Gehaktbrood: zelf gehakt brood maken en bakken een lekker recept

Heerlijk gehaktbrood bakken voor bij de boterham, de ingredienten, het kneden en het bakken in de oven. Alles duidelijk beschreven en een recept door mij zelf samengesteld, tips en aanwijzingen.

Gehaktbrood maken

Gehaktbrood: zelf gehakt brood maken en bakken een lekker recept

Dit recept van gehaktbrood heb ik zelf samengesteld, en na het eten ervan ben ik nog steeds enthausiast over dit recept, het is heerlijk van smaak en ik hoop het elke maand een keer te maken. In dit artikel de volgende onderwerpen :

  • De ingredienten van mijn gehaktbrood
  • Het gereedmaken van het gehaktbrood
  • Het gehakt brood bakken in de oven
  • Het eten van het gehakt brood
  • Het bewaren van het gehaktbrood
  • Diverse tips en aanwijzingen op dit lekkere recept

De ingredienten van mijn gehaktbrood

    • 2 theelepels chilipoeder / mag ook chilisaus zijn
    • 1 theelepel mosterd
    • 3 dl melk
    • 100 gram blauwe kaas bv : Roquefort papillon of Blue d’¬†Auvergne of Saint Agur / in kruimels breken
    • 800 gram rundergehakt / mag ook met varkensgehakt maar zelf vind ik rund beter.
    • 200 gram verse worst zonder vel / of neem 200 gram varkensgehakt
    • Halve theelepel salie
    • 150 gram verse broodkruimels van witbrood / zelf neem ik hier paneermeel voor
    • 2 grote eieren geklutst
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 uien met een doorsnee van 6 a 7 cm / fijn snijden net als voor frikandel speciaal
    • 30 gram groene of rode spaanse peper / fijn gesneden
    • 2 eetlepels water
    • Halve rode paprika / in fijne blokjes snijden

Het gereedmaken van het gehaktbrood

Hou een ui, de helft van de paprika, het water en de olijfolie en de helft van de spaanse peper apart !!

Meng in een grote schaal de overige ingredienten door elkaar, meng deze zeer goed door elkaar, want anders kom je stukken van de kaas tegen in het gehaktbrood. En daar sommigen deze kaas niet lusten omdat ze er nooit van geproefd hebben, zorgen dat die kaas dus onzichtbaar is, want de smaak is echt fantastisch. Als alles goed door elkaar is dan kun je het in een broodblik scheppen, zelf doe ik het in een cakeblik, mag gerust een groot blik zijn anders heb je gehakt teveel. Druk het gehakt goed aan en zorg dat het mooi vlak is.

De ingredienten die apart gehouden zijn, in een schaaltje zetten en bewaren tot na het bakken.

Het gehakt brood bakken in de oven

Nu mag het gehaktbrood in de oven, de temperatuur mag rond 190 graden, en de plaats in het midden of eventueel net onder het midden. De baktijd is 1 uur en 15 minuten. Normaal gezien kan er weinig fout gaan in de oven, want er komt heel wat water vrij uit de ingredienten, zelf zet ik de wekker en wacht tot deze af gaat wat ik bij brood en gebak zeker niet aandurf. Als de baktijd er op zit dan de overige ingrdienten op de bovenkant van het gehaktbrood aanbrengen, om vervolgens het gehaktbrood nog 20 minuten in de oven te houden op dezelfde temperatuur.

Op de foto hierboven zit het gehaktbrood wat bleek, maar dat komt door de belichting, in werkelijkheid is het niet bleek.

Het eten van het gehakt brood

Het gehakt brood kun je warm opdienen als voorgerecht (warm of koud) of als hoofdgerecht, maar zelf eet ik het gehaktbrood bij de boterham en altijd koud. Eventueel snijden op de snijmachine in dunne plakjes, of anders iets dikkere plakken met een scherp mes.

Het bewaren van het gehaktbrood

Het gehaktbrood kun je in 1 keer opeten maar bij de boterham dan is het niet direct op, bewaar het daarom in de koelkast, maar zorg wel dat ruim voor de maaltijd een stuk van het brood wordt afgehaald, zodat het lekker op kamertemperatuur is. Meestal doe ik een dag of vijf met het brood, dus in de koelkast bewaren en goed afdekken zodat er geen lucht tegen het gehakt komt.

Diverse tips en aanwijzingen op dit lekkere recept

Voor de liefhebbers van gehaktbrood is er heel wat afwisseling mogelijk, eigenlijk kun je bijna elke groente in het gehaktbrood toevoegen, wat je lekker vindt kan er in. Doe inplaats van de paprika en de uien een andere groente in het brood, wel goed kijken welke combinatie je maakt, kan zijn dat er andere kruiden in moeten. Bijvoorbeeld als je boontjes er in wil doen, dan de kruiden die bij boontjes horen er bij doen, er is genoeg te combineren : boontjes, champignons, prei, knol, knoflook, spinazie, tomaat en zo kan ik nog even door gaan. Maar probeer eerst dit recept dan krijg je een goed gevoel en kom je beslist tot meerdere combinaties.

Smakelijk eten en succes in de keuken !

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *