Speltbrood bakken: zelf speltbrood bakken in oven en broodmachine

Ik heb net een heerlijk speltbrood gebakken, het recept van dit speltbrood heb ik zelf geschreven, je kunt het speltbrood makkelijk zelf bakken in de oven of broodmachine.

Speltbrood bakken

Mijn speltbrood is prima

Speltbrood bakken: zelf speltbrood bakken in oven en broodmachine

Allereerst schrijf ik hier de ingrediënten op die je nodig hebt voor dit speltbrood, zelf bak ik 70 % in de broodmachine en 30 % in een blik, beide beschrijvingen zal ik meenemen in mijn verhaal zodat er voor elk wat wils is. Speldbrood en volkorenbrood worden veelal gebakken met de helft volkoren of speltmeel, maar ik neem meestal 100 % volkoren of 100 % speltmeel. Recent ben ik helemaal overgestapt op speltmeel !!

Wat is een speltbrood

Speltbrood is een brood wat wordt gebakken van speltmeel, en speltmeel is een speciaal soort tarwe, meestal wordt het oertarwe of oergraan genoemd. Speltbrood bevat minder fytaten, fytaten binden mineralen aan zich, en daardoor worden die mineralen minder goed opgenomen. Daarom is speltbrood beter dan volkorenbrood, met minder fytaten meer opname van mineralen, daarom neem ik 100 % speltmeel en geen witmeel.

Speltbrood bakken

Recept speltbrood de ingrediënten

 • 600 gram speltmeel
 • 7 gram instant gist
 • 1 theelepel zout
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei goed losgeklopt
 • 500 gram yoghurt (de dikte van de yoghurt kan het deeg beinvloeden) dunne yoghurt 450 gram
 • 1 standaard borrelglaasje zonnebloemolie of olijfolie
 • 1 theelepel vitamine C poeder (indien aanwezig) anders laten vervallen

Zorg dat de ingrediënten op temperatuur van minimaal 20 graden zijn, ook alle spullen die met het deeg in aanraking komen zo als het werkblad, maar liefst ook de temperatuur in huis.

Speltbrood bakken

Spelt brood deeg klaarmaken

Doe de ingrediënten in de goede volgorde in de broodmachine, dit volgens het boekje van de machine, daarna starten op de stand volkoren. Of start op de kneden en rijzen stand

Strooi wat meel op het werkblad voor het kneden. Met de hand het deeg kneden op het warme werkblad, graag 15 tot 20 minuten kneden, afhankelijk van de yoghurt  kan het zijn dat het deeg kleverig blijft. Neem dan wat extra speltmeel om het plakken op te lossen, zodat je makkelijk kunt kneden. Daarna tochtvrij en warm wegzetten, minimaal 60 minuten eventueel tot 75 minuten.

Haal het deeg daarna uit de machine of de schaal, strooi wat meel op het werkblad, en kneed het deeg nog 10 minuten stevig door. Neem een broodblik en vet het in, zelf heb ik blikken die ik niet in hoef te vetten, is volgens mij een cakeblik maar lukt altijd goed.

Maak nu een rechthoek van het deeg die even lang is als het broodblik, rol nu de rechthoek op en de uiteinden vouw je onder het deeg en wel met de naad naar onderen. Laat nu het deeg in het broodblik nog 30 minuten tot liefst 45 minuten rijzen, eigenlijk tot het deeg de bovenkant van het blik bereikt heeft.

Speltbrood in de broodbakmachine: nu gaan we zelf speltbrood bakken

Als het rijzen bijna voorbij is, doe dan de oven aan op 220 graden. Laat het deeg 5 minuten tot rust komen, strooi wat meel over de bovenkant en plaats het dan in de oven, bak het brood een kwartier op 220 graden, om daarna op 200 graden nog eens 20 tot 25 minuten te bakken. Als het brood goudbruin van kleur is, en hol klinkt als je erop klopt, dan is het brood goed. Laat het na het bakken op een rooster afkoelen, als het helemaal is afgekoeld dan doe ik het brood altijd in een plasticzak, en leg deze niet helemaal gesloten in de broodtrommel, maar het brood mag absoluut niet meer lauw of warm zijn. Uit de broodmachine is het brood soms wat vochtig, als het uit het blik komt, dus altijd zo snel mogelijk uit het blik halen. Eerst bakte ik weleens ’s nachts maar dan was het brood helemaal nat als het uit het blik kwam, nu bak ik alleen als ik het uit het blik kan halen, direct als het klaar is.

Nog wat info bij dit speltbrood bakken recept: speltmeel

Speltmeel is feitelijk geen tarwesoort, maar speltmeel is een graan, en wel een graan wat in het verleden veelal gebruikt werd door de bakkers, voordat de zoals nu gebruikte ruwe massa tarwe werd gekweekt. Spelt meel is heel gezond en ik zou aanraden om altijd speltmeel te gebruiken, dus geen witmeel of volkorenmeel, maar goed dat is uw eigen keuze.

Mensen die met de hand kneden zullen ook merken dat spelt meel heel wat lichter te kneden is, ook is het lichter te verteren en dus gezonder. Ook zitten en blijven er meer vitaminen en mineralen in het speltmeel aanwezig

Bijkomend voordeel is dat speltbrood een heerlijk zacht en luchtig brood is, persoonlijk vind ik het veel lekkerder dan volkorenbrood, ik stap dus over op speltmeel en ga al mijn recepten proberen met spelt meel. Binnenkort ga ik koekjes bakken van speltmeel.

Succes met bakken en smakelijk eten!

Meer bakken met speltmeel : Klik hier

Comments

 1. goedenavond ,

  Ik lees zo juist dit “”spelt deeg brood recept.
  moet deze yoghurt er zeker door ??

  of kan het ok zonder ? of anders ?

  graag hoor ik even
  b v dank groetjes Elly

   1. ojee mijn man heeft een gruwelijke hekel aan yoghurt
    en z’n maag komt er van in opstand .
    maar nu vraag ik mij af zou dat misschien met dit brood bakken mee kunnen vallen ?
    ik weet niet in hoever de smaak daar van aan wezig is ?

    kan het natuurlijk altijd proberen ,

    fijn dat je zo snel antwoorde ,

    dank je
    m vr groet Elly

 2. Goeden morgen Joselien,

  Ja als ik het brood ga bakken dan moet hij wel even weg zijn

  in ieder geval hem niet laten zien waar ik mee bezig ben .

  alleen daar om wil ik het al graag uit proberen

  wie weet ,

  groetjes Elly

  1. Net de spullen gereed gezet, over een uur als ze op temperatuur zijn flink kneden. Dan rijzen en na de middag het brood bakken, had alleen geen eieren in huis, dus zonder ei. Had even geen zin om naar buiten te gaan, want ik ben net beter, en hier is de lucht grijs en sneeuwt het flink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *