Mosselen koken: Zeeuwse mosselen kweken kopen koken en bewaren

De Zeeuwse mossel is een heerlijk schelpdier en heel gezond om te eten, hoe worden mosselen gekweekt en bewaard, en waar kun je ze kopen en hoe moet je ze koken.

zeeuwse mosselen koken

Mosselen koken: Zeeuwse mosselen kweken kopen koken en bewaren

In dit artikel :

 • Hoe worden mosselen en Zeeuwse mosselen gekweekt

Globale uitleg hoe de mosselvisser te werk gaat

 • Hoe mosselen bewaren: losse mosselen en verpakte mosselen

Tips over hoe mosselen enkele dagen te bewaren

 • Mosselen kopen en welke
 • Mosselen koken: de bereiding van gekookte mosselen
 • Gebakken mosselen klaar maken
 • Wanneer begint het mosselseizoen
 • Mosselen en tips voor de mossel

Jaren heb ik in de mosselen gewerkt en zodoende heb ik er 100.000-en gezien, heel wat weken gehad dat ik ze meer dan 1 keer at. Honderden kilo’s mosselen heb in de mosselkokerij uit de schelp gehaald, honderden tonnen afgeleverd in Nederland en Belgie bij visboeren en restaurants. De mossel is jaren een belangrijk item geweest in mijn leven. Eten doe ik ze het liefst naturel, maar zal meerder recepten en mogelijkheden beschrijven.

Hoe worden mosselen en Zeeuwse mosselen gekweekt

Het kweken van mosselen is heel bewerkelijk en voor de visser zit er best wat risico aan vast, want ook bij slecht weer en storm liggen zijn mosselen gewoon in de woelige baren, bij zwaar weer kan er heel wat weg spoelen. De meeste mosselvisser hebben in de zee stukken grond zoals de boeren die hebben op het land, die stukken grond worden percelen genoemd, en daar moet dus gezaaid, onderhouden worden, en geoogst worden. Op vastgesteld tijden in het jaar mogen de mosselvissers mosselzaad gaan vissen, om dat vervolgens uit te zaaien op hun eigen perceel, in de Waddenzee of in de Oosterschelde. Afhankelijk van de grond en de stroming is er een bepaalde vruchtbaarheid die er voor zorgt dat de mossel groeit, en dat is niet overal het zelfde, dus sommige mosselen zijn snel groot, bij andere duurt dat langer.

mosselen

Ook kan een visser denken van ik laat mijn mosselen nog een paar maanden tot een jaar langer liggen, om zodoende een hogere prijs te krijgen op de mosselveiling in Yerseke. Maar langer laten liggen is ook meer risico, zeker als er een extra winter overheen gaat. Meestal zijn mosselen in een klein jaar al goed voor de verkoop en consumptie, maar grotere mosselen moeten al snel meer dan een jaar in het water liggen om te volgroeien.

Als de visser tevreden is over zijn product dan worden die mosselen opgevist en naar de mosselveiling in Yerseke gebracht, al waar ze gekocht worden door de groothandelaren die ze verwerken en verkopen door heel Europa en de wereld. nadat ze verkocht zijn worden ze weer op percelen gelost, dat zijn de percelen van de groothandelaren, die liggen dicht voor de kust bij Yerseke. Dan kunnen ze snel bereikt en opgevist worden, daarna gaan ze de mosselloods in alwaar de trossen mosselen worden gebroken, de kapotte mosselen worden verwijderd om daarna verpakt te worden en verzonden.

Hoe mosselen bewaren: losse mosselen en verpakte mosselen

Het bewaren van mosselen is tegenwoordig heel eenvoudig, verpakt in de plastic bakken dan kunnen ze direct de koelkast in, en heb je de mosselen los gekocht dan zo strak mogelijk in een zak bewaren op een bord of schaal in de koelkast.

Dus niet uitpakken of in water zetten want dat is niet nodig. Bewaren langer dan 1 tot maximaal 3 dagen, langer bewaren zou ik niet doen, alhoewel ze in de winter soms na 5 tot 7 dagen te eten zijn maar dan proef je dat wel goed dat ze oud zijn.

Mosselen kopen en welke

Veelal kopen mensen mosselen zonder te letten op grote en kwaliteit, kwaliteit is een kwestie van vertrouwen op een vaste leverancier, maar de grote is voor mij persoonlijk wel belangrijk. Mijn voorkeur heeft in vette jaren de super mosselen en in magere jaren de imperial mosselen, in vette jaren zijn de supers heerlijk om te eten en in magere jaren is de imperial of soms zelfs de jumbo’s pas groot genoeg voor mij. De kleinste soort de extra eet ik niet snel, en ook de grootste de goudmerk eet ik ook meestal niet, omdat ze te groot of te vet zijn.

Er zijn dus bij de meeste leveranciers 5 soorten mosselen : extra, super, imperial, jumbo en goudmerk. Wel kan het zijn dat goudmerk bij leverancier een andere naam hebben.

Kijk waar je goeie supers of imperials kunt kopen, en koop altijd op de zelfde plek, bij marktvisboer of speciaalzaak. Supermarkten hebben tegenwoordig ook mosselen maar die hebben niet mijn voorkeur, afhalen in Yerseke bij Mosselhandel Murre is de beste optie.

Mosselen koken: de bereiding van gekookte mosselen

Ingrediënten : Mosselen 1 kilo per persoon, 1 ui per persoon, wat peper en 50 gram roomboter

Als wij mosselen eten dan gaan we altijd uit van ongeveer 1 kilo per volwassen persoon, en dan graag de imperial mosselen. Haal de mosselen uit de verpakking en spoel ze in het water in de aanrechtbak, zet ze onder water en leg je vlakke hand op of tussen de mosselen en draai die langzaam rond zonder kracht te zetten, mochten er nog mosselen in zitten die vol slik zitten dan zullen deze door de draaiende beweging snel zichtbaar worden. Nu de baardjes van de mosselen doen, met duim en wijsvinger verwijderen, eventueel de witte of roze pokken met een mes verwijderen. Nogmaals kort spoelen en dan in de pan doen, leg 1 laag mosselen in de pan, de dikte van 1 mossel. Doe na deze laag de uien er allemaal in en ook de peper, dan de rest van de mosselen, en zet de pan op groot vuur om zo snel mogelijk te koken. Het koken moet snel om de beste witte kleur te behouden, als het kookwater opkomt even de pan op tillen en een kwartslag draaien, doe dit 3 keer en de mosselen zijn gaar, controleer dit door te kijken of de mossel los in de schelp ligt. De roomboter mag in de pan als deze bijna van het vuur kan.

Voeg voor het koken geen kraanwater toe in de pan, ik ga voor smaak dus geen kraanwater, ook schud ik de mosselen niet om.

Gebakken mosselen klaar maken

Ingrediënten : Koop gekookte mosselen, neem voor 300 gram 1 middelgrote ui, snufje peper en zout, en eventueel wat groene kruiden en 100 gram roomboter en wat citroen of citroensap. Je kunt natuurlijk ook zelf de mosselen eerst koken!

Neem de pan en warm deze op, doe de roomboter er in en bak eerst de in halve ringen gesneden uien, na enkel minuten de andere ingrediënten toevoegen en lekker bruin bakken. Het citroensap zorgt er voor dat de mosselen niet te zwaar weg eten, eventueel in de pan toevoegen of op je bord.

Wanneer begint het mosselseizoen

Vroeger en tot voor kort was de start van het mosselseizoen de eerste week van juli, maar nu gaat de handel altijd door, wat ik overigens niet goed vindt, want na februari of maart zou je geen mosselen moeten willen eten en voor juli ook niet maar dat is mijn persoonlijk mening. De tijd dat de mosselen het lekkerst zijn is voor mij nog altijd van half juli tot begin december. In de winter zien de mosselen af, in het voorjaar worden ze melkerig tot tegen juli is er weinig smaak in, dus half juli is een mooie tijd voor de eerste mosselen.

Mosselen en tips voor de mossel

 • Doe eens mosselen open breek een halve schelp eraf, met kaas en peterselie in de gril of oven heerlijk
 • Vergeet de druppel citroensap niet
 • Kapotte mosselen altijd verwijderen
 • Alleen gesloten mosselen koken
 • Mosselen bevatten veel zink
 • Zijn ze na het wrijven en draaien met de hand niet gesloten dan is de mossel niet goed
 • Zeef het mossel water en maak er een lekker vissoep van
 • Mosselen met witte wijn (droog) doe 1 glas witte wijn onder het koken in de pan
 • Giet de koude wijn niet op de mosselen maar langzaam tegen de kant van de pan
 • Leg de rest van de gekookte mosselen in het zuur
 • Water met azijn en wat suiker koken, mosselen in een glazen pot, en vol gieten tot de rand
 • Na 4 weken heb je echt zure mosselen, eventueel wat ui of kruiden toevoegen.
 • Verder kun je ook bier of tomatenketchup tijdens het koken toevoegen
 • Voor mij is dat geen optie maar voor de liefhebber een lust
 • Drink een wijntje of een biertje bij de mosselen
 • Mosselen eet ik het liefst met frietjes en wat mayonaise

Succes met koken en smakelijk eten

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *