Volkorenbrood met bier

Volkorenbrood met bier

Volkorenbrood met bier !! Dit is een recept van een heerlijk groot volkorenbrood gemaakt met bier, daardoor wordt het brood heerlijk zacht en ik hou van zacht brood. Volkorenbrood met bier ik beveel het je absoluut aan !!

Ingrediënten

  • 400 gr witmeel / bloem
  • 400 gr volkorenmeel
  • 2 x 7 gr droge gist
  • 3 kleine eetlepels zout
  • 3 kleine eetlepels suiker
  • 3 kleine eetlepels boter glad gestreken
  • 350 ml bier
  • 2 eieren
  • 2 eierdooier

Op de foto’s zie je dat ik van dit recept 2 kleine broden gebakken heb, je kunt ook 1 heel brood bakken. Volkorenbrood met bier !!

Volkorenbrood met bier

Volkorenbrood met bier en de voorbereidingen

Wat je nodig hebt is een mixer om het beslag te kneden wat je natuurlijk ook met de hand kunt doen, maar omdat ik altijd 2 a 3 broden tegelijk bak is me dat te veel werk en gebruik ik de mixer met deeghaken. 3 x keer 15 a 20 minuten een deeg kneden is heel zwaar werk en met de mixer gaat het goed. Verder heb je bak papier nodig voor het brood op te leggen want ik doe het niet in bakblikken omdat ik het zo veel traditioneler vind.

Deeg kneden

Doe alle ingrediënten in de kom en zet de mixer op de laagste stand en laat deze zo 15 a 20 minuten kneden zodat er een elastisch deeg ontstaat. Nog even ter aanvulling, voor aanvang van het kneden moeten de ingrediënten allemaal op kamer temperatuur zijn, en natuurlijk het bier warmen tot 26 a 30 graden eer je de gist erbij doet om deze dan 5 minuten te laten trekken zodat de gist tot leven komt. Daarna het bier in de kom doen bij de andere ingrediënten en kneden.

Deeg laten rijzen

Na het kneden het deeg in een schaal leggen met een handdoek er over en 60 min laten rijzen, daarna nogmaals goed kneden en 30 a 45 minuten laten na rijzen voor het de oven in gaat. Als ik weinig tijd heb laat ik het deeg ook weleens 90 minuten achter elkaar rijzen, wat ook goed is gegaan. Let op dat je bij het kneden altijd een aanrechtblad hebt wat lauw aan aanvoeld, en niet koud is want dan verschrikt het deeg en dat is nadelig voor het hele proces. Volkorenbrood met bier !!

Volkorenbrood met bier afbakken in de oven

Daarna kan het deeg op het bakpapier de voor verwarmde oven in op een temperatuur van 200 graden, afhankelijk van je oven 20 tot max 30 minuten, hier moet je even goed opletten want bij mij lijkt het iedere keer anders te gaan, nu zijn de broden 20 minuten in de voven geweest en dat is heel kort. Echter de buitenkant was mooi goudbruin, en als je op het brood klopt klonk het hol en dat is een teken dat het goed is.

Volkorenbrood met bier en het bakken van brood

Brood bakken is heel eenvoudig als je maar volgens het boekje werkt, je moet 2 a 3 uur tijd hebben om netjes te kunnen bakken en alles heeft zijn tijd nodig, dus neem die tijd ook. De temperatuur van en in de keuken is belangrijk en de juiste samenstelling is punt 2.

Mislukken van brood

Simpele dingen zullen het broodbakken doen mislukken, zal er enkele opsommen hier :

Oud en vochtig meel is net als priklimonade zonder prik niet lekker en niet goed dus, dit geldt trouwens voor alle ingrediënten.

Gooi geen koud bier, water of melk in het deeg, dan wordt het heel moeilijk om een goed brood te bakken.

Kneden op een koude ondergrond is niet aan te bevelen.

Wens u smakelijk eten.

Volkorenbrood met bier zeker een aanrader !!

Probeer dit volkoren bierbrood met eigen handen gemaakt !!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *