Vogel eieren: vogel ei en de voortplanting van vogels

Een bekend gezegde is: alle vogels leggen in Mei een ei behalve de spriet en de koekoek die leggen in de maand Mei niet.

Vogel eieren

Vogel eieren: vogel ei en de voortplanting van vogels

Een bekend gezegde is: alle vogels leggen in Mei een ei behalve de spriet en de koekoek die leggen in de maand Mei niet. Dit is wel een heel algemeen gezegde en het blijkt er op deze regel nog heel wat meer uitzonderingen zijn dan enkel de spriet en de koekoek, want bijvoorbeeld de boomvalk, de blauwe reiger, de bosuil en de kwartelkoning zijn ook uitzonderingen en er zijn er nog heel wat te noemen.

Het nest in de mei maand

De vogels maken nesten die heel verschillend kunnen zijn, de fazant en de kievit draaien een kuiltje in het gras en hun nest is klaar, zij maken er zich dus wel heel makkelijk vanaf. Het nest van de witte kwikstaart wordt door het vogeltje heel netjes met paardenhaar gevoerd en het nest van de kleine karekiet hangt tussen rietstengels. Het nest van de zanglijster wordt van stro en hooi gevlecht en van binnen met modder bestreken die dan opdroogd en zorgt dat het nest heel wat sterker wordt. Het bouwen van het nest behoord meestal tot de taak van het mannetje, maar soms zijn het mannetje en het vrouwtje samen de nestbouwers en in een enkel geval heeft het vrouwtje de verantwoording voor het nestbouwen.

De kampioen nestbouwer is wel de winterkoning, in sommige gevallen bouwt het mannetje wel 5 tot 8 nesten en dan heeft het vrouwtje dus een zeer ruime keus. Met veel zorg worden deze nesten gemaakt, ze hebben een bolronde vorm en de binnenkant is met allerlei zacht spul, bijvoorbeeld mos, netjes gemaakt. Later gebruiken ze de door het vrouwtje niet verkozene nesten voor de jonge vogeltjes als slaap- en speelgelegenheid. Je kunt soms op heel bijzondere plaatsen een nest tegenkomen, bijvoorbeeld in de zak van een oude jas, onder een kruiwagen of op het dak van een hoog gebouw. Er zijn ook vogels die in grote aantallen bij elkaar broeden en zich zo sterk voelen dat ze het zelfs onnodig vinden om hun nesten te verbergen. Hierbij komt nog dat sommige nesten door de schutkleur van de eieren en het nest totaal niet opvallen. Andere vogels doen echter veel moeite om hun nest zo goed mogelijk te verbergen.

Ei en eieren in de mei maand

Het verschil in eieren kan per vogelsoort ook heel verschillend zijn, zowel de kleur en de vorm als ook de grote. De ransuil legt ronde eitjes, maar het kemphaantje legt eieren die een totaal afwijkende vorm hebben. In kleur kan ook veel verschil zitten, die kan variƫren tussen wit, okerbruin en hemelsblauw, het patroon kan effen zijn maar ook gestippeld en hierin bieden de eieren een grote verscheidenheid. De mate van gestippeldheid van de eieren wordt beinvloed door de vlotheid van de baring, want er bevinden zich verfklieren in het baringskanaal, als dus het ei hier vlug en makkelijk voorbij gaat heeft het weinig of geen stippen en de eieren of het ei dat een langdurige en moeilijke bevalling heeft vertoont dan waarschijnlijk meer stippels.

Geboorte van de jonge vogels

Bij sommige vogelsoorten komen de jonge vogels al na 8-9 dagen uit het ei, maar bij andere soorten kan het soms wel 5-6 weken zijn voordat ze eruit komen. De eischaal hakt het vogeljong met een uitsteeksel stuk dat het bij de geboorte heeft en dat een dag nadat het ei open is al weer verdwenen is. Dit uitsteeksel waarmee het vogeljong het ei openbreekt wordt het eitand genoemd en een kuiken kost het heel veel kracht om een ei open te breken. Jonge vogels kunnen in twee groepen verdeeld worden, de nestblijvers en de nestvlieders. De nestvlieders worden met dons bedekt geboren en verlaten het nest vrij snel, soms al enkele uren na de geboorte en zijn dan dus een makkelijke prooi, alleen hun schutkleur of hun schelheid in zwemmen of/en rennen biedt soms redding. De tweede groep, de nestblijvers, worden kaal en blind geboren en door hen wordt het nest de eerste tijd niet verlaten.

De Mei maand is de maand om naar vogel, vogeljongen, eieren en vogelnesten te kijken en dat kan heel interessant zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *