Wesp en wespen

Wesp en wespen in dit artikel bekijken we het leven van de sociale wespen. Dit zijn wespen die samen met één koningin een volk vormen en samenleven in een nest. De wesp en het wespenvolk, interessant om over hun leven wat meer te weten te komen.

Wesp en wespen

Wesp en wespen: Het ontstaan van een wespenvolk

Wesp en wespen, het ontstaan van een wespenvolk begint als de koningin haar winterslaap beëindigt heeft en zich druk gaat maken om een plaats voor een nest en om het opbouwen van een familie. In zeshoekige cellen legt ze de eerste bevruchte eieren en hieruit ontstaan de eerste larven die door haar goed verzorgt worden. Als deze larven zich verpoppen is de eerste lijn wespen ontstaan, dit zijn allemaal vrouwtjes die onvruchtbaar zijn en werksters worden genoemd. Nu gaat de koningin zich alleen nog bezighouden met eieren leggen en knappen de werksters al het andere werk op , zij zorgen voor voedsel voor de larven en dragen tevens de zorg voor het nest. Wesp en wespen een bijzonder leven leiden deze beestjes.

Wespen: Het wespennest

Het wespennest, de wesp en wespen maken van hout, vaak van hout dat verweerd is een soort papier wat dient als isolatie voor het nest in een wespennest is het dan ook altijd behaaglijk warm. Wesp en wespen zij besteden veel aandacht aan hun nest, deze nesten maken ze in een schuur, in spleten en kieren of onder een afdak en op nog vele andere plaatsen. Houd er rekening mee dat de wesp in de buurt van zijn nest agressiever is en vlugger zal steken. Wesp en wespen blijf uit de buurt van hun nest.

De wesp: Het voedsel van de wespen

Het voedsel van de wespen, de larven hebben eiwit nodig om te kunnen groeien, de werksters gaan dan ook op zoek naar vliegen en andere insecten. Het voedsel van de werksters bestaat voornamelijk uit een zoetachtige stof die door de larven wordt uitgescheiden. Om het voortbestaan te kunnen waarborgen moeten er aan het eind van de zomer nieuwe jonge koninginnen geboren worden, omdat alleen jonge koninginnen de winter kunnen overleven door in winterslaap te gaan. Mannetjeswespen worden uit eieren geboren die niet bevrucht zijn, de taak van de mannetjeswesp bestaat uitsluitend uit de bevruchting van de koninginnen. Waarom word de éne wesp nu als koningin geboren en anderen als werkster de oorzaak hiervan is enkel de voeding. Als er jonge koningen worden geboren vertrekken deze al snel van het nest en komen hier ook niet meer terug. De oude koninginnen stoppen met eieren leggen zodra de koninginnenlarven en de mannetjeslarven van voeding worden voorzien, langzamerhand raken de werksters zonder werk en dus ook zonder voedsel als ze nog in leven willen blijven tot aan de winter zullen ze zelf achteraan voedsel moeten gaan. Dit zijn ook de wespen die hinderlijk voor de mensen zijn als ze op zoek gaan naar voedsel, zoetigheid dus. De wesp en het wespenvolk, alleen de jonge koninginnen kunnen de winter overleven en in het voorjaar een nieuw wespenvolk opbouwen.

Onze ervaringen wat wespen eten bekijk de video : Klik hier

De wesp: Wespen vangen of wespennesten verwijderen

Wespen vangen kun je doen door middel van een laag appelsap of alcohol in een fles met een smalle hals te doen en deze op de plaats van overlast te zetten de wespen worden hierdoor aangetrokken en zullen in de fles gaan zonder er weer makkelijk uit te kunnen en tenslotte verdrinken. Voor het verwijderen van een wespennest kan het handig zijn om professionele hulp in te roepen. Wil je het toch zelf doen doe het dan in het voorjaar als de koningin gaat beginnen met het opbouwen van haar volk, ’s morgens vroeg of ’s avonds laat is er de meeste kans dat alle wespen in het nest zijn, in het zomer als de familie veel uitgebreider is zal dit moeilijker liggen en wespen waarvan het nest verwijderd is blijven wel daar in de buurt rondvliegen en voor overlast zorgen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *