Westerschelde scheepvaart en tunnel

Westerschelde scheepvaart en tunnel, in de provincie Zeeland vinden we deze belangrijke zeearm. De Westerschelde is een zeer belangrijke verbindingsschakel tussen de Noordzee en de havens van Antwerpen en Vlissingen. De Westerschelde word met ongeveer 150 tot 200 schepen per dag druk bevaren. 

Westerschelde scheepvaart en tunnel

De Westerschelde: Zijn tunnel

De Westerschelde tunnel die in 2003 werd geopend verbind de ene oever met de andere overkant. Deze tunnel is met zijn lengte van 6,6 kilometer de langste tunnel voor wegverkeer in Nederland. Voetgangers en fietsers kunnen gebruik maken van de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens om zich van de ene kant van de Westerschelde naar de andere kant te verplaatsen.

De Westerschelde: Westerschelde weetjes

De Westerschelde meet een totale lengte van 113 kilometer. De breedte is afwisselend tussen 2 en 8 kilometer. De hoofd vaargeul is met zijn 95 kilometer lengte, zijn diepte van 13 tot plusminus 50 meter en zijn breedte tussen 300 en 530 meter te bevaren door heel grote zeeschepen. De totale oppervlakte van de Westerschelde is ongeveer 30.000 hectare.

De Westerschelde: Zijn scheepvaart

De Westerschelde en zijn scheepvaart, de Westerschelde is moeilijk te bevaren omdat er grote verschillen zijn tussen laag- en hoogwater. Verschillende delen vallen bij laagwater droog, wat lastig varen is voor de scheepvaart. Sterke stromingen en onrustig water zijn ook kenmerken van de Westerschelde die stuurmanskunst vereisen. Op sommige plaatsen is het heel smal de kans op problemen is hier groot bijvoorbeeld het “Nauw van Bath” wat een beruchte naam heeft onder de scheepslieden. Omdat de Westerschelde veel kennis en vaardigheid vereist dienen grote schepen in Vlissingen een loods aan boord te nemen.

Westerschelde scheepvaart en tunnel: De dijken

Westerschelde scheepvaart en zijn tunnel en de dijken, de dijken zijn er om de gebieden achter het water te beschermen. In een groot project worden 150 kilometer dijk versterkt langs de Westerschelde, men verwacht in 2015 hiermee klaar te zijn. Men werkt aan de dijken tussen april en oktober omdat het weer dan meestal gunstig is. Er liggen verschillende dorpen aan de Westerschelde die hun eigen haven hebben zoals Walsoorden.

De Westerschelde scheepvaart en tunnel: Zijn dieren

De Westerschelde en zijn dieren, hierbij kan men denken aan vele vis soorten, krabben maar ook zeehonden tref je soms in de Westerschelde aan. Onder de vogels treffen we hier onder andere kokmeeuwen, strandplevieren, visdiefjes en de dwergsterns aan. Op de dijk houd men vaak schapen. Voor fietsers is het mogelijk een heel stuk op of onderlangs de dijk te fietsen wat een mooie rit is. Westerschelde scheepvaart en zijn tunnel !!

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *