Noorse recepten: noorse gerechten noorse vissoep en gebraden gehaktballen

In dit artikel twee heerlijke Noorse gerechten zo als men ze in Noorwegen placht gereed te maken, de ingredienten en de bereiding alles duidelijk omschreven en met tips voorzien.

noorse vissoep

Noorse recepten: noorse gerechten noorse vissoep en gebraden gehaktballen

De recepten zijn gebaseerd op 4 personen en het is een lust om ze gereed te maken, betrekkelijk snel staan deze gerechten op tafel. Ook de haastige kok komt dus aan zijn trekken.

Noorse recpeten >vissoep > Fiskesuppe ingredienten en bereiding

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1,5 kg forel / het beste is forelfile
  • 1 l water
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel bloem
  • 3 flinke wortels / winter peen
  • een stukje van10 cm prei
  • 1 ei
  • 3-4 eetlepels zure room
  • versnipperde bieslook of dille

Bereiding van de vissoep op Noorse wijze 

Snijd de vis in mootjes. Breng het water met twee theelepels zout aan de kook en pocheer de vis 10 minuten. Neem dan de vis eruit en kook het water tot er ongeveer 0,8 liter overblijft. Smelt de boter in een kom en maak met bloem een roux. Giet dan de visboullion er onder voortdurend roeren bij.

Snijd de wortels en de prei in dunne reepjes en kook deze in de soep ongeveer 10 a 15 minuten. Neem de soep van het vuur. Roer het ei met de zure room en voeg het aan de soep toe. Voeg dan ook de forelblokjes toe en decoreer het met versnipperde bieslook of dille.

Tips :

  1. Een roux is een mengsel van gesmolten margarine en bloem wat gebruikt wordt om soepen en sauzen te binden.
  2. Pocheren is een uitstekende kookmethode: de vis word verzacht in water of groentebouillon dat onder het kookpunt is, hierdoor worden de waardevolle voedingsstoffen behouden.

Noorse gerechten > Gebraden gehaktballen > Karbonade > ingredienten en bereiding

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g rundergehakt (oorspronkelijk elandgehakt)
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 3 geplette jeneverbessen
  • 0,25 theelepel gember
  • 0,25 theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 150 ml room
  • 1 ei, olie voor het bakken

Bereiding van gebraden gehaktballen op Noorse wijze

Doe de ingrediënten met uitzondering van het ei in een kom en roer het voorzichtig door elkaar, maar zorg dat alles goed door elkaar is. Voeg het ei aan het einde toe en kneed een gladde massa. Maak van de goed gemengde ingredienten ballen (80 g/stuks) en druk ze lichtjes een beetje platter. Verwarm de olie in een braadpan en braad de ballen aan beide kanten goed bruin. Ze mogen voor de liefhebber gerust iets donker bruin zijn.

Tip

  1. Als bijgerecht aanbevolen: geroosterde ui, bosbessen, aardappel of salade.
  2. Een in de schil gekookte aardappel is een heerlijke aanbeveling.
  3. Voor de friet liefhebber is zelf frietjes bakken ook goed.

 

Meer gerechten uit Noorwegen :

http://artikelsschrijven.nl/2013/noorse-gerechten/

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *