Tulband bakken: recept voor tulband en kerststol te bakken

Heb net een heerlijke tulband gebakken, na diverse keren proberen heb ik een recept gemaakt wat voor mij goed is, wel wil ik de kleur en de zachtheid van het tulbandbrood  nog iets aanpassen. Met of zonder broodmachine beschreven.

011

Tulband bakken: recept voor tulband en kerststol te bakken

Al enige tijd ben ik bezig om een recept voor tulband te maken, maar nu heb ik het begin gevonden waar ik op verder wil bouwen, de kleur is goed en de structuur is redelijk zacht. De tulband was heerlijk van smaak en ook de korst en de uitstraling waren zeer goed.

Ingredienten voor het recept van de tulband

 • 500 gram bloem of witmeel
 • 2 standaard borrelglaasjes zonnebloemolie
 • 2 zakjes puddingpoeder vanille 2 x 40 gram
 • 1 zakje gist 7 gram mag instant gist zijn
 • 2 theelepels zout
 • 375 ml lauw water 25 graden
 • 250 gram rozijnen eventueel tot 350 gram
 • 2 eieren
 • 30 gram suiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 1 zakje backpoeder

Het gereedmaken van het tulband deeg met de broodmachine

Zelf doe ik alles in de broodmachine in de volgorde die de machine wenst, dus na 1 uur een 30 minuten is alles klaar. Daarna maak ik het aanrechtblad warm om het deeg flink te kneden, om daarna het deeg in een grote tulband vorm te doen, eerst na het kneden nog 45 minuten tot een uur laten rijzen op een warme tocht vrije plaats, om daarna af te bakken in de oven op een temperatuur van maximaal 160 graden. Let wel goed op want in mijn oven moet ik altijd veel korter bakken, dus bak eerst 60 minuten en kijk dan of de tulband al goed van kleur is, beter zo dan een te donkere korst. Alternatief is om de tulband op de cakestand in de broodmachine direct op het bak programma te bakken, maar dan heb je wel die rare broodmachine vorm, maar het is wel mogelijk want ik doe het ook wel eens.

Het tulband deeg maken zonder broodmachine

Maak het aanrechtblad warm voor het kneden, bijvoorbeeld door een grote pan met water van 40 a 50 graden, op een theedoek op het blad te zetten. meng daarna alle ingredienten door elkaar en kneed ze ruim door elkaar, graag minmaal 20 minuten. Zorg wel dat het deeg niet aan de handen blijft plakken tijdens het kneden, bloem kan het plakken doen ophouden, neem dus bloem om plak te voorkomen. Zet daarna het deeg 1 uur op een warme(25 tot 30 graden) tocht vrije plaats en laat het deeg 1 uur rijzen Vervolgens een beetje bloem op het blad strooien, en nogmaals 10 minuten doorslaan en kneden, en dan in de bakvorm doen en werderom een uur laten rijzen. De oven mag op 160 graden en de tulband mag gebakken worden in de middelste stand 90 minuten, maar let op want in mijn oven is 90 minuten veels te lang, bak eventueel eerst 60 minuten en kijk of de kleur goed is, later kun je direct de juiste tijd instellen als je het eenmaal weet hoelang de tulband in de oven moet.

Kerststol bakken en gereedmaken

Al diverse jaren maak ik kerststollen, maar aangezien ik niet van spijs hou en de gezinsleden de spijs ook niet missen, bak ik stollen zonder spijs. En om het nog eenvoudiger te maken neem ik het zelfde recept als de tulband van hierboven, dus ik doe helemaal de zelfde werkwijze, in de broodmachine of met de hand.

Het kneden van de kerst stol

Na de eerste 60 minuten rijzen neem ik het deeg, strooi wat meel op het aanrechtblad en kneed het deeg flink door. Deel nu het deeg in 2 gelijke stukken en maak deze met de hand plat en breed, eventueel mocht je van spijs houden leg deze eerst in het midden van het deeg, sla het deeg dubbel en maak de stol vorm af. Daarna 60 minuten laten rijzen om vervolgens af te bakken in de oven op 160 graden, de baktijd is normaal 30 minuten maar in mijn oven is 20 minuten ruim voldoende.

Kerststol of tulband bakken

Dit jaar maak ik regelmatig tulband in de vorm van een kerststol, het is maar wat je lekker vindt en een stol is een mooie vorm, met dit recept kun je dus alle kanten op dus maak er wat moois van. De foto in dit artikel is van mijn pas gebakken kerststol ook wel februaristol.

Ik wens je veel bak plezier en smakelijk eten !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *