Stoofvlees op belgische wijze met rode wijn

Stoofvlees op belgische wijze met rode wijn

Stoofvlees op belgische wijze met rode wijn !! Weer een eenvoudig recept wat door iedereen makkelijk te maken is, stoofvlees op Belgische wijze en dat door een Nederlander die dan ook nog in Hongarije woont. Stoofvlees op belgische wijze met lekkere, rode wijn een heerlijk recept met frietjes !!

Ingrediënten

  • 1 kg riblappen
  • 1 liter rode wijn
  • ruim olijfolie zo veel als nodig voor het vlees en de uien te bakken
  • 3 grote uien
  • 1 tomaat
  • bouillonblokjes voor 1 liter
  • 1 a 2 theelepels kerrie naar keuze
  • zout en peper beide halve theelepel
  • 1 mok bloem

Stoofvlees op belgische wijze met rode wijn

 

Stoofvlees op belgische wijze met rode wijn en de voorbereidingen

Snij de riblappen ik nette kleine stukjes zo dat ze ongeveer even groot zijn, doe het zelfde met de uien en de tomaat zodat je direct kunt beginnen met het bakken van het vlees en de uien.

Het bakken

Neem een ruime bakpan met deksel en doe de olijfolie er in en zet de vlam hoger, als de olie heet is mag het vlees en de uien er in en bak deze op hoog vuur goed gaar.


Wat doen we na het bakken

Nadat het vlees en de uien goed gegaard zijn, kunnen alle andere ingrediënten erbij, doe de tomaat, de bouillonblokjes, kerrie en ¼ van de rode wijnerbij en warm alles lekker door. Let op dat de rode wijn niet te koud is want dan schrikt het vlees en kan taai worden, maak dus een halve bodem vlees en ui vrij en schenk daar op hoog vuur langzaam de wijn op, als de wijn gemengd is kan de ¾ liter rode wijn er ook bij op de zelfde manier. Als dat gebeurd is de vlam op laag vuur en zo de stoofvlees 2½ a 3 uur lekker warm houden zodat de stoofvlees heerlijk zacht wordt. Nu is de stoofvlees goed en kan gegeten worden met frietjes en wat mayonaise, wat voor mij de beste combinatie is (voor het dikker maken van de saus zie hieronder)

Stoofvlees op belgische wijze met rode wijn en andere mogelijkheden

Zelf laat ik de stoofvlees het liefst een nacht overstaan wat de smaak ten goede komt, dus dan de volgende dag opwarmen en oppassen voor aanbranden. Ook diend u te kijken of de saus van de stoofvlees niet te vloeibaar is, is de saus nog vloeibaar dan moet de bloem er door heen. Neem een schaaltje en doe de bloem er in met een beetje water erbij, goed mengen eerst graag met te weinig water om daarna water toe te voegen zodat klontering voorkomen wordt, het papje moet waterig vloeibaar worden en even door een melkzeef gegooid worden. Daarna langzaam door de warme stoofvlees gieten en even kijken tot de saus wat dikker wordt, niet alle bloem hoeft erin namelijk.

Wat kan er uit of wat kan er in

De kerrie, de tomaat en de ui kan er onafhankelijk van elkaar uitgelaten worden, naar eigen keuze en inzicht dat is dus geen enkel probleem, alleen wordt de smaak dan meer naturel (is wel het orginele recept).   Wat kan er eventueel bij onafhankelijk van elkaar, mosterd, paprika, winterwortel, paprikapoeder, knoflook en tomatensaus.

Ook kunt je naar eigen inzicht dingen er in doen die je graag eet.

Stoofvlees op belgische wijze met lekkere, rode wijn !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *