Noorse gerechten: noorse recepten gemarineerde zalm en schuimcremetaart

Weer twee heerlijke Noorse recepten in dit artikel zo als men ze in Noorwegen placht gereed te maken, de ingredienten en de bereiding alles duidelijk omschreven en met tips voorzien.

gravlaks gemarineerde zalm

Noorse gerechten: noorse recepten gemarineerde zalm en schuimcremetaart

De recepten zijn gebaseerd op 4 personen en het is een lust om ze gereed te maken, betrekkelijk snel staan deze gerechten op tafel. Ook de haastige kok komt dus aan zijn trekken.

Noorse recepten > gemarineerde zalm > gravlaks ingredienten en bereiding

Ingrediënten :

  • 1 kg zalmfilet
  • 50 g zout
  • 50 g suiker
  • 1 theelepel witte peper, niet gemalen maar lichtjes geplet
  • 1 bosje dille, fijngesneden

Bereiding van de gemarineerde zalm

Ontgraat de filet en leg het op een schaal zo ver dat nog nodig is.

Meng het zout, suiker en peper en smeer het dan samen met de dille op de filet. Bedek de filet met folie en zet de schaal met filet in de koelkast voor 24-48 uur. Afhangend van de marineringstijd wordt het vlees harder en sterker van smaak.

Snijd de zalm in dunne sneden en serveer het met mosterdsaus.

Tips :

Zalm kan naar smaak ook anders worden gemarineerd, bv. Met sinaasappel, met limoen, met tijm of met kervel. Een beetje balsemazijn kan ook een bijzondere aroma aan de zalm geven.

Zelfgemaakte mosterdsaus voor bij de zalm

Ingrediënten:

  • 1-2 eetlepels suiker
  • 2-3 eetlepels gesneden dille
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 theelepels sterke Dijon mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout, gemalen witte peper

Bereiding van de mosterdsaus 

Stamp de suiker en de dille in een vijzel (of in een schaal) tot het een massa is. Voeg de mosterd en de azijn toe. Voeg de olie langzaam, onder voortdurend roeren toe. Voeg aan het einde de zout en de peper naar smaak toe aan de mosterdsaus.

Wist U, dat…?

Tijdens het “graving” proces verwijdert de pekel water ui de vis, zodat de vis langer houdbaar wordt. Vroeger begroeven ze de vis in de grond – van het Noorse woord uitgraving (graving) komt de naam “gravlaks”.

Noorse gerechten > schuimcreme taart > kvaefjordkake ingredienten en bereiding

Ingrediënten voor het deeg:

  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 5 eierdooiers
  • 4 eetlepels melk
  • 150 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillesuiker

Schuimcrème:

  • 5 eiwitten
  • 180 g suiker
  • 180 g geraspte amandel

Vulling:

  • 400 ml rumcrème (vanillecrème met 2-3 eetlepels rum)
  • 100 ml slagroom

Bereiding van de schuimcremetaart op Noorse wijze

Warm de oven voor op 175º C. Roer de suiker en de boter tot deze goe dgemengd is en romig. Roer de eierdooiers en de melk er door. Voeg de bloem, bakpoeder en vanillesuiker toe. Doe het deeg in twee goed gesmeerde bakvormen (24 cm). Klop de eiwitten tot het hard wordt en doe de suiker er ondertussen bij, smeer dit gelijkmatig over het deeg. Strooi de geraspte amandel er op en bak de taart in 15-20 minuten goed gaar. Laat het afkoelen.

Maak de vanillecrème, roer het met de rum en de opgeklopte slagroom. Strijk de crème op het deeg in de eerste bakvorm. Snijd het deeg van de tweede bakvorm in 12 stukken en leg het voorzichtig op de crème van het eerste deeg.

Eigengemaakte vanillecrème

Doe 400 ml melk, 2 theelepels stijfsel, 1-2 eetlepels suiker, 2 eierdooiers en 0,5 vanillestokje in een pan en warm het onder aanhoudend roeren, zorg dat het niet kookt. Laat het afkoelen en haal het vanillestokje er uit.

Appeldessert in glas 

Ingrediënten voor 4-6 glazen:

  • 3 geschilde appels
  • 6 eetlepels suiker
  • 50 ml water
  • 2 eetlepels boter
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 300 ml slagroom

Bereiding van het appeldessert wat bij de taart hoort

Snijd de appels zonder klokhuis in blokjes, en kook de blokjes met 4 eetlepels suiker tot ze zacht zijn. Druk ze lichtjes plat en laat de blokjes afkoelen.

Smelt de boter en 2 eetlepels suiker samen in een pan. Voeg de paneermeel toe, rooster dit lichtjes en laat het karameliseren. Breng het op smaak met kaneel en laat het afkoelen. Klop de slagroom op. Doe de appelblokjes, de slagroom en het geroosterde paneermeel met lagen in een glas.

 

Meer recepten uit Noorwegen :

http://artikelsschrijven.nl/2013/noorse-recepten/

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *