Prachtige Niagara watervallen

Prachtige Niagara watervallen

Prachtige Niagara watervallen op de grens van Ontario in Canada en New York State in de Verenigde Staten de Regenboogbrug [ de “Rainbow – bridge”] verbind de beide landen met elkaar. Niagara heeft als betekenis “donderend water “zoals ook de werkelijkheid is, zowel de rotsen als de aarde dreunt als het water met veel kracht neerstort, we praten dan over 154 miljoen liter water per minuut in de zomer en 86 miljoen liter water per minuut in de wintertijd. De Niagara watervallen worden door drie watervallen samen gevormd te weten de hoefijzerwaterval in Canada, de Amerikaanse waterval en als kleinste van de drie de Bridal Veil waterval. De hoefijzerwaterval in Canada is groter, bekender en mooier dan de twee andere, 90 procent van al het Niagara water wordt door deze waterval verstouwt, zijn naam dankt hij aan zijn halfronde vorm wat doet denken aan een hoefijzer.

Prachtige Niagara watervallen

Hoe zijn de Prachtige Niagara watervallen ontstaan

Hoe zijn de Niagara watervallen ontstaan, als we terugkijken naar lang geleden zien we dat het overtollige water van het Eriemeer zich een weg zocht naar het Ontariomeer onderweg stortte dit water over een kalkstenen rots en zo zijn de Prachtige Niagara watervallen ontstaan. Het samenspel tussen de 55 meter hoogte van de waterval en het volume maakt dat het een fantastisch schouwspel is. In de afgelopen jaren zijn deze watervallen mede door kapot vriezen van het gesteente al ongeveer 11 kilometer stroomopwaarts verplaatst en het einde hiervan is nog niet in zicht, op dit moment spreken we over een verplaatsing van een grote meter per jaar. Het tempo van verplaatsing ligt dus heel hoog.

29 Maart 1848

29 Maart 1848 een bijzondere dag voor de Niagara watervallen. Rond middernacht stonden de watervallen stil, hoe is dit nu toch mogelijk? Een buitengewoon krachtige storm verplaatste ijsvelden uit het Eriemeer, deze kwamen in de Niagara rivier terecht en zorgden hier voor een totale blokkade, zodat het water niet meer tot bij de watervallen kwam. In deze tijd steeg het water in het Eriemeer 70 centimeter in 30 uur vele mensen kwamen dit verschijnsel bekijken. De Niagara rivier viel droog en werd door sommigen met paarden, te voet of per koets overgestoken. Op de bodem van de rivier vond men oorlogswerktuigen terug uit de oorlog van 1812, na dertig uur brak de dam en ging het water weer stromen.

Toerisme

Toerisme is er voldoende bij de Prachtige Niagara watervallen met jaarlijks twaalf miljoen bezoekers. Sinds 1846 hebben miljoenen toeristen de watervallen bezocht velen per boot. Je ervaart dan een fantastische boottocht, doe wel regenkleding aan want het is een natte onderneming.

De Prachtige Niagara watervallen wereldwijd de beroemdste.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *