Erwtensoep maken: hoe maak je erwtensoep snert maken met worst en spek

Erwtensoep met worst en spek een heerlijk gerecht waar velen in de koude wintermaanden heerlijk van zullen eten. Erwtensoep is een ideaal gerecht voor in het weekeinde of als men bezoek krijgt omdat het van te voren klaar kan worden gemaakt. De smaak van de soep is lekkerder als deze een dag van te voren wordt bereid. Erwtensoep met worst en spek een echte aanrader op winterse dagen

erwtensoep maken

Erwtensoep maken: hoe maak je erwtensoep snert maken met worst en spek

Ingrediënten voor erwtensoep, deze ingrediënten zijn voldoende voor ongeveer 5 personen:

Drie liter water, bij het gebruik van drie liter water is de soep dik wil men deze liever iets vloeibaarder gebruik dan ruim drie en een kwart liter water.

  • Zes bouillontabletten naar keuze, zelf gebruik ik altijd drie groentebouillon- en drie vleesbouillontabletten.
  • Verschillende soorten groenten, deze keer had ik gekozen voor:
  • 2 grote uien
  • 1 stengel prei
  • 200 gram wortelen
  • 3 aardappelen middelgroot
  • 100 gram knolselderij
  • 750 gram spliterwten
  • 1 rookworst van unox (275 gram)
  • 400 gram mager of doorregen spek
  • Als de ingrediënten vers zijn en van goede kwaliteit is de soep op zijn lekkerst.

Hoe maak je erwtensoep met worst en spek

Het bereiden van erwtensoep is eenvoudig en lukt vrijwel altijd al moet men natuurlijk wel opletten voor aanbranden. Kies voor een ruime soeppan en doe hierin de gekozen hoeveelheid water met de bouillonblokken. Was de spliterwten in een vergiet en voeg deze aan het water met de bouillontabletten toe breng het water aan de kook en laat dit een half uur zachtjes koken. Snij het mager of doorregen spek eerst in plakken en snij deze plakken daarna in kleine gelijkmatige stukjes. Voeg deze aan het water toe als het een half uur gekookt heeft, en zet de kookwekker nu aan op 45 minuten. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken, schil de wortelen met een dunschiller en snij ze daarna in plakjes, maak de prei schoon en snij deze in ringen, schil de knolselderij en snij het lichte vruchtvlees aan blokjes pel de uien en snij deze klein. Was de groenten en voeg ze als de kookwekker afloopt aan de soep toe, roer alles goed door elkaar en breng opnieuw aan de kook laat dit alles nog 20 tot 30 minuten koken. De gaarheid van spliterwten kan afwisselend zijn, spliterwten zijn een natuurproduct en niet altijd hetzelfde.

Snij de rookworst in plakjes en voeg deze als laatste aan de soep toe daar de worst al gaar is hoeft deze niet mee te koken. Proef of de soep goed van smaak is, kruid eventueel wat bij met peper en zout. Heerlijke erwtensoep eet smakelijk.

Zelf erwtensoep maken met diverse mogelijkheden 

Erwtensoep volgens het gegeven recept is een goede mogelijkheid om lekkere soep te koken natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden, men kan met erwtensoep heerlijk variëren en experimenteren. Hieronder verschillende andere suggesties. Gebruik in plaats van spek schouderkarbonade, varkensribbetjes of varkenspoten. Gebruik geen rookworst maar kies in plaats daarvan voor frankfurterworsten of voor bockworst. Koopt men rookworst bij de slager dan wordt deze traditioneel gemaakt van gekruid gemalen varkensvlees en spek men heeft dan een lekkere sappige worst.

Tegenwoordig kan men ook kiezen voor de runderrookworst die is magerder maar ook wat droger. Men kan kiezen voor verse rookworst of voor voorgegaarde worst, voorgegaarde worst kan men ook koud eten, verse worst moet men laten wellen om gaar te worden.Ook in de groenten kan men experimenteren neem bijvoorbeeld koolrabi in de plaats van knolselderij, of maak het aantal gebruikte groentes groter. Erwtensoep is heerlijk als maaltijdsoep maar kan ook als voorgerecht of lunchgerecht als men de soep wat dunner maakt en niet te zwaar vult, kies bijvoorbeeld voor reepjes ham als vulling of gebruik een beperkte hoeveelheid gerookte spekjes. Bekend is de combinatie van erwtensoep en roggenbrood met plakjes katenspek.

Andere mogelijkheden zijn het serveren van broodcroutons bij de soep, of voeg voor extra pit wat sambal door de erwtensoep. Bij ons is de combinatie erwtensoep met pannenkoeken erg geliefd ik weet nog dat ik dat zelf als kind ook altijd erg lekker vond, na het bord erwtensoep aten we dan allemaal nog een paar pannenkoeken met bruine suiker of schenkstroop. Ook onze kinderen eten graag erwtensoep en als we daarbij ook nog pannenkoeken eten hebben ze helemaal een feestmaaltijd. Erwtensoep heerlijk bij koude dagen in de winter en ook na een koude winterwandeling of een schaatstocht. Erwtensoep kent men in verschillende landen wij hebben hem tijdens een Duitse vakantie ook wel eens gegeten boven op een berg. Erwtensoep worst en spek een heerlijk recept om lekker te genieten van deze maaltijdsoep dat toch ook wel een echt Nederlandse traditie is.

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *