Wijn Nederland wijnbouw Nederland

Wijn Nederland wijnbouw Nederland 0,2 procent van de Nederlandse wijnconsumptie wordt in eigen land geproduceerd. De wijnbouw in Nederland is de laatse jaren sterk toegenomen meestal wordt wijnbouw gecombineerd met nevenactiviteiten om ook economisch gezien gezond te kunnen draaien. Wijn Nederland wijnbouw Nederland de markt lijkt interesse te hebben voor het hoogwaardige streekproduct en is graag bereid hier wat meer voor te betalen.

Wijn Nederland wijnbouw Nederland

Wijn Nederland wijnbouw Nederland: het ontstaan van de wijnbouw

Als we terug gaan in de geschiedenis zien we dat al in de late Middeleeuwen begonnen werd met wijnbouw in Nederland, langs de oever van de Maas werden veel druiven gekweekt. Hier kwam een einde aan door twee redenen, de eerste reden was de kleine ijstijd die zich voordeed in de 16e eeuw. Deze maakte dat de druiventeelt in ons land sterk onder druk kwam te staan. Napoleon maakte er compleet een einde aan ter bescherming van de druiventeelt in Frankrijk. De laatste jaren is de wijnbouw weer in opkomst zowel nieuwe meeldauw resistente druivenrassen als de klimaatverandering zijn twee belangrijke oorzaken die deze opkomst verklaren. Nieuwe meeldauw resistente druivenrassen zorgen voor minder kans op deze beruchte schimmelziekte. De klimaatverandering zorgt voor verhoging van de gemiddelde temperatuur wat gunstig is voor de wijnbouw. Het aantal wijnbedrijven is de laatste jaren sterk toegenomen van 7 in 1997 tot ongeveer 100 in 2011. De eerste wijnbedrijven lagen allemaal in het zuiden van het land onder de grote rivieren, nu zijn de bedrijven door heel het land te vinden.

Wijn Nederland wijnbouw Nederland

In totaal wordt in Nederland 240 hectare grond gebruikt voor de wijnbouw. Beginnende wijngaardeniers kunnen vanaf 2003 een cursus volgen die is ontwikkeld door Lorsheijd en Oude Voshaar in samenwerking met het proefstation voor de Fruitteelt gelieerd aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Om een wijnbedrijf op te starten is een flink beginkapitaal nodig zo’n 400.000 euro, terwijl er pas inkomsten komen vanaf het vierde jaar. Wijnbouw is erg arbeidsintensief en in Nederland financieel alleen mogelijk als men inzet op een hoge kwaliteit en de wijnbouw combineert met andere werkzaamheden.

Wijn Nederland wijnbouw Nederland

Wijn Nederland wijnbouw Nederland: de opkomst van de wijnbouw in de Achterhoek

Naast in Zuid – Limburg zijn er ook in de Achterhoek heel wat wijnbedrijven gekomen, in totaal 22. Deze bebouwen samen zo’n 50 hectare grond met druiventeelt. Men richtte de coöperatie Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers op waarin 12 van de 22 wijnbedrijven zijn verenigd de andere 10 zijn zelfstandig gebleven. Samen met de VVV werden drie fietsroutes ontwikkeld door de nieuwe wijnstreek, deze activiteit bracht toeristen die geïnteresseerd zijn in de wijnbouw naar de Achterhoek wat een impuls is voor het toerisme in de regio. Tevens kwam er meer en beter contact tussen de wijnboeren en de horeca. De coöperatie nam buitenlandse hulp in de arm om hun de eerste moeilijke opstartjaren door te helpen. Deze hielpen de teelt te begeleiden en zorgden voor het bereiden van de wijn ( de vinificatie ) tevens leidde men verschillende personen op zodat de coöperatie mensen met kennis binnen hun gelederen kreeg.

Wijn Nederland wijnbouw Nederland

Naast het telen van de druiven en het maken van de wijn is verkoop van de wijnen een nieuwe stap waar men kennis van en ervaring in moet krijgen. Men moet afzetkanalen creëren voor de kwalitatief zeer goede Nederlandse wijnen die echter wel een behoorlijk prijskaartje dragen. De prijs is natuurlijk hoog omdat de wijnbouw arbeidsintensief is en de arbeidskosten in ons land hoog zijn. Mensen zijn meer als enkele jaren geleden geïnteresseerd in streekproducten van hoge kwaliteit en ook bereid hier de hogere prijs voor te betalen. Naast particulieren zijn ook bedrijven zoals bijvoorbeeld KLM en horeca – bedrijven afnemers van de Nederlandse wijn. Ieder jaar verdubbeld de vraag naar Achterhoekse wijn bijna. Kwalitatief is de wijn zo goed dat men er al verschillende prijzen mee heeft gewonnen op internationale wedstrijden. De coöperatie uit de Achterhoek produceert ieder jaar ongeveer 75.000 / 100.000 flessen wijn. Wijn Nederland wijnbouw Nederland een hardwerkende bedrijfstak die onze aandacht verdient.

Wijn Nederland wijnbouw Nederland

Wijn Nederland wijnbouw Nederland: wijncursussen

In Maarn bestaat de mogelijkheid om een vinologenopleiding te volgen, er is plaats voor 140 studenten, de meeste van de studenten zijn werkzaam in de horeca, de slijterij wereld of de groothandel aangevuld met particulieren met een sterke interesse voor wijn en wijnbouw. De cursus omvat negentien lesdagen, de eerste lesdag is op wijndomein Wageningse Berg waar gastdocent Jan Oude Voshaar studenten gastvrij ontvangt. De volgende lesdagen worden in de morgenuren gebruikt om wijnen te proeven en te leren onderscheiden. Aan het eind van het jaar moet men blind twaalf wijnen kunnen proeven. In de middaguren passeren de verschillende wijngebieden de revue onder leiding van verschillende gastdocenten. Tussendoor komen studenten bij elkaar in proefgroepen, en tenslotte maakt men een mooie interessante reis naar één van de behandelde wijngebieden.

Wijn Nederland wijnbouw Nederland

Wijn Nederland wijnbouw Nederland: leuke en interessante weetjes

 • Hoe rijper de druiven hoe beter de wijn.
 • Nederlandse wijn is een kwalitatief zeer goed streekproduct wat grotendeels in de eigen regio aan de man gebracht moet worden.
 • In Nederland zal wijnbouw altijd kleinschalig blijven al lijkt een verdubbeling van het wijnareaal wel haalbaar.
 • Voor consumenten is het verhaal achter de wijn interessant.
 • Zo’n dertig procent van de wijnbedrijven in Nederland werkt biologisch.
 • Topkoks gebruiken sap van onrijpe druiven ( verjus ) tijdens het koken in plaats van azijn.
 • Voor Nederlandse wijn is het van belang dat deze van topkwaliteit is, om dat te bereiken zal men binnen de branche goed samen moeten werken en kennis moeten delen. Dit vraagt de inzet van allen die werkzaam zijn in de Nederlandse wijnbouw.
 • Bepaalde werkwijzen zoals het op een bepaalde manier snoeien kan een beter resultaat geven. Als door deze snoeiwijze de trossen niet meer zo laag bij de grond hangen vangen de trossen meer zon, drogen ze sneller op na een regenbui en worden ze minder snel getroffen door nachtvorst. Dit alles is zeker voor biologische wijnboeren van belang.
 • Naast wijn maakt men van druivenschillen grappa een sterkere drank die plusminus 38 procent alcohol bevat en drie jaar moet rijpen in eikenhouten wijnvaten.
 • Als men minder trossen aan één druivenrank laat hangen zal men kwantitatief minder wijn kunnen maken maar de kwaliteit zal veel beter zijn.
 • Wijn Nederland wijnbouw Nederland nederlandse wijnen kennen we in verschillende soorten rode wijnen, witte wijnen en rosé de smaak zal verrassen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *