Conserveren en wekken: fruit als pruimen kersen abrikozen met oven

Vandaag (zomer 2013) weer kilo’s kersen getrokken en er komen er nog veel meer, wat doe ik met al dat fruit zonder echte wekketel of conserveerpan. Al het fruit gaat in potten en conserveren doe ik in de oven.

conserveren en wekken

Conserveren en wekken: fruit als pruimen kersen abrikozen met oven

Elk jaar komen de kersen en abrikozen binnen enkele dagen van de boom, laten vallen is voor mij geen optie, ik wil elke kers of abrikoos begruiken, maar dan moet ik ze behandelen binnen enkele dagen anders is het te laat. In dit artikel de hele behandeling van het fruit, en hoe ik een en ander klaar maak.

Voorbereidingen voor het conserveren en wekken van het fruit

Begin met de glazen en deksel te reinigen met kokende water, laat ze uitdruipen op een theedoek. De glazen kunnen gebruikte glazen zijn van bijvoorbeeld groenten in glas, en de deksels ook maar wel goed reinigen. Bij wekpoten deze goed controleren en schoonmaken, maar zelf gebruik ik die niet, gebruik alleen hele en schone glazen. De elastische ringen van de wekpoten na het schoonmaken in een bakje leggen met water. Het hele karwei per wek of conserveer sessie is ongeveer 45 minuten inclusief de 30 minuten in de oven.

Wat heb je nodig voor te conserveren of wekken

  • Als voorbeeld neem je 10 glazen en 10 deksels
  • Een oven met temperatuur standen zichtbaar
  • Enkele pakken kristal suiker
  • Een ruime hoeveelheid fruit zoals kersen abrikozen of pruimen
  • Zelf zet ik de kersen meestal op drank, dus likeur, brandewijn of rode wijn.
  • Een weegschaal voor de suiker te wegen
  • Een grote opscheplepel voor het vullen van de potten
  • Ovenhandschoenen voor het uit de oven halen van de potten, en het vast draaien van het deksel
  • Pan voor het warmen van het sapmengsel

Het schoonmaken van het fruit

Begin met het schoonmaken van het fruit dus spoelen met water, in mijn geval de stokjes van de kersen afhalen, daar ik de pitten van de kersen erin laat hoef ik niet te ontpitten, anders de pitten eruit halen. Gebruik alleen gaaf fruit dus niks wat ook maar enigszins bruin of rot kan zijn.

Het maken van het mengsel voor over het fruit

Doe in de pan water of in mijn geval likeur, rode wijn of brandewijn, doe op 1 liter 200 gram tot 300 gram suiker, warm het geheel op tot ruim voor de kook. Het mengsel moet niet koken!

Het vullen van de potten met het fruit om te conserveren of te wekken

Daarna kunnen de potten worden gevuld en flink worden aan gedrukt, zorg dat de kersen ongeveer 1 a 2 centimeter onder de rand blijven, maar druk deze dus goed aan zodat de pot wel goed vol is. Daarna kun je het warme mengsel over de kersen of het fruit gieten.

Het conserveren of wekken wat ik in mijn geval in de oven doe

Na het vullen van de potten tot een halve centimeter onder de rand, en wel zo dat de kersen ruim onderstaan, kunnen de kersen in de voorverwarmde oven worden geplaatst. Ik doe de potten altijd zonder deksel in de oven, dus oven handschoenen aan en de bakplaat vol zetten met de potten. Schuif de bakplaat niet uit de oven want de potten zijn zwaar, en voor je het weet heb je problemen. De temperatuur zet ik op 90 a 100 graden maar niet warmer, conserveren is normaal tot max 80 graden, maar de oven is niet zo warm als dat ie aangeeft, maar dat is voor iedere oven verschillend. Na 30 minuten in de oven voorzichtig een pot eruit halen en het deksel er strak op draaien, doe dit beide met oven handschoenen aan, het deksel zit meteen strak op de pot. Dan zet ik direct de pot omgekeerd weg en zie even aan of deze goed dicht zit, wat bijna altijd het geval is.

Het bewaren van het geconserveerde fruit

Sla de potten koel en donker op, ook laat ik ze op het deksel staan, zorg voor goede bescherming moecht er een keer lekkage optreden. De kersen kan ik minimaal 1 jaar bewaren maar meestal zijn ze dan al op.

Hoe te handelen bij wekglazen

Doe bij wekglazen deze dicht zodat de klem erop zit, dus eerst vullen en daarna afsluiten, om daarna de glazen 30 minuten in de oven te plaatsen op een temperatuur van 90 a 100 graden. Na het afkoelen de beugels los maken om te zien of de glazen dicht blijven. Wanneer je later een wekglas wilt openen dan aan het lipje trekken van het rubber, zodoende komt er lucht in het glas en gat het vanzelf open.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *