Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen de midwinterhoorn is een houten instrument dat men vroeger gebruikte als communicatiemiddel. Tegenwoordig wordt door middel van het midwinterhoornblazen de betekenis van de geboorte van Christus herdacht. Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen, voornamelijk in het oosten van ons land wordt tegenwoordig het midwinterhoornblazen nog als hobby uitgeoefend om zo een mooie traditie in stand te houden.

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen: het maken van de midwinterhoorn

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen doordat de hoorn een natuurproduct is zijn alle hoorns verschillend. Men gebruikt voor het maken van een midwinterhoorn een stammetje van een wilg, populier, els, es of berk dit stammetje dat door de natuur is voorgevormd wordt door de bouwer gedroogt, op lengte gezaagd en van zijn bast ontdaan. De lengte van de midwinterhoorn kan variĆ«ren tussen de 1 meter 20 en de 1 meter 50 hoe langer de hoorn hoe meer tonen men hierop kan spelen. Het makkelijkst is een lange hoorn al wordt als men al jong begint met het midwinterhoornblazen meestal gestart met blazen op een korte midwinterhoorn. Het beste geluid krijgt men als de inwendige diameter zo’n 10 centimeter is en de wanddikte 10 millimeter. De bouwer zaagt het stammetje hout door en gaat het hol maken van binnen. Dit is een nauwkeurig werk omdat de gladheid van de binnenkant van de hoorn de zuiverheid van de toon bepaald, dat is ook de reden waarom men aan de binnenkant van de hoorn geen was of lak gebruikt. Is de binnenkant klaar dan worden de beide helften op elkaar gelegd en met houtlijm vastgelijmd. Nu kan men aan de afwerking van de buitenkant beginnen vaak brengt men een laag kleurenbeits aan op de buitenkant van de hoorn en daarna een laklaag er over. Op deze manier wordt een droge midwinterhoorn gemaakt we kennen ook de natte midwinterhoorn die niet aan elkaar wordt gelijmd maar in een waterput wordt gehangen om zo dicht te trekken. De belangrijkste verschillen tussen een droge of een natte midwinterhoorn zijn dat de natte hoorn kans heeft in de winter te bevriezen en dat hij zwaarder is. De klank uit beide hoornen is nagenoeg gelijk. De happe of het mondstuk van de beide hoornen wordt gemaakt van vlierenhout geschikt hiervoor omdat vlierenhout een zachte kern heeft die men er makkelijk uit kan halen. De bouwer maakt alles netjes schoon en maakt dan een tapse aansluiting, daarna wordt er geschuurt en gezaagd. Het mondstuk moet goed aansluiten op de hoorn om lekkage te voorkomen, een lekkende hoorn brengt geen mooi geluid voort. De meeste midwinterhoornblazers hebben het mondstuk los in de hoorn liggen een enkele maal is het vastgelijmd in de hoorn.

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen: het blazen

Het blazen op de midwinterhoorn gebeurt tegenwoordig vanaf de eerste adventszondag tot Driekoningen op 6 Januari. Het midwinterhoornblazen heeft tegenwoordig de bedoeling om het evangelie van de geboorte van Christus te gedenken. Geblazen wordt er dus hoofdzakelijk in deze paar wintermaanden men heeft het er dan ook druk mee om aan de vele uitnodigingen gehoor te geven. Oefenen doet men echter ook buiten het blaasseizoen. Geblazen wordt er meestal in groepjes met vier tot vijf personen de opstelling en de richting waarin men blaast wordt bepaald door de voorman van de blazers wat men vaak om de beurt is. De toeschouwers kunnen het beste op plusminus 100 meter afstand staan voor het beste geluid tevens is het belangrijk dat het in de omgeving stil is. Het wat melancholieke geluid van de midwinterhoorn kan echter als men op een stille avond als het vriest en men speelt in het open veld wel tot op tien kilometer afstand gehoord worden. De uitnodigingen komen voornamelijk van kerken en verenigingen, vaak wordt gevraagd om te spelen op de kerstvieringen. In de schemering blazen voegt een extra demensie aan de klank toe evenals als het vriest, blazen onder die omstandigheden heeft gewoon iets. Blazen op de midwinterhoorn is een kwestie van techniek de spanning van de lippen bepaalt de toon, hard blazen is dus niet nodig. De meeste blazers kunnen vier of vijf tonen voortbrengen en ieder dorp of gemeenschap heeft zijn eigen melodie. Zo zal door kenners herkent worden alleen door te luisteren welke gemeenschap er speelt en zelfs de blazer kan herkent worden aan de klank van zijn hoorn. In Twente waar het midwinterhoornblazen het meest voorkomt noemt men de melodie die gespeeld wordt ‘de oude roep’ dit is dus geen kerstlied maar een melodie die afhankelijk is van de buurtschap die hem speelt. In Twente is algemeen bekent dat deze ‘roep’ de komst van Christus naar de aarde betekend. Het blazen op de midwinterhoorn is een behoorlijke inspanning en vergt heel wat energie. In uitzonderlijke gevallen blaast men wel eens een enkele keer buiten het blaasseizoen in het openbaar bijvoorbeeld op de begrafenis van een overleden midwinterhoornblazer.

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen: de herkomst

Over de herkomst van de midwinterhoorn zijn verschillende meningen is het een oud heidens gebruik dat als doel had de geesten te verjagen of het licht terug te halen. Of is het een boerengebruik waarbij de hoorn diende om hulp in te roepen van de naast bij gelegen boerderij. Bekend is dat in de vorige eeuw de midwinterhoorn werd gebruikt zowel tijdens de Eerste als tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Eerste Wereldoorlog toen er aan de Duitse grens veel gesmokkeld werd gebruikte men de hoorn om te waarschuwen als er marechaussee aan kwam. In de Tweede Wereldoorlog werden onderduikers door middel van de hoorn gewaarschuwd als er gevaar dreigde. Tegenwoordig blaast men nog in de tijd vanaf de eerste adventszondag tot aan Drie Koningen op zes Januari. Er wordt geblazen om het evangelie van de geboorte van de Heere Jezus te gedenken.

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen: het Nedersaksische taalgebied

Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen het zwaartepunt van het midwinterhoornblazen ligt in Twente waar men ongeveer 350 midwinterhoornblazers heeft die in verenigingen hun hobby uitoefenen en een traditie in stand houden. In totaal kent ons land ongeveer 500 midwinterhoornblazers naast Twente ook in plaatsen van de Achterhoek, de Veluwe en van Drente. Ook mensen uit Neuenhaus en Lage, plaatsen in Duitsland die tot het Nedersaksische taalgebied behoren, hebben zich aangesloten bij de Stichting Midwinterhoornblazen Twente. Gezamenlijke vergaderingen vinden plaats in het dialect dat door allen wordt gesproken zowel in Nederland als in Duitsland. Midwinterhoorn maken midwinterhoornblazen een gezellige hobby die een traditie in stand houd en tevens het evangelie van de geboorte van Christus herdenkt.

Comments

  1. wie kan mij helpen aan een goede simpele bouwtekening van een midwinterhoorn van A tot Z.
    Bouw zelf namelijk ook maar zou graag van andere bouwers ook graag meer te weten willen komen over hun manier van bouwen.

    Bvd ;

    E.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *