Noorse recepten: noorse gerechten garnalen sandwich en zalm met boter

Heerlijke Noorse recepten zo als men ze in Noorwegen placht gereed te maken, de ingredienten en de bereiding alles duidelijk omschreven en met tips voorzien. En snel op tafel ! 

sandwich met garnalen

Noorse recepten: Noorse gerechten garnalen sandwich en zalm met boter

De recepten zijn gebaseerd op 4 personen en het is een lust om ze gereed te maken, betrekkelijk snel staan ook deze gerechten op tafel. Ook de haastige kok komt dus aan zijn trekken.

Noorse recepten > sandwich met garnalen > smørbrød mit shrimps 

Ingrediënten :

  • 2 eieren
  • 1 tomaat
  • 8 schijven citroen
  • 0,25 komkommer
  • 5 stengels dille
  • 4 sneden brood
  • 2 eetlepels boter
  • 4 slabladeren
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 400 g garnalen (ingemaakt in zout)

Bereiding van de garnalen sandwich 

Kook de eieren tot ze hard zijn. Was de tomaat en de citroen ondertussen en snij ze in schijven. Was dan de komkommer en schaaf deze in dunne schijven en was de dille.

Leg de ingrediënten in de volgende volgorde op het brood: boter, slablad, een druppel mayonaise in het midden van het slablad.

Snijd de eieren in plakjes en dek hiermee de ene kant van het brood. Dek met de tomaat de andere kant van het brood. Leg in het midden een grote stapel garnalen en decoreer het met komkommer, citroen en dille.

Tip voor het beleg 

Sandwich met garnalen (Smørbrød) met verschillend beleg, zoals bv. Gerookte zalm, hardgekookte eieren, spek of haring is in Noorwegen een zeer populaire gang voor lunch.

Recept van zelfgemaakte mayonaise

Roer twee eierdooiers en 1,5-2 theelepels witte wijnazijn naar smaak door elkaar. Voeg hier druppel voor druppel 300 ml plantaardige olie aan toe onder aanhoudend roeren. Maak de mayonaise op smaak met mosterd, 1 theelepel citroensap, zout en peper.

Noorse gerechten > zalmfilet met Sandefjord-boter > lazacfilé med Sandefjord smør

Ingrediënten :

  • 4 zalmfilet (120 g/stuk)
  • 1 eetlepel olie
  • 500 g aardappelen

Sandefjord boter maken

  • 300 ml room
  • 300 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout
  • gemalen peper
  • 4 eetlepels gesneden peterselie

Bereiding van de Zalmfile met boter 

Giet de olie in een braadpan en braad de zalmfilet voor. Warm ondertussen de room tot de hoeveelheid ongeveer is gehalveerd. Voeg de koude boter langzaam toe tot de saus dikker wordt. Voeg de citroensap, de zout en de peper toe. Verwarm dit eventjes maar haal het van het vuur voor de boter verstijft.

Komkommersalade maken

Ingrediënten :

  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 200 ml water
  • zout, witte peper
  • gesneden dille

Bereiding van de komkommersalade 

Schaaf de komkommer en strooi er zout over, zodat de komkommer zijn sap loslaat (dit sap is niet nodig). Giet de witte wijnazijn, de suiker en het water in een schaal en roer het goed. Doe hier zout en peper naar smaak bij. Doe de komkommer en de saladesaus samen in een schaal en laat het rusten. Serveer het met dille.

Serveertip :

Serveer de zalmfilet op een bord met de saus en de komkommersalade ernaast, decoreer dit met peterselie. Serveer dit met gekookte of geroosterde aardappelen.

Extra tip :

Sandefjord-boter is een traditioneel Noorweegse saus die zeer goed past bij gekookte platvis, gestoomde kabeljouw en andere visgerechten.

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *