Oogaandoening staar

Oogaandoening staar dit is de meest voorkomende oogaandoening bij ouderen. Oogaandoening staar is tevens een aandoening die vrij eenvoudig en veilig te verhelpen is lees hier meer over staar.

Oogaandoening staar

Oogaandoening staar: wat is dat?

Staar is een veel voorkomende oogaandoening bij oudere mensen waarbij de ooglens vertroebelt wat tot gevolg heeft dat men minder goed kan kijken. Het ouder worden kan er voor zorgen dat er eiwitten samen klonteren in en bij de lens waardoor de lens minder helder wordt. De aandoening komt geleidelijk en wordt steeds erger en kan leiden tot wazig zien, slechtziendheid en totale blindheid kan het laatste stadium van de oogaandoening zijn. De kans van vrouwen om deze aandoening te krijgen is bijna twee keer zo groot als van mannen. Bij mensen ouder dan 40 jaar kan de ziekte zich ontwikkelen bij nog jongeren komt dit echt als een zeldzaamheid voor. Meer dan 50 procent van de mensen tussen de 65 en 70 jaar hebben last van de oogaandoening staar, bij mensen ouder dan 70 jaar is dit percentage zelfs opgelopen tot meer dan 70 procent.

Oogaandoening staar

Oogaandoening staar: De risicofactoren voor de oogaandoening staar

Deze risicofactoren zijn:

Mensen die roken hebben een grotere kans last van deze aandoening te krijgen.

Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben ook een grotere kans dat de oogaandoening staar zich ontwikkeld.

Het ouder worden is één van de risicofactoren die we zelf niet in de hand hebben.

Mensen waarbij staar in de familie voorkomt lopen ook een verhoogd risico.

Ook na een oogongeval kan staar zich ontwikkelen.

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan het risico verhogen een voorbeeld van zo’n medicijn is bijvoorbeeld prednison.

Langdurige blootstelling aan de zon is ook een risicofactor.

Oogaandoening staar

Staar: Maatregelen bij de oogaandoening staar

Maatregelen bij de oogaandoening staar het is belangrijk om de huis – of oogarts te raadplegen als men last heeft van de volgende klachten dubbel zien, wazig zien, nachtblindheid die erger wordt, moeilijker kunnen lezen zelfs als men een leesbril gebruikt, last hebben van het zien van vervormende beelden, minder goed ver weg kunnen kijken. Door de arts is vrij eenvoudig vast te stellen of er sprake is van staar regelmatig de ogen laten controleren als men ouder wordt is dus aan te raden.

Oogaandoening staar

Oogaandoening staar: een staaroperatie

De oogaandoening kan operatief verholpen worden door de ooglens te verwijderen en deze te vervangen door een kunstlens. Een staaroperatie is een vrij eenvoudige operatie die men in Nederland poliklinisch uitvoert en die ongeveer een uur duurt. Wereldwijd is een staaroperatie de meest uitgevoerde operatie. Zodra de levenskwaliteit achteruit gaat kan men deze operatie uitvoeren tegenwoordig doet men dit vaak al in een vroeger stadium dan vroeger. Andere middelen om staar te verhelpen zijn er niet een operatie is de enigste optie tot nu toe. Oogaandoening staar een aandoening die vrij eenvoudig te verhelpen is.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *