Van witte kool tot zuurkool

Van witte kool tot zuurkool

Van witte kool tot zuurkool is een heel proces waar wel een aantal weken mee gemoeid is. De fabrieken in ons land die zich hier mee bezig houden hebben hun drukste tijd van eind augustus tot december, per dag verwerkt men dan plusminus 100.000 kilo witte kool tot zuurkool. Zowel in ons eigen land als in de buurlanden België en Duitsland is de groente erg geliefd voornamelijk in de koude wintermaanden. Ook naar landen waar Noord – Europese emigranten wonen zoals Suriname en Australië word de groente geëxporteerd.

Van witte kool tot zuurkool

 

Van witte kool tot zuurkool het verwerkingsproces

Het verwerkingsproces van witte kool tot lekkere zuurkool bestaat uit verschillende elkaar opvolgende stappen. Men oogst de witte kool en brengt deze naar de fabriek, in de drukke maanden aan het eind van het jaar kun je in Noord – Holland veel tractors met aanhangers vol met witte kolen tegenkomen die op weg zijn hun vracht af te leveren bij de fabriek.


De witte kool komt via een transportband de fabriek in.

De buitenste bladeren worden weggehaald, deze dienen als voedsel voor de beesten.

Het hardere gedeelte van de kool word dan weggehaald.

De kool word klein gesneden, en deze slierten bestrooid men met zout.

Men doet deze in grote bakken en vele van deze bakken worden uitgekiept in betonnen voorraadputten.

Dan sluit men deze putten luchtdicht af en de gisting kan beginnen.

Als het proces klaar is, na drie tot acht weken, haalt men de zuurkool uit de bakken.

Nu volgt de verpakking, vele handen houden zich bezig met dit werk. De bekendste soorten zuurkool zijn naturel, met wijn en met kruiden.

Na de verpakking wacht enkel nog het transport.


Van witte kool tot zuurkool zuurkool is gezond

Zuurkool is gezond, en omdat de groente weinig zout bevat, en licht verteerbaar is ook geschikt voor mensen die zoutarm eten en zij die met maag- en darmklachten te maken hebben. Ze bevat enkel witte kool en zout dus geen kunstmatige stoffen. De groente kan zowel gekookt als rauw gegeten worden en bevat veel vitamine c. Om de smaak en de vitamines optimaal te behouden is het beter de groente niet af te spoelen, vind je het te zuur voeg dan een klein beetje suiker of honing toe.

 

Koken met zuurkool

Koken met zuurkool, wat maken we er van ? Wel eens gedacht aan een lekkere smeuïge aardappelpuree samen met gekookte zuurkool en verschillende worst- en spek soorten. Erg lekker en als je het mooi serveert ook nog eens een lust voor het oog. Een ovenschotel met als voorbeeld rundergehakt is een andere goede mogelijkheid, deze is goed van te voren gereed te zetten makkelijk dus voor na het schaatsen of als je visite krijgt. Ook een ouderwetse zuurkool stamppot met rookworst kan erg lekker zijn. En zo zijn er nog veel mogelijkheden om van zuurkool een lekkere smakelijke maaltijd te koken.

 

Van witte kool tot lekkere zuurkool !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *