Zelf broodjes bakken zoete zachte witte broodjes bakken

Zelf zachte witte broodjes bakken een recept voor tien broodjes, eventueel kun je het recept maal twee doen om er twintig te hebben.

broodjes bakken

Zelf broodjes bakken zoete zachte witte broodjes bakken

In dit artikel :

  • Broodjes bakken recept voor zoete witte broodjes
  • Het deeg maken voor de broodjes
  • Zelf de broodjes bakken
  • Zoete broodjes bakken voor het ontbijt

Allereerst het recept is door mij zelf samen gesteld, en het mengen en rijzen doe ik in de broodmachine, maar dat kun je eventueel ook handmatig doen.

Broodjes bakken recept voor zoete witte broodjes

Wat heb je nodig voor het recept voor deze lekkere licht zoete broodjes :

150 ml melk

2 kleine eieren

340 gram bloem

1 zakje instant gist 5 of maximaal 7 gram

1 en halve theelepel zout

Halve theelepel poedersuiker

1 zakje vanille suiker

75 gram roomboter

Eventueel een beetje melk voor het glazuur

Het deeg maken voor de broodjes

Zorg dat de ingrediƫnten voor de broodjes op kamer temperatuur zijn, zorg dat de kamer minimaal twintig graden is, en de spullen die in aanraking komen met het deeg ook op temperatuur zijn. Koude geeft een schrik reactie aan het deeg, en is nadelig voor een goed resultaat. Doe alle ingrediƫnten in de broodmachine in volgorde welke gewenst is voor uw machine en zet de machine aan op de meng en rijzen stand, na 130 minuten zal het deeg gereed zijn. Voor handmatig het deeg goed mengen en ruim 15 minuten stevig kneden, zorg dat het deeg niet plakkerig is, dan enige bloem toevoegen. Laat het deeg op een rustige warme en tochtvrije plaats 30 40 minuten rijzen.

Maak ondertussen de bakplaat gereed door er bakpapier op te leggen, ik ben voorstander van bakpapier, eventueel kun je dat papier meerdere keren gebruiken, het milieu is er mee gediend !!

Als het rijzen voorbij is neem dan het deeg, strooi eerst wat bloem op een werkvlak wat minimaal 20 graden is, en kneed het deeg nogmaals flink door, maak daarna ongeveer 10 aparte bolletjes en leg deze op de bakplaat. Zet tussen de deeg bolletjes een paar borelglasjes, en leg nu twee theedoeken over de bakplaat en zet deze 30 minuten op een warme tochtvrije plaats. Natuurlijk kun je ook andere vormen aan de broodjes geven !

Zelf de broodjes bakken

Na de tweede keer rijzen kan de bakplaat in de oven op 200 graden, normaal moeten de broodjes 15 a 20 minuten in de oven, maar afhankelijk van verschillende ovens, hou de broodjes goed in de gaten. In onze oven is 9 minuten genoeg om goud bruine broodjes te hebben die goed gaar zijn, dus ga uit van wat je ziet, anders kan het zijn dat ze te donker worden of zelfs verbranden en dat zou jammer zijn. Als de broodjes goed zijn de oven uit schakelen en de klep of deur open zetten zodat de temperatuur flink daalt, na enig acclimatiseren de broodjes uit de oven halen en zijn ze klaar om te eten, dus enigszins warm of eventueel af laten koelen.

Zoete broodjes bakken voor het ontbijt

Daar dit zoete broodjes zijn kun je ze het beste als ontbijt eten, of bij een gerecht waar zoete broodjes bijpassen, eet ze niet onbewust bij andere dingen want dan vallen ze tegen. Voor niet zoete broodjes kun je eventueel de poedersuiker en de vanille suiker er uit laten, daarnaast zou ik dan ook water i.p.v. melk en een ei minder in het deeg doen.

Smakelijk eten toegewenst en succes met het bakken !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *