Soorten paddestoelen herkennen zoeken

Soorten paddestoelen herkennen zoeken, om soorten paddestoelen te herkennen en te zoeken kunnen onze zintuigen ons helpen. Door kijken, ruiken, proeven en voelen is het mogelijk soms kleine verschillen tussen verschillende soorten paddestoelen op te merken. Soorten paddestoelen herkennen zoeken een interressante kant van de veldbiologie. 

soorten paddestoelen herkennen zoeken

 

Giftige ridderzwam alle foto’s zijn van giftige paddestoelen

Soorten paddestoelen herkennen zoeken: de functie van de paddestoel

Paddestoelen vervullen in de natuurlijke kringloop van de natuur de functie van opruimer met een mooi woord noemen we dat ook wel reducent. De delen van de paddestoel die onder de grond zitten vervullen deze taak en zorgen er samen met andere reducenten voor dat de aarde niet bedekt is door een dikke laag van bladeren, dood gras en takken. Andere soorten paddestoelen hebben een samenlevingsverband met een boom waar beiden nut van onder vinden voorbeelden van deze paddestoelen zijn boleten, russula’s en amanieten. Van bepaalde boomsoorten is bekend dat ze niet gedijen zonder de aanwezigheid van de schimmels van bepaalde paddestoelen.

 Soorten paddestoelen herkennen zoeken: de tweelingsoorten onder de paddestoelen

Tweelingsoorten komen onder paddestoelen vrij veel voor het verschil tussen beide soorten is dan zo klein dat het heel moeilijk is om dit op te sporen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn twee sterk gelijkende matkopjes van het geslacht Simocybe waarbij men het minimale verschil kan ontdekken door het gehoor. Hou de paddestoel dicht bij het oor en breek dan van beide soorten de steel het onderscheid is dan dat men bij één van beide soorten een knak hoort. Verschillen kunnen dus werkelijk zeer klein en moeilijk te onderkennen zijn tevens overtuigd dit voorbeeld ons ervan hoe belangrijk en onmisbaar het gebruik van onze zintuigen is. Kijken, ruiken, proeven, horen en voelen onmisbaar als men paddestoelen wil herkennen en zoeken.

paddestoelen herkennen zoeken

Grote kluifzwam

Soorten paddestoelen herkennen zoeken: en het proeven

Door van paddestoelen te proeven kan men te weten komen of de paddestoel mild of scherp proeft en tevens of deze een zoete of een bittere smaak heeft. Neem bij het proeven van paddestoelen wel deze gouden regel in acht om het stukje paddestoel altijd uit te spugen en nooit door te slikken. In ons land kennen we meer dan 5000 verschillende soorten paddestoelen maar een klein deel hiervan is giftig ten hoogste enkele tientallen. De dodelijke werking treed pas op als men de paddestoel doorslikt zorg dus altijd dat het stukje dat men proeft altijd word uitgespuugd. Bij sommige combinaties kunnen paddestoelen soms zelfs onschuldige paddestoelen zorgen voor akelige en pijnlijke bijwerkingen zoals het geval kan zijn bij de op zichzelf onschuldige kale inktzwam die in combinatie met alcohol kan zorgen voor ernstige maag – en darmklachten. De vliegenzwam is een soort paddestoel die men door zijn sterke hallucigene eigenschappen wel gebruikt als drug. Melkzwammen en russula’s zijn voorbeelden van soorten waarbij proeven soms de laatste mogelijkheid is om de soort te kunnen bepalen.

paddestoelen herkennen zoeken

Groene knolamaniet

Soorten paddestoelen herkennen zoeken: kijken en ruiken

Soorten paddestoelen herkennen zoeken het kijken naar paddestoelen kan ons helpen om een paddestoel te herkennen, de vorm bijvoorbeeld naast de bekende vorm van een paddestoel met een steel en een hoed kennen we ook paddestoelen die meer een beker – of kelkvorm hebben. Een voorbeeld van zo’n kelkvormige paddestoel is het zandtulpje wat we kunnen vinden tussen het zand van de buitenste duinen en die door zijn gekartelde randen qua vorm doet denken aan een tulp vandaar natuurlijk ook de naam. Deze paddestoelensoort komt niet zoveel voor in Nederland. Ziet men een geeloranje gekleurde paddestoel die qua vorm aan een stuk tropisch koraal doet herinneren dan heeft men te doen met het kleverige koraalzwammetje. Ook ons reukorgaan kan ons goed helpen met het herkennen en thuisbrengen van paddestoelensoorten. Ruikt men levertraan dan heeft men waarschijnlijk te maken met de levertraanzwam, ruikt een paddestoel naar maggi dan zal dit de maggizwam zijn. De citroengele satijnzwam ruikt naar chocoladebonbons en zo zijn er nog vele voorbeelden te geven.

soorten paddestoelen herkennen zoeken

witte weidetrechterzwam

Paddenstoelen zoeken herkennen: en ons tastzintuig

Ons tastzintuig kan door te voelen bepaalde eigenschappen van de paddenstoel onderkennen zoals het gladde oppervlak van de porseleinzwam. In tegenstelling van de porseleinzwam voelt men bij de splijthoedhertenzwam een vezelig oppervlak. Aan de hoed van de olijfkleurige slijmkop kan men voelen dat het oppervlak inderdaad erg slijmerig is en bij de botercollybia voelt men de vettigheid als men aan de hoed van deze paddenstoel voelt. Gebruik het tastzintuig om paddenstoelen beter van elkaar te kunnen onderscheiden.

paddestoelen herkennen zoeken

vliegenzwam

Soorten paddestoelen herkennen zoeken: het kweken van paddestoelen

De belangstelling om paddestoelen te kweken neemt de laatste jaren toe de kanttekening hierbij is wel dat alleen de Saprofyten waaronder de champignons vallen goed te telen zijn. Lekkere eetbare soorten waar men heerlijke gerechten mee kan maken zijn eekhoorntjesbrood, hanenkam, morielje en natuurlijk de alom bekende champignon.

Enkele giftige paddestoelensoorten die voorkomen in Nederland en België

  • Kale inktzwam in combinatie met alcohol wordt deze paddestoel giftig en kan maag- en darmstoringen veroorzaken.
  • Grote kluifzwam of voorjaarskluifzwam, consumptie van deze paddestoel is af te raden rauw en geserveerd in het kookwater is deze soort giftig gedroogd niet.
  • Groene knolamaniet, kleverige knolamaniet en vroege knolamaniet zijn drie soorten die dodelijk giftig kunnen zijn.
  • Nog andere soorten zijn witte weidetrechterzwam, giftige weidetrechterzwam, vliegenzwam, giftige vezelkop, giftige satijnzwam, satansboleet, baardige melkzwam, giftige ridderzwam en panteramaniet.

Deze lijst van giftige soorten is niet volledig en het is sterk aan te raden om niet te proeven of eten van soorten die men niet kent en die giftig kunnen zijn. Soorten paddestoelen herkennen zoeken fascinerend als men zich meer verdiept in de wereld van de paddestoelen die er in zoveel verschillende soorten zijn.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *