Wijn wijnbouw en het snoeien en bewerken van de wijnrank

Leuk overzicht van de werkzaamheden in de wijnbouw, die elke wijnboer door het jaar heen moet doen, van januari tot december, en een prive werkplan voor de wijnstok.

wijndruiven

Wijn wijnbouw en het snoeien en bewerken van de wijnrank

De werkkalender van de wijnboer beschreven per maand, beginnende in januari en eindigende in de maand december. Vervolgens de aanplant en het preciese onderhoud van de rank of druivelaar :

 • Werkkalender van de wijnboer en de wijnstok
 • Druiven planten en in welk jaargetijde
 • Druiven snoeien hoe en wanneer
 • Wijngaard en het onderhoud van de druif
 • Het oogsten van de wijndruiven

Werkkalender van de wijnboer over wijnstok

Vanaf de aanplant tot de zomer en daarna tot het einde van het jaar heeft de wijnboer heel wat werkzaamheden om de druiven te onderhouden, omdaar na te oogsten en een lekker wijn in de fles te krijgen. Allereerst volgt hier een opsomming van de werkzaamheden in gronologische volgorde van het jaar :

Januari

Vroeger was het de gewoonte om de wijndruiven te snoeien van St-Vincentius, dat was dus vanaf 22 januari, tegenwoordig is de tijd voor te snoeien meer vanaf eind november tot maximaal half februari. Naast het snoeien is het van belang om alle machines en handwerktuigen goed schoon te maken, heel geschikt omdat in de stille maanden te doen.

Februari

De laatste hand leggen aan het snoeien van de druivelaars, machines moeten klaar zijn voor gebruik, en het bestellen van spuitmiddelen mag niet vergeten worden.

Maart

De natuur begint te ontwaken en de grond kan geploegd worden als deze niet meer bevroren is, zodoende krijgt de ondereinden van de druif lucht en licht, wat heel belangrijk is voor de groei. In vroeger tijden was het ook belangrijk om de vatten regelmatig te controleren en deze vol te houden, ook de stoppen moesten kraak helder en schoon blijven.

April

Het ploegen afronden en de wijgaard opruimen is heel belangrijk, alle takken en stoken verzamelen en verbranden om ziektes te voorkomen.

Mei

In mei is nachtvorst een voortdurend probleem, soms is het nodig om warme lucht door de wijngaarden te laten trekken, diverse kachels of vuren kunnen daarbij helpen, de wijnboeren moet dan in de nacht regelmatig waken. Ook moet de grond weer geploegd worden om overmatig onkruid te stoppen. langzaam aan dient er gespoten te worden tegen oidium en meeldauw.

Juni

De wijnstokzal vanaf eind mei en in de maand juni bloeien als de temperatuur ruim boven de 15 graden komt, de situatie van het weer wordt een heel belangrijk punt, hoe rustiger en hoe warmer des te beter het is. Na de bloeiperiode worden de nieuwe ranken gedund en opgebonden. Spuiten tegen oidium.

Juli

Lange ranken bijsnoeien dan blijft de wijnrank zijn energie in de vruchten steken. Spuiten met kopersulfaat, gebluste kalk en water, dit noemt men ook wel de Bordeauxse pap. Bij warm weer geen wijn verzenden, dus in de zomer maanden zo weinig mogelijk wijn vervoeren.

Augustus

Onkruid onder controle houden, en lange ranken bij snoeien. De druiven beginnen kleur te bekennen, witte en blauwe druiven kunnen onderscheiden worden langzaam aan. Alle machines, werktuigen en fusten moeten brandschoon zijn voor de naderende oogst, daar zit ongedacht heel veel werk in !

September

Het is belangrijk dat er in september weinig vogels en kinderen in de wijngaard komen. Veel zon en warmte is nu belangrijk om tot een goede oogst te komen. Voor wijnboeren die met houten vaten werken deze alvast vullen met water zodat ze soepel worden. Eind van de maand kan de oogst langzaam aan beginnen.

Oktober

Otober is de echte oogst maand, zo rond de derde week oktober, dan moeten de druiven eraf zijn. Het bemesten kan nu gedaan worden, de druiveschillen en afval zijn daar zeer geschikt voor.

November

Het bemesten afwerken en de beginnen met de ranken te snoeien, de wijgaard wordt weer geploegd, en de ondereinden van de druiveplant worden bedekt tegen de kou.

December

De wijngaard op orde leggen na regenval en oogst, weggespoelde delen herstellen. Doorgaan met snoeien.

Druiven planten en in welk jaargetijde

Het planten van de druivelaar of wijnstok is heel belangrijk, in de wijngaarden is het natuurlijk anders, maar prive is de plaats en de grond heel belangrijk. De druif kan temperaturen van -15 tot – 20 verwerken maar beter is om hem op een beschutte plaats te planten, dus bijvoorbeeld tegen een muur op het zuiden is helemaal perfect. Planten van de druivelaar kan van november tot eind februari, alleen als er geen vorst is.

Druivelaar planten met alleen wortels, twee maanden voor het planten :

Voor het planten is een plantgat nodig van 50 x 50 x 50 cm, doe een volle bemesting in het gat en doe het gat weer dicht, plaats stokken en dragers. Als je de plant of planten gekocht hebt open het plantgat, knip gebroken wortels af en kort de andere wortels enige centimeters in, dompel de wortels in mestaarde. Neem nu een rechte stok en leg die dwars over het plantgat, maak op de bodem van het plantgat een klein bergje en plant nu de wijnstok bovenop dat bergje zodat de entplaats boven de stok blijft. Vul de kuil met de rest van de grond, maar zorg voor een gietrand, en geef de plant water

Druivelaar planten met kluit :

Maar een plantgat even als hierboven en zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de grond, verder is de behandeling het zelfde als met de plant met alleen wortels. De plantafstand is in de rijen 1 meter tot 1 meter 20, langs muren zou ik 2 tot 3 meter rekenen.

wijnstok

 Druiven snoeien hoe en wanneer

Voor het snoeien van een wijnstok komt nogal wat kijken, na het planten dien je de plant te snoeien vanaf de entplaats, dan neem je even boven de eerste knop en snoeit daar de rechte hoofdtak af. Nu is het van belang dat je gaat bepalen hoe de groei verder moet, wil je 1 hoofdtak of wil je 2 takken, 1 naar rechts en 1 naar links zoals op de schets hierboven. Vervolg snoei moet altijd plaats vinden bij enkele prive wijnstokken van januari tot eind februari, het liefst als er geen vorst is.Wijndruiven bestaan meestal uit 1 hoofdtak die in meerder ranken vertakt, op iedere rank zijn vanaf de basis 3 of 4 aparte bladeren. Voor goed snoeien raad ik een boek aan over fruit in de tuin, daar kun je exact lezen en zien hoe te doen bij het snoeien.

Wijngaard en het onderhoud van de druif

Tijdens de bloei (mei juni) en groei kun je de wijnstok beschermen met een net tegen vogels, vanaf het moment dat de druiven kleur krijgen, echter vind ik dat niet zo mooi voor het zicht maar maak daar zelf een keuze. Hou verder de grond rond de druivelaar kaal. Een druif maak veel niet bruikbare scheuten, je zult dus moeten bij snoeien in de zomer, doe dit volgens de voorbeelden in je boek.Wil je geen spuitmiddelen gebruiken dan kun je fruitzakken kopen en die rond elke tros binden, de fruitzakken zijn speciaal voor dit doel ontworpen, maar het zicht van de mooie druiventros is weg. Hou de wijndruiven goed in de gaten, en indien nodig snel spuiten, voor het behoud van je vrucht.

Het oogsten van de wijndruiven

Oogsten kan al vanaf half augustus naar gelang je de druiven goed vindt, voor wijn moet je rekenen op oogsten eind september begin oktober. Druiventrossen goed houden kun je op een temperatuur van rond de 4 graden met een luchtvochtigheid van rond de 90 % en op een donkere plaats. Knip aan elke tros een stukje wijnrank mee, 3 centimeter aan elke kant van de tros zorgt er voor dat de druiven langer houdbaar blijven.

Comments

 1. Geachte,
  Waar kan ik een machine vinden om de druivenlaars tegen de draden vast te maken.
  normaal gebeurd dit manueel, doch ik weet dat hiervoor gemakkelijke handelbare machines te koop zijn.
  bedankt voor een antwoordje
  Ivo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *