Koekjes bakken: recept zelf koekjes bakken met speltmeel

Voor de eerste keer heb ik koekjes gebakken met speltmeel, heb het zelfde recept gebruikt wat ik anders gebruik, maar dan met speltmeel en het was een groot succes. Nu ga ik altijd koekjes bakken met speltmeel.

003

Koekjes bakken: recept zelf koekjes bakken met speltmeel

In dit recept de uitleg om koekjes te bakken met speltmeel als basismeel. De ingredienten die je nodig hebt zijn heel simpel, want ze zijn op basis van 1 2 3 samengesteld. De ingredienten zijn:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 300 gram speltmeel
  • 2 middelgrote eieren
  • voor decoratie eventueel hele amandelen, en of geschaafde amandelen
  • Walnoot is ook heel lekker

Neem voor 3 ovenplaten vol het dubbele van deze ingredienten, dus dit is voor 1 ½ bakplaat, maar ik doe zelf meestal een dubbele portie.

005

Het koekjes deeg gereedmaken

Leg alle produkten gereed en laat ze eerst op kamer temperatuur komen, zorg ook dat de ondergrond niet koud is wat dan schrikt het deeg, en dat is niet goed voor het eind resultaat. Doe daarna het meel en de suiker in een grote warme schaal (20 a 25 graden), snij de boter in kleine blokjes en doe deze samen met 1 ei ook in de kom. Kneed van deze ingredienten een deegbal, en kneed deze nog 10 minuten lekker door elkaar tot alles goed gemengd is. Bewaar dus 1 ei voor later.

Deel nu de deegbal in twee gelijke stukken, en maak er twee rollen van die ongeveer 4 a 5 centimeter doorsnee hebben, doe de gelijkmatige staven nu in huishoudfolie en leg ze een 25 tot 30 minuten in de vriezer zodat ze enigszins stijf worden. Langer dan 30 minuten is dus niet goed want dan worden de rollen te hard, maar 25 a 30 minuten is precies genoeg om de rollen makelijk te kunnen snijden. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden, en doe het ei in een bakje met een eetlepel water en klop het goed los.

De spelt koekjes snijden en gereedmaken voor het bakken

Haal na een half uur de rollen uit de vriezer en verwijder het folie, snij nu de rollen of staven in schijfjes van ongeveer 1 centimeter, leg ze op de bakplaat die bedenkt is met bakpapier en bestrijk de schijfjes lichtjes met het eier / water mengsel. Doe bijvoorbeeld eerst koekjes zonder decoratie, om vervolgens bij de tweede bakplaat een amandel in het deeg te duwen en dan bestrijken met het eier / water mengsel, bij amandelschaafsel ook dit goed in het deeg duwen en dan bestrijken met het mengsel. Leg de koekjes met enige tussen ruimte op de bakplaat, want ze zullen iets uitzetten.

Het bakken en bewaren van de speltkoekjes

Als de oven op temperatuur is dan mag de eerste bakplaat er in, schuif het bakblik in het midden van de oven, en bak de spelt koekjes in 20 a 25 minuten mooi bruin en gaar. De tijd is normaal 25 a 30 minuten maar in mijn oven was 20 a 25 minuten maximaal genoeg, let goed op bij het bakken zeker de eerste keer is het belangrijk dat  je even de juiste tijd leert kennen. De kwaliteit en isolatie van de oven beinvloeden je baktijd sterk.

Veel succes met het bakken en voor vragen kun je altijd een reactie plaatsen!

Meer bakken met speltmeel : Klik hier

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *