Mossen in verschillende soorten

Mossen in veel verschillende soorten kun je over heel de wereld tegenkomen zelfs daar waar andere planten het af laten weten. Mossen in verschillende soorten zijn erg belangrijk voor de zuurstofvoorziening.

Mossen in verschillende soorten

Mossen in verschillende soorten: Wat zijn mossen

Wat zijn mossen, mossen is de verzamelnaam van een forse groep plantjes die uiterlijk bij elkaar lijken te horen. Mossen vermeerderen zich door sporen zij vormen dus geen zaden en bloemen. Omdat mossen geen wortels hebben is regen, dauw en mist erg belangrijk voor hun watervoorziening. In goede tijden slaan ze water in hun cellen op om dit in slechtere drogere periodes te kunnen gebruiken zij kunnen natuurlijk omdat ze geen wortels hebben geen water uit de grond opnemen. Is de watervoorraad op dan schrompelen de mossen inéén je zou dan denken dat ze dood zijn maar zodra ze weer water op kunnen nemen herstellen ze zich razendsnel. In plaats van wortels beschikken mossen in verschillende soorten over draden die ze gebruiken om zich min of meer vast te kunnen houden aan de ondergrond waarop ze leven.

Mossen in verschillende soorten: Waar vinden we ze

Mossen in veel verschillende soorten waar vinden we ze, we kunnen ze vinden in de gehele wereld zelfs in de woestijn. Op plaatsen waar andere planten niet te vinden zijn omdat de omstandigheden daar erg minimaal zijn komen we mossen tegen zo een plaats is bijvoorbeeld de arme zandgrond die we in bossen vinden hier voelt het kussentjes mos zich juist op zijn plaats. Mossen behoren vaak tot de eerste vegetatie die ergens te vinden is de zogenaamde pioniersvegetatie. In de duinen en op stuifzand gebieden zijn dikwijls mossen in verschillende soorten te vinden die het zand in meer of mindere mate vasthouden, op sommige plaatsen is men hier erg blij mee op anderen juist niet omdat mossen het voortbestaan van bijvoorbeeld het stuifzandgebied in de Loonse en Drunense duinen veel moeilijker maken. Kleine diersoorten zoals kevers en mijten leven van en in het mos.

Mossen in verschillende soorten: Een gazon met mos

Een gazon met mos en wat nu? Mossen in veel allerlei soorten die opkomen in het gazon tussen het gras duiden erop dat er voor het gras te weinig voedingsstoffen in de grond zitten en/of dat de grondstructuur niet de juiste is waarop gras lekker groeit. Probeer de structuur van de grond te veranderen en voedingsstoffen toe te voegen zodat het gras zich weer lekker gaat voelen en volop kan gaan groeien, het mos zal dan vanzelf verdwijnen. Mossen in veel verschillende soorten het is niet nodig om ze chemisch te bestrijden om weer een mooi gazon te krijgen.

Mos soorten: Hoogveen gebieden met veenmos

Hoogveen gebieden met veenmos waren er vroeger volop in Nederland, nu vinden we in sommige andere landen zoals Finland en Rusland nog wel hoogveen gebieden. In Nederland is de meeste veen afgegraven en als turf gebruikt. In de loop der jaren is hier land uit water ontstaan voor sommige planten – en bomen zaden een lust om hier te kiemen, zo is er moerasvegetatie ontstaan. In Nederland wordt turf voornamelijk nog gebruikt in de tuinbouw in andere landen is turf nog een belangrijke brandstof waarop men de kachels laat branden om niet in de kou te hoeven zitten. Mossen in veel verschillende soorten, veenmos is er hier één van.

Mossen in verschillende soorten: Wetenswaardigheden over mossen in verschillende soorten

  • Onverteerde veenmos is het grootste bestanddeel van turf wat men gebruikt voor de tuinbouw en als brandstof.
  • Mossen zijn belangrijk voor het milieu en voor de zuurstofvoorziening.
  • Waar andere planten het af laten weten vinden we mossen.
  • Mossen vermeerderen zich door sporen evenals varens.
  • Kleine diersoorten zijn erg blij met mossen in veel verschillende soorten zij leven hier van en in.
  • Mossen dienen geregeld als pioniersvegetatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *