Ooievaars in Nederland en daar buiten

Ooievaars in Nederland en daar buiten

Ooievaars in Nederland en daar buiten, in de jaren tachtig van de vorige eeuw maakten natuurliefhebbers zich ernstig zorgen over de ooievaarsstand in Nederland en daar buiten. Na 1980 kwamen er in Nederland nauwelijks nog broedparen voor, en in België broeden al vele jaren langer geen ooievaars meer. Terecht vond men dit zeer bedenkelijk en men ging de strijd aan. Ooievaars in Nederland en er buiten, er is dus nog hoop !!

Ooievaars in Nederland en daar buiten

 

Ooievaars in Nederland en daar buiten en het strijdplan

Het strijdplan om de ooievaarsstand weer op peil te krijgen kwam van de Vogelbescherming en men zocht mensen in het land om hen hiermee te helpen. Zo ontstonden er in de jaren tachtig van de vorige eeuw twaalf plaatsen in het land waar men actief hier mee aan de slag ging, de buitenstations. Men kreeg een telescoophouder en wat subsidiegeld en men begon ooievaars in kooien te houden om ze te laten broeden.

Als de jongen geboren waren liet men het ouderpaar in vrijheid. Zo bereikte men dat de ooievaarsstand in 2001 terug gekomen was op het peil van 400 broedparen en sindsdien heeft dit aantal zich nog vermeerderd. Op buitenstation “Spanga” in het zuiden van Friesland voorziet men de dieren van ringen en worden nauwkeurige tellingen bijgehouden. Negen ooievaars van de eerst lichting van 25 stuks zijn er nog over.

Ooievaars in Nederland en daar buiten en de ooievaar bedreigd

De ooievaar word door verschillende zaken bedreigd, jonge ooievaars vliegen naar landen in noord Afrika en worden daar soms afgeschoten. Ook moeten de ooievaars dwars door een flinke woestijn, waar velen sneuvelen. Na 2001 vond de Vogelbescherming dat het doel was bereikt en dat de ooievaar maar zonder hulp zich verder moest redden.

Anderen hebben een andere mening hierover en stellen dat de dieren zich zonder menselijke hulp niet kunnen redden. Deze hulp bestaat onder andere uit bijvoeren in vorstperiodes en als de dieren jongen hebben. Het leegmaken van nesten die vol water staan in periodes van langdurige regenval en het leggen van droog hooi voor jonge ooievaars. Ook het toenemende aantal vossen is een bedreiging voor de ooievaarsstand.

Het leven van de ooievaar

De ooievaar heeft een lange snavel en lange poten, in het moeras kan hij dan ook goed uit de voeten. Hij eet vis, kikkers, dood aas en andere dieren afhankelijk van de soort ooievaar. De witte ooievaar die bij ons het best bekend is nestelt zich in de zomer in Europa of ook wel in Centraal – Azië, in de herfst trekken de dieren weg om te overwinteren voornamelijk in Afrika of andere warme gebieden.

 

Voor meer over ooievaars en Ooievaars in Nederland en daar buiten : Klik hier

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *