus. Momenteel studeren plusminus 40.000 studenten aan deze Katholieke Universiteit Leuven ( K. U. L. ) waarmee deze de grootste Nederlandstalige universiteit is. Door de geweldige groei die de K. U. L.  in de laatste  helft van de twintigste eeuw heeft door gemaakt heeft de universiteit in Leuven zeer vele gebouwen in zijn bezit. Een mooi voorbeeld hiervan is het stijlvolle gebouw waar de universitaire bibliotheek zich heeft gevestigd een mooi gebouw met een toren van 85 meter. Naast deze Katholieke Universiteit heeft Leuven ook een protestantse universiteit de Evangelische Theologische Faculteit. Aan deze universiteit kan men op academisch niveau bijbelsgetrouw onderwijs volgen, een prachtig oud Jezuïtisch klooster herbergt de studenten.

Leuven Belgie Universiteit

Leuven Belgie Universiteit: de bierbrouwerijen

Leuven is een echte bierstad, met zijn vele terrasjes erg gezellig voor de bewoners, studenten en gasten. Vele terrassen achter elkaar op de Oude Markt worden ook wel de ‘langste toog van Europa’ genoemd. In vroeger jaren kende de stad verschillende bierbrouwerijen en biermerken die tenslotte allemaal zijn opgeslokt door bierbrouwerij Artois, economisch was het bierbrouwen erg belangrijk voor de stad . Deze bierbrouwerij die we nu kennen onder de naam Stella Artois is nog steeds één van de grootste werkgevers van de stad Leuven.

Leuven Belgie Universiteit

Leuven Belgie Universiteit: de mooie omgeving

Fietsend door het heuvellandschap rond de stad zien we heel wat kasteeltjes en abdijen, wat tevens opvalt zijn de vele half ingestorte bouwvallen die we onderweg tegen komen.

In de directe omgeving van Leuven heeft zich geen zware industrie gevestigd wat er mede de reden van is dat men rond de stad veel bos en andere natuur vind. Ook de Middeleeuwse stadskern is gaaf bewaard gebleven met zijn nauwe, smalle steegjes en zijn mooie gebouwen. Men ervaart hier nog een stukje charme uit vroeger jaren. Het Groot Begijnhof wat men ziet als het indrukwekkendste begijnhof van Belgie mag men niet missen. De Grote Markt is de centrale plaats van de stad waar we ook het bekende stadhuis en de Sint-Pieterskerk vinden.

Leuven Belgie Universiteit

Leuven Belgie Universiteit: het mooie stadhuis en de Sint-Pieterskerk

Met de bouw van het mooie stadhuis van Leuven (wat zeker één van de mooiste van Belgie is) is men begonnen in het jaar 1448. In Leuven kreeg men zowel met de bouw van dit stadhuis als met de bouw van de Sint-Pieterskerk te maken met het feit dat de ondergrond niet geschikt was om hoge gebouwen op te bouwen. Bij het stadhuis heeft men daarom besloten om het gebouw lager te maken maar het wel zeer uitgebreid en gedetailleerd te versieren. Wat opvalt aan het stadhuis van Leuven zijn de drie torentjes die aan de korte zijden van het stadhuis gebouwd zijn. Om problemen te voorkomen heeft men deze torentjes al in 1626 met ijzeren ringen verstevigd. In de negentiende eeuw heeft de bekende Franse dichter Victor Hugo het advies gegeven om het stadhuis aan te kleden met vele beelden van personen die in de geschiedenis van Leuven belangrijk waren. Ook bevat het stadhuis bijbelse taferelen en wel op de kraagstenen onder de nissen waarin de beelden zich bevinden.

Leuven Belgie Universiteit, in het begin van de vijftiende eeuw is men begonnen met de bouw van de Sint-Pieterskerk, men heeft meer dan honderd jaar nodig gehad om het bouwwerk te voltooien. Tijdens de bouw heeft men door het feit dat de ondergrond niet geschikt was om hoge gebouwen  op te bouwen het oorspronkelijke plan om een kerk met drie torens te realiseren waarvan de middelste toren 165 meter hoog zou worden moeten veranderen. Men heeft gedeeltes afgebroken met als resultaat dat de torens nu minder hoog zijn geworden dan in het oorspronkelijke plan. Men heeft erg zijn best gedaan om de binnenkant van de kerk te verfraaien met als resultaat dat het interieur werkelijk heel mooi is. Mooie ramen, vele kunstschatten en een preekstoel met prachtig gedetailleerd beeldhouwwerk van hout.

Leuven Belgie Universiteit

Leuven Belgie Universiteit: de koeienschieters

Leuven Belgie Universiteit, Leuven een stad die voor vele doeleinden echt de moeite waard is. Gezellig met op sommige plaatsen een middeleeuwse charme, mooie historische gebouwen, vele leuke terrasjes, heerlijk bier en een mooie natuurlijke omgeving direct rond de stad. Leuven Belgie Universiteit ten slotte een leuk verhaal en de verklaring waarom men de inwoners van de stad Leuven ook wel koeienschieters noemt. In een nacht in het jaar 1691 toen de stad werd belegerd door de Fransen openden de inwoners van Leuven het vuur op gestalten die men verdacht vond. Helaas had men het kruit nodeloos verspeeld deze verdachte gestalten bleken een kudde koeien te zijn geweest. De naam koeienschieters heeft men ontvangen naar aanleiding van deze historische gebeurtenis.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *