Wild ontmoeten: wild speuren van zwijnen tot edelherten

Wild ontmoeten in het bos tijdens een wandeling, of als je in een wild toren op de uitkijk zit is een leuke ervaring. In dit artikel wat tips en informatie hierover en over verschillende wildsoorten zoals het zwijn, reeën en edelherten.in de natuur top !!

Wild ontmoeten

Wild ontmoeten: wild speuren van zwijnen tot edelherten

Het zwijn is al vanaf zeer jonge leeftijd zelfstandig, hij word maar door het moeder zwijn gezoogd tot de leeftijd van twee maanden. Jonge zwijnen noemt men ook wel “frislingen”. De paartijd van zwijnen loopt van November tot Januari, de draagtijd is 4 maanden en vanaf eind April en in Mei worden dan de jongen geboren. Een moeder zwijn [ een andere naam is ook wel bagge] krijgt meestal tussen de 3 en 12 jongen per keer. Bij de geboorte zijn de zwijntjes kaal, maar na een week zie je al hun prachtige goudgele gestreepte vacht. Wild ontmoeten, de ontmoeting met een groep zwijnen met hun jongen is een fantastische belevenis voor de natuurliefhebber.

Wild ontmoeten en het edelhert

Het edelhert verplaatst zich vaak met een groepje anderen bij elkaar, een roedel en de leidster hiervan heet de “Leidhinde”. De paartijd van het edelhert is plusminus September / Oktober en na een redelijk lange draagtijd van acht en halve maand komen in de periode Mei / Juni de jonge edelherten. Meestal word er 1 jong geboren bij uitzondering 2.

Wild ontmoeten en de ree

De ree heeft zijn paartijd in Juli en Augustus, een andere naam voor de paartijd is ook wel de bronstijd. Na een draagtijd van 6 maanden worden in de periode Mei / Juni de kleine reeën geboren. Als je dit na gaat rekenen klopt het niet, de reden hiervan is dat pas vanaf December het embryo zich gaat ontwikkelen. Bij een ree word meestal 1, vaak 2 en een enkele maal 3 jongen geboren. Ze worden door de moeder gezoogd en als er gevaar dreigt trappelt het moederdier met haar hoeven om de kleine reeën te waarschuwen. Wild ontmoeten, de ontmoeting met een ree of meerdere reeën is zeer goed mogelijk als je regelmatig in het bos komt.

Tips voor het spotten van wil

Tips en wetenswaardigheden over wild te ontmoeten:

  • Loop langzaam en ga het liefst op je eentje.
  • Loop altijd tegen de wind in, dan reuken en horen de dieren je minder snel.
  • Wees zo stil mogelijk.
  • Stop iedere 50 meter om rond te kijken en goed te luisteren.
  • Als je wild ontmoet zorg er dan voor dat je niet tussen de jongen en het moederdier komt dit kan gevaarlijk zijn.
  • Heb geduld, vaak word dit wel beloond, Wild ontmoeten echt de moeite waard.

Voor een heerlijk wildvakantie in het buitenland is Hongarije een aanrader, de vele wildgebeiden garanderen dat er wild gespot wordt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *