Whisky: schotse whisky Ierse whiskey en Amerikaanse Canadese whisky en de produktie

Whisky een sterke drank van rond 65 % In dit artikel alles over whisky van produktie, proeven, merken, naam, schrijfwijze en hoe drink je whisky, verder schotse whisky, Ierse whisky en Canadese whisky. Whisky is kwaliteit ! whisky uit schotland

Whisky: schotse whisky Ierse whisky en Amerikaanse Canadese whisky en de produktie

Whisky is een sterke drank die hoofdzakelijk gemaakt wordt in Schotland, Ierland en Canada, whisky heeft een alcohol percentage van rond de 65 %, en word veelal gedronken in een glas zoals hierboven en dan met ijsklontjes. Maar ook wordt whisky natuurlijk veel puur gedronken !

In dit artikel worden de volgende punten behandeld :

  • De globale produktie van whisky
  • Schotse whisky en bijzonderheden
  • Ierse whiskey en bijzonderheden
  • Amerikaanse en Canadese whisky en bijzonderheden
  • Alle soorten whisky
  • Het drinken van whisky

De Globale produktie van whisky

De echte whisky wordt gemaakt of beter gezegd gedistileerd uit graanbeslag. Graanbeslag bevat een gemoute gerst en daar wordt een soort zwaar wort/maltbier van gemaakt door fermentatie onstaan uit de suikers dit bier, dat nodig is om whisky van te distileren. Dit bier heeft een alcohol percentage van ongeveer 7,5 %, en is dus de basis  vloeistof die nodig is om whisky van te distileren. Bij het distileren van dit bier wordt de alcohol van het water gescheiden, beiden hebben een verschillend kookpunt dus worden op deze manier gescheiden. Als dit proces gedaan is dan is in principe de whisky als produkt al ontstaan, maar voordat deze vloeistof de naam whisky mag dragen, moet deze geruime tijd op houten fust gezet worden. Dat fust zijn houten vatten

  • Het fermenteren neemt ongeveer 75 uur in beslag
  • Na 40 uur heb je een alcohol drank
  • Die 35 uur meer zijn nodig om de grasachtige bloemige smaak te krijgen
  • Daarna gaat de vloeistof in Bourbon vatten, en wel Amerikaanse Bourbon vatten
  • Deze vatten zorgen voor een langzame rijping
  • Zijdeachtige soepelheid is wat whisky nodig heeft als smaak
  • Een turfachtig aroma is helemaal om van te dromen
  • Verder geven Europese vatten een veel donkerdere kleur aan de whisky
  • Eikenhout is de houtsoort  van deze vatten
  • Moren en monniken noemden het distillaat ‘aqua vitae’ of levenswater
  • Whisky wordt gemaakt van water, gerst en gist
  • Het ontkiemen van de gerst of andere granen in water heet mouten
  • Hierbij wordt het zetmeel omgezet in suikers
  • Wales, Nieuw Zeeland en Japan zijn opkomende whisky landen

Het proces om whisky te maken is over heel de wereld vrijwel het zelfde, maar wel zijn er heel veel verschillen in het eindresultaat. Door gebruik van andere ingredienten en rijping en stooktechnieken, en de plaats waar de distilleerderij staat kunnen grote verschillen geven. Zo zijn er veel distilleerderijen die hun vatten op verschillende plaatsen in het land uitzetten, om zodoende andere of verschillende resultaten te bereiken.

Schotse whisky en bijzonderheden

Even als met Champagne is de naam Scotch whisky wwn naam die alleen mag gebruikt worden voor schotse whisky, en de regels die daar in Schotland voor zijn gemaakt, deze naam wordt door de Europese erkend als de enige. De regels worden dus door Schotland zelf bepaald.

  • Whisky uit Schotland schrijf je : whisky en het meervoud is whiskeys
  • Whisky gebieden in Schotland :
  • Island, Speyside, Highland, Lowland, Islay en Campbeltown
  • In de zestiende eeuw produceerden schotse boeren al op grote schaal whisky
  • In 1755 werd voor het eerst het woord whisky gebruikt
  • Vanaf de 20e eeuw is de schotse whisky de meest gevraagde whisky
  • In Schotland wordt de mout gedroogd door turfrook

Ierse whiskey en bijzonderheden

De Ierse whiskey wordt gemaakt uit tarwe, haver en rogge, een groot verschil met Schotse whisky is dat Ierse whiskey niet de rooksmaak kent, Ierse whiskey wordt drie keer gedistileerd en wordt niet geëest. De Connemara Single Malt Irish Whiskey is een uitzondering en heeft weer wel de Schotse kenmerken.

  • De spelling voor Ierse whisky is : Whiskey
  • Bekende Ierse Blend Whiskeys :
  • Jameson, Inishowen, Crested Ten, Clontarf Black, Power’s, Tullamore Dew, Midleton Very Rare en Paddy Old Irish Whiskey
  • Enkele Single Malts :
  • Red Breast, Bushmills, Connemara, Tyconnell, Clontarf en Locke’s 8 Year Old
  • In Irish Coffee wordt standaard Ierse whiskey gebruikt
  • Ierse whiskey is ouder dan de schotse whisky
  • Er wordt gezegd dat de eerste whiskey in Ierland is gedistilleerd
  • Ierse missionarissen hebben op hun reizen de techniek van het distilleren ontdekt en daarna in Ierland verspreidt
  • In de 19e eeuw importeerden Ieren het whisky stoken in de Verenigde Staten
  • In Ierland wordt de mout gedroogd door hete lucht
  • Hoog gelegen gebieden in Ierland zijn zeer geschikt voor de beste granen

Amerikaanse en Canadese whisky en bijzonderheden

De Grainwhisky’s en de andere soorten Amerikaanse whisky worden gemaakt door continue te distilleren in het kolommendistilleertoestel. Ook wordt in het graanbeslag meer dan de helft mais gebruikt, deze wordt eerst gekookt. Er wordt verder veel minder gerst gebruikt, en ter vervanging meer rogge, waar ook de zoete smaak uit voortkomt. In Canada wordt veel meer rogge gebruikt, wat de smaak van de whiskey verfijnd.

  • Hier mogen de vaten slechts éénmaal gebruikt worden
  • De Canadezen schrijven whisky
  • De Amerikanen whiskey
  • Bourbon whisky wordt in Amerika gemaakt

Alle soorten whisky

Single Malt Whisky

    • Dit is de meest exclusieve whisky, deze wordt gemaakt uit hoofdzakelijk gerst
    • Deze wordt niet gemengd en is dus van één distilleerderij
    • Wel worden diverse jaargangen gemengd
    • De jongste jaargang wordt vermeldt op de fles
    • De prijs is hoger dan bij de grain en blended whisky
    • Enkele namen van deze whisky : The Glenlivet, Highland Park en Glenfiddich

Vatted Malt Whisky

    • Verschillende Single Malt Whiskies vermengd zijn Vatted Malt Whiskies
    • In bepaalde streken worden dus whiskies van verschillende distilleerderijen gemengd
    • Daarom staat er dan geen naam van een distilleerderij op de fles

Grain Whisky

    • In Grain Whisky worden meerdere granen gebruikt
    • Deze whisky rijpt sneller en is goedkoper
    • Mais en rogge worden ook gebruikt in deze whisky
    • Bij één graansoort heet deze Single Grain Whisky
    • Black Barrel is een voorbeeld van dit soort whisky

Blended Whisky

    • Single Malt Whisky en Grain Whisky gemengd dan spreekt men van Blended Whisky
    • Dit is de meest verkochte whisky
    • Een Blend Whisky heeft de meest constante smaak en kwaliteit
    • Enkele bekende merken Blend Whisky : Ballantine’s, Johny Walker en Famous Grouse

Het drinken van de whisky

  • In Engeland drinkt men de whisky veelal puur
  • Whisky met ijs is een Amerikaanse gewoonte
  • Ierland heeft de gewoonte om whisky te drinken met water of bronwater
  • Ook gebruikt men whisky in longdrinks en cocktails

Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *