Cupcakes maken: cupcakes basisrecept cupcakes versieren meer cupcakes recepten

Cupcakes maken is in Nederland echt een rage geworden en daarom schrijf ik in dit artikel over cupcakes, de ingrediënten van cupcakes, het basisrecept van cupcakes en andere recepten, de versiering van cupcakes en hoe men het beste cupcakes kan bewaren.

Cupcakes

Cupcakes maken: cupcakes basisrecept cupcakes versieren meer cupcakes recepten

Wat zijn cupcakes 

Het woord “cupcake” is een Engels woord en het houd een klein gebakje in dat overwegend in een aluminium of een papieren vormpje wordt gebakken en het gebakje wordt dan daarna versierd. Waarschijnlijk is de naam ontstaan omdat het gebakje vroeger niet in een aluminium of een papieren vormpje werd gebakken maar daarvoor in de plaats een kopje werd gebruikt. Door zijn high-tea is Engeland zeer bekent en hierbij worden ook veel verschillende soorten cupcakes geserveerd. De cupcakes worden overwegend van bloem, boter, eieren en suiker gemaakt en een beetje melk of water wordt er soms ook nog aan toegevoegd. Veel mensen vinden het maken van cupcakes vooral leuk omdat ze door de vele verschillende mogelijkheden bij het bakken en het versieren hun creativiteit kwijt kunnen.

Het basisrecept voor cupcakes 

Het basisrecept voor het maken van cupcakes is zeer eenvoudig en op deze manier kunnen er snel lekkere en mooie cupcakes gebakken worden. Wanneer het recept goed gevolgd wordt dan is het resultaat heerlijke luchtige cupcakes.

Ingrediënten cupcakes

Deze ingrediënten zijn voor minstens 12 cupcakes

 • 125 gram zelfrijzend bakmeel of 119 gram bloem en 6 gram bakpoeder
 • 125 gram roomboter
 • 125 gram kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels melk

Het is zeer van belang om te zorgen dat de ingrediënten allemaal op kamertemperatuur zijn om zo het beste resultaat te verkrijgen.

De bereiding van de cupcakes 

De oven op 170 ºC voorverwarmen, zorg dat het rooster in het midden van de oven is en zet de ingrediënten gereed. De cupcakes blijven beter in vorm bij het gebruik van een cupcake bakblik en de vormpjes kunnen ook makkelijker met het beslag gevuld worden. Het cupcake bakblik met de vormpjes er in gereed zetten. Om een goed beslag voor cupcakes te krijgen is het heel erg van belang dat de hoeveelheden van de ingrediënten precies en correct worden afgewogen.

De roomboter in kleine stukjes snijden, de stukjes in de mixerkom doen en de zorgvuldig afgewogen kristalsuiker met tussenpozen toevoegen. De mixer ondertussen op de middelste snelheid laten mixen om te zorgen dat de opname van de suiker goed gebeurd en uit het geheel een luchtig mengsel ontstaat. De eieren een voor een toevoegen, het ei dat is toegevoegd eerst goed op de middelste snelheid door het mengsel mixen, voordat het andere ei wordt toegevoegd. Voeg wanneer het toevoegen en het mixen van beide eieren gedaan is het zelfrijzend bakmeel beetje voor beetje toe en mix het steeds goed op de middelste stand door het mengsel zodat er een luchtig beslag ontstaat. Wanneer alle melk toegevoegd is is het tijd om de melk erbij te gieten, dan het beslag goed op de middelste stand nog ongeveer 1 minuut door mixen en dan ontstaat er een mooi luchtig en glad beslag.

Het blik met de vormpjes pakken, een eetlepel pakken en de vormpjes voor twee derde met beslag vol scheppen. Als je een tweede spatel of lepel gebruikt dan kan dat helpen om het beslag van de eerste lepel te krijgen. De bovenkant van het beslag dat in de vormpjes zit mooi glad en plat strijken zodat het later goed kan worden versierd.

Lekker cupcakes bakken 

De vormpjes los of in het bakblik in het midden van de warme oven zetten en de cupcakes mooi bruin en goed gaar bakken in ongeveer 20 tot 25 minuten. De ovendeur ondertussen niet openen, om te voorkomen dat de cupcakes inzakken. Als de cupcakes 20 minuten in de oven zitten, dan de ovendeur open doen en in de cupcakes prikken met een houten prikker om te controleren of de cupcakes al goed zijn. Ze kunnen uit de oven worden gehaald, wanneer er aan de houten prikker geen nat beslag meer blijft plakken. Als er aan de houten prikker wel nat beslag blijft plakken dan de cupcakes nog 5 minuten langer in de oven bakken en na die 5 minuten weer controleren of ze nu wel goed zijn. De tijd die de cupcakes moeten bakken kan afwijken van de baktijd die aangegeven is, omdat iedere oven verschillend is.

Het afkoelen van de cupcakes 

Nadat de cupcakes na het bakken uit de oven zijn gehaald moeten ze even een paar minuten rusten om ze af te laten koelen. De cupcakes daarna heel voorzichtig zo uit het bakblik halen dat de (papieren)vormpjes niet beschadigd raken, ze dan verder laten afkoelen nadat ze op een koel rooster zijn gezet. Als de cupcakes eigenlijk een beetje te bol zijn van boven, dan kun je er als ze nog in het bakblik staan voor 1 minuut een kleine snijplank op leggen. Wanneer de kleine snijplank er dan na die minuut af wordt gehaald dan zijn de cupcakes heel wat platter en dat vergemakkelijkt het werken tijdens het versieren.

Wanneer de cupcakes helemaal zijn afgekoeld dan kan het versieren ervan beginnen. Voor dat versieren zijn er ontelbaar veel mogelijkheden, en van de meest gebruikte mogelijkheden kun je meer lezen onder het kopje cupcakes versieren.

Het bewaren van de Cupcakes

In een luchtdichte doos kunnen cupcakes het beste bewaard worden. Als je ze bakt, af laat koelen en dan in de doos doet, dan kunnen ze minstens drie dagen worden bewaard. Cupcakes kunnen op kamertemperatuur worden bewaard, maar als ze zijn versierd dan is het beter dat ze in de koelkast worden bewaard. Cupcakes die je in de koelkast hebt gezet moet je wel minstens een half uur voordat ze worden geserveerd eruit halen, zodat ze bij het serveren op kamertemperatuur zijn. Dit is heel belangrijk want cupcakes smaken het best als ze op kamertemperatuur zijn.

Kun je cupcakes invriezen 

Cupcakes kun je ook invriezen. Als je ze in wilt vriezen dan moet je ze als ze vers zijn gebakken apart in een diepvrieszakjes doen of je kunt ze ook in een luchtdichte doos doen. Cupcakes zijn in de vriezer ongeveer een maand houdbaar, de smaak wordt daarna steeds minder. Als je de cupcakes in de vriezer doet dan is het wel belangrijk dat je ze twee tot drie uur van tevoren eruit haalt, zodat ze bij het serveren ontdooid en ongeveer op kamertemperatuur zijn. Het invriezen van cupcakes met frosting is ook mogelijk.

Het basisrecept van de cupcakes topping (botercrème) 

Deze ingrediënten zijn voor minstens 12 cupcakes:

 • 250 gram boter
 • 250 gram poedersuiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 eetlepels heet water

De bereiding van de topping 

Je klopt de boter in een kom glad, de andere ingrediënten doe je erbij en dit mengsel mix je tot een geheel. Het resultaat wordt steeds beter als je langer mixt. Door een paar druppeltjes voedingskleurstof aan de topping toe te voegen kun je de topping laten kleuren.

Dan is de topping klaar om te gebruiken om op de cupcakes te smeren, met een spuitzak te spuiten of bij het gebruik van fondant of marsepein als plakmiddel te gebruiken.

Het basisrecept van frosting 

Deze ingrediënten zijn voor minstens 12 cupcakes:

45 gram bloem

240 milliliter halfvolle melk

200 gram roomboter

200 gram poedersuiker

5 milliliter vanille extract

Voor het maken van een goede frosting is het heel erg van belang dat de ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn.

De bereiding van de frosting 

Een steelpannetje nemen en de melk en de bloem, zorg dat de hoeveelheden correct en precies zijn afgemeten en afgewogen, erin doen. Neem een garde en klop hiermee de bloem en de melk tot een glad beslag. Zet het steelpannetje dan op het vuur, breng de melk en de bloem onder aanhoudend roeren aan de kook, zet het vuur laag en roer er ongeveer 5 minuten in, zodat het niet klontert of aanbrandt, totdat de dikte van het mengsel goed is. Een manier om de dikte van het mengsel te controleren is om er een houten prikker in te steken en als die prikker rechtop in het mengsel blijft staan dan is het dik genoeg. Als de dikte van het beslag is gecontroleerd dan doe het beslag dan in een vetvrije, schone kom over, span er plasticfolie over en laat het tot de kamertemperatuur afkoelen.

De roomboter in een andere kom op middelmatige snelheid luchtig en smeuïg mixen. De poedersuiker beetje bij beetje toevoegen en voor de goede opname van de suiker zorgen. De vanille extract daar dan later aan toevoegen en goed alles door elkaar mixen. Voeg het meel-melk mengsel als het goed is afgekoeld toe en op de middelste snelheid alles nog een keer goed mixen. Dit mengsel dan goed afdekken en in de koelkast ongeveer 20 minuten tot rust laten komen en af laten koelen. Wanneer de dikte van de frosting nog niet echt bevalt en hij te dun is dan kan dat worden verholpen door er een beetje poedersuiker bij te doen. Als dat gebeurd is dan is de frosting klaar voor gebruik.

Zelf cupcakes versieren 

Cupcakes kunnen op veel verschillende manieren worden versierd:

Toppingtoef, op deze manier krijgen cupcakes een feestelijke uitstraling en het is eenvoudig om het te maken. Volgens het basisrecept een topping maken en daarmee op de cupcakes een mooie toef spuiten met een spuitzak. De smaak van de topping kan op verschillende manieren worden gevarieerd en de topping kan worden verstevigt door gebruik te maken van een beetje meer boter. De cupcakes kunnen met decoraties die eetbaar zijn worden versiert zoals bijvoorbeeld stukjes chocolade, stukjes fruit, pareltjes, hagelslag muisjes glitters en nog heel veel meer.

Icing, met behulp van icingpoeder kan een icing zelf worden gemaakt. Om de icing goed te kunnen smeren is het het beste dat die nog een beetje vloeibaar is, maar verder kan er met de dikte worden gevarieerd. Het is eenvoudig om de icing te decoreren want hij droogt niet meteen op. Voor kinderen is het heel leuk om cupcakes op deze manier te versieren.

Een icing kan op meerdere manieren worden gebruikt, wanneer de icing steviger is dan hierboven dan is het mogelijk om het te gebruiken om ermee decoraties of sierrandjes op te spuiten. De beste manier hiervoor is om mooie decoraties op bakpapier te spuiten, de decoraties minstens een dag te laten drogen  en dan als decoratie voor de cupcakes te gebruiken.

De cupcakes decoreren met rolfondant 

Van rolfondant is het belangrijkste bestanddeel is suiker. Het smaakt heel zoet en is inwit. Het is ook mogelijk om gekleurde rolfondant te kopen of om de rolfondant zelf door levensmiddelkleurstof te kleuren. De mogelijkheden met rolfondant zijn zeer vele, men kan het kneden net als klei, het kan worden uitgerold en er kunnen figuurtjes uit worden gestoken. Bij het werken met rolfondant moet je het werkblad en je eigen handen met poedersuiker bestrooien.

Om de cupcakes met rolfondant te bedekken is het nodig om een plaklaag te gebruiken. In verband met de hoge hoeveelheid vocht die er in slagroom zit is het niet verstandig om slagroom hiervoor te gebruiken, maar in plaats daarvan kan er goed chocoladepasta, botercrème of een laagje jam naar eigen keus te gebruiken. Als rolfondant droog wordt dan wordt het hard. Voor het bevestigen van figuurtjes rolfondant op de deklaag kan er een beetje water of “lijm”die eetbaar is worden gebruikt.

De cupcakes decoreren met marsepein 

Suiker en amandelen zijn de hoofdbestanddelen waaruit marsepein bestaat. In natuurlijke vorm is marsepein crèmekleurig, maar het wordt veel gekleurd verkocht en het kan ook eenvoudig gekleurd worden. Als je met marsepein werkt, dan moet je het werkblad en je handen om plakken te voorkomen met poedersuiker bestrooien. Wanneer er hierdoor witte vlekken ontstaan, dan kunnen die met water eenvoudig worden weggeveegd. Slagroom of botercreme kan als deklaag worden gebruikt als we met marsepein decoreren.

Diverse cupcakes recepten 

Perzikcupcake 

Deze ingrediënten zijn voor 12 perzikcupcakes:

 • 200 gram witte bloem
 • 7 gram bakpoeder
 • 200 gram kristalsuiker
 • 2 grote eieren
 • klein beetje zout
 • 180 milliliter zonnebloemolie
 • 130 milliliter perziksap of perziksinaasappelsap
 • 1 eetlepel natuurlijk vanille-extract of 2 zakjes vanillesuiker
 • 130 gram klein gesneden perzik

De bereiding van de perzikcupcake 

De oven op 180 ºC voorverwarmen en het rooster in het midden van de oven zetten, zodat de vormpjes of het cupcake bakblik met de vormpjes erop gezet kunnen worden. De bloem afwegen en samen met de bakpoeder boven een glazen schaal of kom zeven. Het zout erover strooien en onder voortdurend roeren met een stevige garde de suiker beetje bij beetje toevoegen. De zonnebloemolie, de vanillesuiker of de vanille-extract, de eieren en het vruchtensap in de mixerkom door elkaar mixen. Dan de beide mengsel bij elkaar voegen en tot een glad, mooi beslag mixen op de laagste stand. Aan het einde wordt het mengsel op de hoogste stand nog 10 tot 15 seconden gemixt. Met een lepel voorzichtig de perzikstukjes erdoor roeren. De cupcakevormpjes met het beslag voor drie vierde deel vullen en de cupcakes in 20 tot 25 minuten mooi bruin en goed gaar bakken in de warme oven.

De vanillecrème maken 

Ingrediënten voor vanillecrème:

 • 250 gram roomboter
 • 60 gram poedersuiker
 • 250 gram banketbakkersroom

De bereiding van de vanillecrème

De poedersuiker en de roomboter tot een luchtig geheel mixen in ongeveer 10 minuten. Er kan ook een keukenmachine met bisschopshaken gebruikt worden. Het banketbakkersroom gladstrijken, door het botermengsel scheppen en dat goed door elkaar kloppen. Met een spuitzak de vanillecrème op de afgekoelde perzikcupcakes spuiten.

De versiering perzikcupcake 

Voor de versiering kunnen bijvoorbeeld geroosterde amandelen, stukjes klein gesneden perzik, een theelepel frambozenjam of frambozen bovenop de vanillecrème geschept worden.

Cappucino cupcakes 

Deze ingrediënten zijn voor 12 cappucino cupcakes

 • De ingrediënten van het cupcake basisrecept gebruiken en dat met deze ingrediënten aanvullen:
 • 2 eetlepels cacaopoeder met minimaal 70 procent cacao
 • 2 eetlepels oploskoffie poeder
 • 100 gram chocolade in kleine stukjes
 • De ingrediënten van het frosting basisrecept gebruiken en dat met deze ingrediënten aanvullen:
 • 2 eetlepels oploskoffie poeder
 • 2 theelepels warme espresso of sterke koffie

De ingrediënten topping/frosting 

Bereiding cappucino cupcakes

De cupcakes volgens het basisrecept maken, de stukjes chocolade, de koffiepoeder en de cacaopoeder aan het einde toevoegen en dan alles goed met een spatel of een garde door elkaar roeren. De cupcakes bakken en daarna goed af laten koelen. Ondertussen het frosting basisrecept maken. De oploskoffie in een schaaltje met de sterke warme espresso of koffie mengen, totdat de koffiepoeder goed opgelost is en het geheel dan af laten koelen. De frosting en het koffiemengsel door elkaar mixen en hieruit moet dan een glad, mooi beslag ontstaan.

De frosting met een spuitzak met grote tip op de afgekoelde cupcakes aanbrengen. Over het geheel dan wat cacaopoeder strooien om het af te maken.

Appel kaneel cupcakes 

Deze ingrediënten zijn voor minstens 12 cupcakes:

 • De ingrediënten van het cupcake basisrecept gebruiken en dat met deze ingrediënten aanvullen:
 • 1 in kleine stukjes gesneden wat zure appel
 • 2 theelepels kaneel

De ingrediënten voor de topping zijn:

 • 250 gram roomboter
 • 250 gram poedersuiker
 • 4 theelepels kaneel
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 eetlepels heet water

De bereiding appel kaneel cupcakes 

De cupcakes volgens het basisrecept maken, de kaneel en de blokjes appel toevoegen en dit alles goed door elkaar roeren, totdat er een mooi, glad geheel ontstaat. De cupcakes bakken en daarna goed af laten koelen.

De boter voor het maken van de topping in de mixerkom doen en tot een smeuïge, luchtige massa mixen. De poedersuiker beetje bij beetje erdoor mixen, zodat een mooie crème ontstaat, de kaneel er dan erbij doen, het water en het vanille extract er ook bij doen en dit geheel met goed de mixer door elkaar mixen.

De topping met een mes of spuitzak op de afgekoelde cupcakes aanbrengen. En het geheel dan met vers gesneden stukjes appel en wat kaneel af te maken.

Aardbeien cupcakes 

Deze ingrediënten zijn voor 12 cappucino cupcakes

 • De ingrediënten van het cupcake basisrecept gebruiken en dat met deze ingrediënten aanvullen:
 • 65 gram verse aardbeien

De bereiding aardbeien cupcakes 

De cupcakes volgens het basisrecept maken, intussen een vierde van de aardbeien pureren en dit door het basisbeslag mengen met een spatel. De overgebleven aardbeien in kleine stukjes snijden, deze stukjes bestrooien met wat bloem en deze stukjes aardbei dan ook door het beslag roeren. Het toevoegen van de bloem heeft tot gevolg dat de stukjes aardbei die ermee bestrooid zijn niet naar de bodem zakken, maak goed verdeeld zijn in het beslag. De aardbeien cupcakes dan goed gaar en mooi bruin bakken volgens de aanwijzingen en ze daarna af laten koelen.

 

Het frosting basisrecept maken en de frosting met een spuitzak met grote tip op de afgekoelde cupcakes aanbrengen. Voor de variatie kunnen er aan de frosting ook gepureerde aardbeien worden toegevoegd. Om te voorkomen dat de frosting te dun wordt is het wel nodig om de aardbeien goed uit te laten lekken en met keukenpapier droog te deppen. Als de frosting alsnog te dun wordt dan kan dit verholpen worden door er een beetje bloem of wat poedersuiker aan toe te voegen. Eventueel kunnen er op de frosting een paar kleine stukjes aardbei of een schijfje aardbei worden aangebracht als decoratie.

Schwarzwalder kers cupcakes

Deze ingrediënten zijn voor minstens 12 schwarzwalder kers cupcakes:

 • De ingrediënten van het cupcake basisrecept gebruiken en dat met deze ingrediënten aanvullen:
 • 3 eetlepels cacaopoeder

De bereiding schwarzwalder kers cupcakes

De cupcakes volgens het basisrecept maken, de cacaopoeder toevoegen en dit alles goed door elkaar mixen, totdat er een mooi, glad geheel ontstaat. De cupcakes in 20 tot 25 minuten mooi bruin en goed gaar bakken in de oven op 180 ºC en de cupcakes daarna goed af laten koelen.

Ingrediënten vulling en versiering schwarzwalder kers cupcakes

 • Zwarte kersenjam waar geen stukjes kers inzitten
 • 12 verse kersen met het steeltje er nog aan
 • 250 milliliter slagroom
 • Chocoladevlokken of chocoladehagelslag melk of puur naar eigen keuze

Schwarzwalder kers cupcakes aanbrengen van de vulling en versiering 

Een laagje zwartebessenjam op de afgekoelde cupcakes aanbrengen met een mes.

De slagroom en wat suiker kloppen en dan een mooie toef slagroom op het laagje zwartebessenjam spuiten. Voorzichtig de slagroom met chocoladehagelslag of chocoladevlokken bestrooien en aan het einde naar keus een kers met of zonder steeltje op iedere cupcake zetten. De kersen eerst wel wassen, dan uit laten lekken en met keukenpapier drogen.

Tips voor cupcakes

 • Bij het aanbrengen van frosting zorgen dat de cupcakes goed zijn afgekoelt.
 • Aan marsepein, rolfondant of frosting kan met kleurstof een leuke kleur gegeven worden.
 • Als het mogelijk is de frosting op de dag dat je hem wilt gebruiken maken en als dat niet mogelijk is de frosting afgedekt in de koelkast bewaren voor 1 tot 3 dagen.
 • Het invriezen van frosting is ook mogelijk, maar dan moet die niet langer dan ongeveer 2 tot 3 maanden erin staan.
 • De frosting voor het gebruik op kamertemperatuur laten komen als je hem uit de vriezer of koelkast haalt.
 • Om pluisjes in de marsepein of de rolfondant te voorkomen is het belangrijk om bij het afdrogen van de handen in plaats van een handdoek een theedoek te gebruiken.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *